Miksi veroja maksetaan?

Olen kävelevä esimerkki, miksi yhteiskunta kerää veroja. Toistakymmentä vuotta sydämen tahdistin on taannut hyvinvointini, kun sinussolmuke sanoi sopimuksensa irti.

Nuorena uppiniskaisena ei tullut meluisissa metalliverstaissa pidettyä kuulosuojamia tai korvatulppia. Nyt minulla on molemmissa korvissa kuulolaitteet.

Töissä polvillaan könyäminen, valtavat kilometrit lenkkeilyä, ei aina niin hyvillä urheilutossuilla, sai lopulta polvet siihen malliin, että helmikuussa Coxa asentaa ensin oikeaan polveen tekonivelen ja myöhemmin myös vasempaan.

Mitä luulette, olisinko levyseppä-hitsaajan tuloilla kyennyt maksamaan nuo lääketieteelliset toimenpiteet itse? Siis kun usein ajatellaan, entä jos palkka maksettaisiin kokonaisuudessaan ilman veroja työntekijöille käteen.

Voin sanoa, että pelkkä tahdistin on jo sen hintaluokan väline, etten ikinä olisi kyennyt sitä summaa säästämään.

Terveenä ja ilman suurempia onnettomuuksia ei tulla ajatelleeksi, entä jos? Vasta sitten kun pihaan saapuu ambulanssi, ammattinsa osaavien hoitajien kera, ottavat sinut hellään huomaansa. Rauhoittavat ja pillit vinkuen saattavat maailman parhaaseen hoitoon.

Letkuissa, erilaisten laitteiden ympäröimänä, ammattinsa osaavien hoitajien ja lääkäreiden huostassa, koet turvallisuuden tunteen – olet hyvissä käsissä. Olet saanut jatkoaikaa elämällesi.

Toipuessa on hyvää aikaa miettiä, mitä kaikkea sain ja olen saanut elämäni varrella maksamillamme veroilla?

Totta kai veroista kuuluu myös purnata. Oikeudenmukaisuutta halutaan – siksi purnataan. Työntekijät, työttömät, eläkeläiset maksavat tuloistaan veroja. Sen lisäksi, ostavat he mitä tahansa, niistä maksetaan veroja. Tankatessa, tupakan sytyttäessä, huikan ottamisesta kossupullosta, elintarvikkeista, kodinkoneisiin jne.

Veroilla keplottelijoita ei hyvällä katsota – ei kuulukaan katsoa. Veroja kuuluisi maksaa kukin kykyjensä mukaan. Nyt näin ei ole.

Taas kerran poliittinen oikeisto hilluu veroilla. En ole veroasiantuntija, en edes tekeydy sellaiseksi. Siksi kysynkin teiltä työntekijät, heikoimmassa asemassa olevat, kuinka teidän elintasonne on popsahtanut kukoistukseen kokoomuksen hallituskausien aikana, sen talous-ja veropolitiikan myötä?

Sen sijaan julkista sektoria on ajettu väellä ja voimalla alas. Juuri sitä, joka on meidän pienten ihmisten jokapäiväinen tuki ja turva.

Näissä käynnissä olevissa Hyvinvointialueiden vaaleissa, oikeisto taas kerran yrittää ratsastaa veroilla. Sanovat ei alueiden verotusoikeudelle, kun se muka nostaa kansalaisten veroja. Ei muuten nosta.

Sitä vaan ihmettelen, miksi oikeisto ei halua korjata niitä vääryyksiä joilla rikkaat rikastuvat ja maksajina olemme me kuuliaiset veronmaksajat.

Elämä, ja nyt korona-aika on opettanut sen kuinka kullanarvoisa asia ovat julkiset palvelut. Ilman julkisia palveluja minun sydämeni ei enää sykkisi. Sydän joka on aina heikomman ihmisen ja oikeudenmukaisuuden puolella.

Hannu Tiainen

Pirkanmaan aluevaaliehdokas

Vasemmistoliitto

 

12 vastausta artikkeliin “Miksi veroja maksetaan?”

 1. Kiitos Hannu.
  Kirjoitin edellä Orpon veroalejutun innoittamana ja siihen tämä lisäys on oiva esimerkki miksi veroja.
  – Veroja alentamalla tuhottaisiin myös julkinen terveydenhuolto.

  1. Kerropa. miten se tuhotaan vain sillä, että kansalaisia ei veroteta ”kuoliaaksi”, kuten demut , virheet ja vasurit haluavat?
   Verojen kevennys voidaan hoitaa monella tapaa koskematta terveydenhuoltoon, mikä tosin ollaan muuten ajamassa alas maakuntahimmeleillä ja lisäkustannuksilla.

 2. Hannu puhuu täyttä asiaa. Vasta sitten, kun tulee päin naamaa terveysasiat, valkenee yhteiskunnan ja sosiaalisen hyvinvoinnin merkitys veroineen.
  Ja, vakuutan, että jokainen tämän on jo kokenut alkaen neuvolasta ja viimeistään päätyessään mullan alle aikanaan.

 3. Ihan tarkalleen miten uusi hallinnon taso parantaa näitä luettelemiasi palveluita?

 4. Mutta kertokaapas miksi sitten veroja kierretään ja sellasta ihmistä pidetään älykkäänä ja hienona ihmisenä terv tepivaari

 5. Olet Hannu oikeassa,maksan veroja mielelläni.Moni läheinen nuori ihminen olisi kuollut vaikeaan sairauteen jos ei hoitoja maksettaisi yhteisistä varoista.

  1. Maire, että sillälailla ja ihan tarkalleem miten uusi hallinnon taso vaikuttaa asiaan?

 6. Uusi hallinnon taso vähentää aiempia tasoja ja samalla niiden lukumäärää. Joka kunnassa ei tarvita omaa alan hallintoa eikä omaa sairaalaa.
  – Tässä vaiheessa kaikkein tärkeintä on saada oikeat henkilöt päättämään tulevan hallinon toimivuudesta.
  – Äänestämällä voimme itse kukin ainakin yrittää.
  – Tutkija sanoo etukäteen että aktiivisemmin äänestävät he jotka eivät tällä hetkellä tarvitse palveluja ja se onkin sitten demogratiamme heikkous?
  – Ps Hannun avaus kannattaa lukea ihan ajatuksella entä jos? Ainakin itse luin kun tota ikää on kertynyt niin ja nuorempanakin olen tarvinnut apua pariin kertaan.

 7. Ymmärrän ettei kaikki jaksa lukea edes alkulausetta loppuun.
  – Jos kymmenestä johtoportaasta tehdään yksi niin säästöä tulee paitsi jos se yksi suurennetaan kymmenkertaiseksi.

  1. Kun emme ymmärrä, koska noin ei tule tapahtumaan.
   Ei maakuntahimmelin sakki tuota varsinaista hoitotasoa koskaan hoida, vaan on pelkästään ylimääräinen johtoporras kaiken yläpuolella.
   Mistä sinä nuo kymmenen johtoporrasta muuten nykyisestä systeemistä löydät?
   Mikään muu ei muutu kuin kunnallispamppujen osuus sekasotkussa, mutta sen korvaavat nuo muuten tarpeettoman maakuntahimmelin valtuuston suurempi pamppumäärä kustannuksineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *