Kyykystä ylös perhehoitajien valtuustoaloitteesta

 

Mikä siinä on, että ennalta ehkäisevässä työssä sanat ja teot harvoin kohtaavat? Paljon kuluu paperia ja aikaa kuntastrategioiden ja hyvinvointikertomusten laatimisiin. Niissä painotetaan ennalta ehkäisevän työn merkitystä. Kun sitten pitäisi panostaa siihen työhön, aletaan kokouksissa katselemaan kengän kärkiä ja asia vaietaan tai kuitataan ympäripyörivin sanoin.

Ylä-Satakunta lehti on jo useasti kirjoittanut Kyykystä ylös yhteislistan valtuustoaloitteesta, jossa esitimme perhehoitajan palkkaamista lapsiperheiden ahdinkoja helpottamaan. Olemme saaneet huomata kuinka valtuustoaloitteemme on kummallisesti hiertänyt kuin kivi kengässä, niin kunnanhallitusta kuin perusturvalautakuntaa.

Siinä on lapsien ja lapsiperheiden ahdingot jääneet toissijaisiksi, kun asiaa on pompoteltu eri tahojen kesken, koska se raha. Kuka maksaisi perhehoitajan kulut? Eli aivan jotain käsittämätöntä. Ihan valtakunnallisesti eletään saman ongelman kanssa. Kaikki ovat eduskunnasta lähtien sitä mieltä, että ennalta ehkäisevään työhön pitää panostaa. Se tuo säästöjä, helpottaa ihmisten arkea ja jaksamista jne., oli sitten kyse mielenterveyden hoidosta, lapsiperheiden, työttömien ym. ahdingoista. Kun pitäisi pistää toimeksi, törmätään rahaan, siis lyhytnäköistä ajattelua. Eletään tässä ja nyt kun täytyisi asioita hoitaa pitkällä tähtäimellä.

Kaikki nuo asiat jotka voitaisiin hoitaa ennalta ehkäisevästi maksavat ”maltaita”, niin valtiolle kuin kunnille. Sijoitetut lapset maksavat myös Kihniön kunnalle ison siivun. Jotenkin ei käy järkeeni, että kun huolehdittaisiin lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnista, eli siitä työstä jota varten kunta on olemassa, niin samalla saataisiin mittavat säästöt taloutensa kanssa kampailevalle kunnalle.

Mutta kunnanhallituksen päätöksen mukaan kunnalla ei ole tarvetta perhehoitajan palkkaamiseen, vaikka Ylä-Satakunta uutisoi kuinka olemme suhteellisesti valtakunnallisesti kolmen kärjessä sijoitettujen lasten osalta. Eikä kolmen kärjessä oleminen todellakaan ole meriitti. Eikö nyt olisi jo aika herätä toimeen ennalta ehkäisevässä työssä, vai mitä kunnallisvaaliehdokkaat?

Hannu Tiainen

Kyykystä ylös kunnanvaltuutettu

kunnallisvaaliehdokas

Kihniö

3 vastausta artikkeliin “Kyykystä ylös perhehoitajien valtuustoaloitteesta”

  1. Jos asuisin Kihniössä; äänestäisin ehdottomasti Hannua.
    Olet selkeäsanainen, mitään puoluetta korostamaton ja mielestäni varsin varteenotettava ehdokas, puolueesta riippumatta; et mikään sitoutumaton puolueen x listoilla.
    Tämä nyt ei ole mikään ”kehumista kihniöläisille” teema.

  2. Asia on tärkeä ja aloite on perusteltu, mutta jotain alasta ja alan tästäkin osa-alueesta ymmärtävänä kysyisin mitä ihan tarkalleen tarkoitetaan perhehoitajalla?

    On aivan totta, että esimerkiksi nostamasi sijoitetut lapset tulevat yhteiskunnalle myös taloudellisesti erittäin kalliiksi, puhumattakaan, että jokainen tapaus on henkilökohtainen tragedia, mutta ennen kuin ollaan siinä vaiheessa on myös erittäin monimuotoisia ongelmia ollut olemassa.

    Edellisestä takaisin perhehoitajaan, eli millainen henkilö perhehoitajan pitäisi mielestäsi olla, osaamisalueet, pätevyydet jne. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *