Miten korvata polttoaineiden hintojen nousut?

 

Alkaa kipukynnys ylittyä tai on jo ylittynyt bensavehkeellä kulkemiseen. Joukkoliikenettä ei ole, töissä on pakko käydä kaukanakin, tai asioimassa. Kyllä taas maaseudun väkeä koetellaan.

Pitäisikö siis hallituksen laskea polttonesteiden veroa? Millä lasku korvattaisiin budjetin tasapainon säilymisessä?

Valtion velan kasvattamisesta on jo nyt oppositon toimesta kova älämölö? Se ei siis käy.

Entä hyväosaisten verotuksen nostaminen? Sehän nyt ei ainakaan käy. Kokoomus nosti jo kovan metelin, hallituksen arvonnousuverosta. Pääomatuloja ei kuulemma sovi nostaa, koska menetetään kilpailukykyä.

Nyt siis kaksi verotusta on pois suljettu? Mitä jää jäljelle? Leikkauslistat, joilla rokotetaan palkansaajia ja ennen kaikkea pienillä tuloilla eläviä. Julkista sektoria rokotetaan urakalla, jolloin terveydenhoito rapautuu yhä enemmäm, tiestöt jäävät hunningolle ja koulujärjestelmät joutuvat nuukuuskierteeseen. Ei käy, sanotaan vasemmistossa, kuten kuuluukin sanoa.

Nostetaan muita kulutusveroja, kuten lääkkeitä, savukkeita, elintarvikkeita, tehdään tietulleja ja mitä vain uusia veromuotoja. Pistetään köyhät kyykkyyn. Ei missään nimessä, sanovat työväenpuolueet ja ovat oikeassa.

Hei, mutta sanoudutaan irti kansainvälisistä sopimuksista! Heitetään kaikki maahanmuuttajat ulos tapettaviksi omiin kammottaviin maihinsa. Jätetään nälästä, janosta ja kurjuudesta olevat kehitysmaiden lapset kuolemaan, mitäs ovat sinne syntyneet. Inhimillisesti jo järjetön ajatus.

Onhan meillä jäljellä vielä yksi hyvä keino, nimittäin hävittäjähankinnoista luopuminen tai ainakin odottaminen parempia aikoja. 10 miljardia tuosta vaan rahaa käyttöön ja lisää hankintojen jälkeisistä kustannuksista.

Ja tämän jälkeen meillä kaikilla olisi niin mukavaa, eikö vaan! Paitsi tietysti Nato ja sotaintoilijoilla sekä Venäjän vihaajilla, mutta senhän me kestäisimme.

38 vastausta artikkeliin “Miten korvata polttoaineiden hintojen nousut?”

 1. Hyvä kirjoitus Hannu ja ihan hyvin ajateltu.
  Nuo polttoainekulut kohdistuvat välillisesti ainakin pienituloisiin. Ei ole alkuunkaan hyvä asia.
  Mahdollistahan lienee autolla ajojen karsiminen, vaan syrjäseuduilla julkisen liikenteen puuttuessa tuo karsiminen ei toimi.
  Aiemmin kun tuo polttoaineiden hinta kohosi radikaalisti; huoltoasemien polttoainemyynti romahti. Tämäkö nytkin olisi tarkoitus?

 2. Eipä kai siihen oikein muuta keinoa, kuin vähentää vastaavasti kulutusta. Yksi kauppareisu viikossa vähemmän, tai vastaavasti yksi päivä etätyötä viikossa enemmän, eiköhän se niillä kuittaannu.

  Mitähän se nykyään bensalitra maksaa, oliskohan vajaa pari euroa litra. Tupakka- aski kait kohta kympin tienoilla (puhdas arvaus). Joskus ajanlaskun alkuajoilla ne kulkivat lähestulkoon käsikädessä, valtion rahakirstut. Jos näin tavoitellaan, niin polttoaineen korotuksessa on paljon vielä varaa. Toivottavasti ei näin tehdä.

 3. Vihreä poliitikko : ” eihän joka kerrostalossa ole edes hissiä, miksi kaikilla pitäisi olla auto”

  Eli hallitus voisi pakkolunastaa autoja varsinkin syrjäseuduilla koska he ajavat eniten, polkupyörällä ja jalan pärjää ihan hyvin ja talvella potkukelkalla, pitää myös muistaa että juuri nämä lämmittele liikaa puulla talojaan ja saunominen myös minimiin. Tai toinen vaihtoehto on rankasta heitä kohottamalla polttoaineen hinta 3€/l.

  Oisko tämä ok…

  1. Eikös myöskin tuommoiset korpisoturileikit pitäisi lopettaa, varsinkin kun tuo larppaus on jo kauan sitten ollut pois muodista.
   Lisäksi tuo kylpytynnyrin lämmitys kuluttaa energiaa melkoisesti.
   Puhumattakaan autolla ajo tuonne ”erämökilleen” leikkimään korpisoturia.

   1. Kalle se ei huumoria ymmärrä. Taas menet parodian suhteen samaan miinaan, lienet rautakangen niellyt kun ei mitään huumorintajua ole. Kohta muuten taas korpimettään menossa…🌲🌲🌲🌲🌲🌲

 4. Oikea ajotapa voi vähentää merkittävästi. Esilämmitys. Ajokertojen vähentäminen. Kimppakyydit.
  … tai kokonaisuudessan kaupungissa on halvempaa asua kaikkineen ja luopua jopa autosta.

  1. Millähän ne maalla-asujat sen betonikopin kaupungista ostavat, kun siitä maaseutumökistä ei kukaan maksa mitään?
   Entä paljonko mahtavat maksaa ne mielenterveysongelmat ja sen puolen hoito kaikkine seurauksineen, jos ihmiset pakotetaan luonnollisesta elämisestään betonkoppeihin ilman totuttuja virikkeitä?

   1. Kait nyt sen verran edes tiedät, että vain varhaissipulia myydään nipuissa; normisipulit irrallaan tai ,leteissä, valkosipulit aina irrallaan.
    Suuret viljelykset omaavalla näyttää olevan melko heppoiset tiedot.
    Tiedoksi myös, etten ole koskaan pelkän sipulin takia etelänaapuriin matkannut; yksi reissu, monta asiaa, moneenkohan kertaan tämäkin pitänee kirjoittaa.

   2. Hupiajelu niitä en tee ja sipuleita en hae kun citymarketista
    Mutta kun Suomessa bensan hinta menee liian korkeaksi sitä haetaan muualtä mm Eestistä ja Pietarista jossa ne maksaa paljonkin vähemmän
    Mutta mitä sitten on hupiajelu minnekkään ennen se oli rillurallia terv tepivaari

    1. Minulla tuo bensan haku Eestistä ei ilman jerrykannuja oikein onnistu, bensatankki 30l, sitä vastoin kaasu siellä on paljon halvempaa ja sitä tankkaan täyteen, aina ennen lähtöä.

    2. Kyllä kannattaa jonnekin Eestiin lähteä laiva ylityksellä hakemaan halvempaa polttoainetta, eihän näin hölmö kukaan voi olla?

     1. No kyllä Helsinkistä moni tekee noin eikä ole lainkaan hölmöä laivalippu on alta kympin mutta Bensa alta puolen Suomen hinnoista
      Eihän sitä toki kannata vaikkapa varkaudesta tehdä koska se bensa menee matkoihin
      Mutta kun laivaan meno ei vie kun puoli litraa asia muuttuu paljonkin hölmöä se ei ole lainkaan terv tepivaari

      1. Sitten on nämät tilausajot busseilla jotka tankkaa siellä ollessaan sinne tankkiin kun menee dieseliä melkoisesti
       Kun vertaat paljonko tankkiin mahtuu ja hinta alta puolen Suomen hinnoista
       Siinä tulee sääästöjä jotka liikkuu eri summilla kun jos otat bensaa 60 l
       Niin sinne bussin tankkiin sitä löpöä menee keskimäärin 700 litraa joihinkin sitäkin enemmän
       Jospa asuisin Helsinkissä menisin aivan varmaan tankille Tallinnaan hölmönä en asiaa pidä terv tepivaari

     2. Jaha, näyttää tuo jankuttamisen teema hiukan muuttuneen.
      Luetun ymmärtäminen on näköjään taito, jota ei ilmeisesti kaikille ole suotu.

  2. ”… tai kokonaisuudessan kaupungissa on halvempaa asua kaikkineen ja luopua jopa autosta.”

   Niin justiinsa ja elintarvikkeiden osalta huoltovarmuus hoidetaan parvekelaatikoilla ?

 5. Tuli mieleeni tuo aika, jolloin bensalitra ja Armiro aski ja Boston maksoivat alle markan kumpainenkin, siis myös bensalitra. Se oli sitä kultaista aikaa, kun kaikesta oli puutetta, mutta ihan kaikkea ei edes kaivattu. Oltiin kotona ja kuunneltiin radiota, eikä kaivattu telkkaria, eikä Nokialaisia kännyköitä. Jossain vaiheessa sen markan taito on kadonnut ja ihan kaikki maksaa kamalasti.

 6. Minä muistan vielä hyvin sen ajan, kun kaikki oli huolissaan lasten tulevaisuudesta. Velkaa ei sopinut ottaa holtittomasti, koska se jäisi tulevaisuudessa lasten maksettavaksi.

  Nyt tuota huolta ei ilmeisesti ole, koska vasemmiston suulla julistetaan, että valtion velkaa ei tarvitse maksaa pois. No näinhän ei asia tietenkään reaali maailmassa ole.

  Humanitaariseen auttamiseen on muitakin vaihtoehtoja kuin rahdata ihmisiä tänne kylmään pohjolaan. Mahdollisuudet ottaa väkeä vastaan ovat rajalliset ja muutama sata tällä tavoin autettua on lähinnä kilven kiillotusta.

  Tulevat hävittäjät ovat puolustusase. Niiden tarpeellisuutta pohtiessaan voi jokainen miettiä vaikkapa Ukrainan ja Krimin tilannetta. Eivät nekään millään tavalla ole Venäjää uhanneet, mutta huonosti niille silti kävi.

 7. Minä nyt en vain mitenkään usko, että hallitus, oli se sitten oikeisto- tai vasemmistohallitus, tekisi mitään polttoainehintojen kompensoimiseksi syrjäseutujen asujamistolle. Ei sitä koskaan ole tehnyt, huolimatta siitä, että joukkoliikenne on kulloisenkin hallituksen toimin kutistettu aina entisestään.

 8. Mitenkähän tuo Juha U:n kommentti liittyneekään polttoaineiden hintoihin ja niiden kompensoimiseen?
  Miten liittyvät maahanmuuttajat polttoainehintoihin saatikka hävittäjähankinnat?

  1. Avaaja esitti otsikossaan kysymyksen ja pohti sitten avauksessa eri vastausvaihtoehtoja tuohon kysymykseen.

   Minä pohdin omalta kohdaltani noita avaajan esittämiä kompensointivaihtoehtoja.

   Avaaja itse nosti avauksessaan esiin maahanmuuttajat ja hävittäjät.

   Se, että kommenttini on Kalle Pohjolan mielestä ohi aiheen, niin sille minä en voi mitään.

   Itse kommentoin avausta, en toisten blogistien kommentteja.

   1. Kyllä ne hävittäjät Suomen kannalta on tärkeitä sekä pitää liittyä NATO jäseneksi. Avauksessa mietittiin mihin se raha ”menee”

 9. Olen tähän kymmenen vuotta sitten kirjaillut ehdotuksen ja moni muu kompannut. Joskus pitää taas päivittää se ajan tasalle.

  Käyttäen jo olemassa olevia tietoja voidaan verotuksellisesti ohjata ajamisen hintaa korkeammaksi nostamalla polttoaineveroa, samalla subventoiden sitä niille joilla ei ole julkisen liikenteen apua, kuten syrjäseudut. Verottajan, ajoneuvorekisterin, väestötietokeskuksen yms. tiedoilla on helppo määritellä tapaukset, tietosuojakulma ei ole suuri koska kyse on opt-in mallista jossa etua pitää hakea. Se voidaan kytkeä suoraan maksukorttiin asemalla, tai se voidaan tehdä hitaammin verottajan kautta.

  Ainoa syy miksi viranomaiset eivät tätä halua on se, että lobbarit haluavat myydä satelliittivalvontajärjestelmän. Ylläolevan tekisi sadalla tonnilla, satelliittijärjestelmän parilla miljardilla.

  1. Lisäksi satelliittijärjestelmän ylläpitäjä laskuttaisi jonkun sata miljoonaa per vuosi…

  2. Ehdotus vaikuttaa hyvältä, ongelmaksi tulee vain että polttoaineiden hinnan alentamiseen miltään osin ei ole puolueilla halua.

 10. Jos ei se nyt ihan salaisella agendalla ole niin käytännössä kuitenkin totta että ihan kaikkien puolueiden (kepu?) toimet ovat omiaan autioittamaan maaseutua.

  Tuota vierastan että juuri bensan hinta ja puoluepolitikointi yritetään naittaa niin että yksi puolue toimii hyvin ja toinen huonosti.

 11. Myllymatti, ei sitä tarvitse sillä tavalla edes laskea että hintoja laskee, tämä voidaan poliittisesti ottaa ihan yksinkertaisena tulosubventiona. Se on sitten poliittisen markkinoinnin murhe.

  Olet kyllä oikeassa että arka aihe jos on vihreät hallituksessa. Vasemmistolle voisi mennäkin läpi.

   1. Ei voida, koska hinnan noustessa veronkin määrä kasvaa ja se tarvitaan valtion kassaan holtittomasti jaettavaksi.

 12. Olkoot asian määräjinä kuka hyvänsä Suomesta menee bensaa Eestiin ja on siellä n puolet halvempaa kun Suomessa
  Sellasta se oikeasti on terv tepivaari

 13. Tein joskus rakentavan ehdotuksen työnantajalleni, joka sanoi, että voit valita työsuhdeajoneuvon ihan vapaasti.
  No, tartuin härkää sarvista ja ehdotin, että haluan ihanneorini vetojuhdaksi, ja haluan ajella ”vossikkana” työmatkani. Tai joku päivä, kun on vähän kiireempi. karautan sillä firmaan nimetylle autopaikalleni.
  Pääjohtajamme, joka oli minuakin hullumpi, räjähti nauruun ja lehden päätoimittaja putosi tuolilta, mutta sanoivat, että diili tuli edellyttäen, että todella ajelet sillä töihin. Me hommataan vankkurit ja sinä tuot orisi. Ja kuva panna lehden etusivulle.
  No, mutta minulla on erittäin fiksu ja järkevä vaimo !

 14. No mihinkäs ne päästöt laitetaan kohta olis kadut täynnä hepan pulleroita terv tepivaari

 15. No juoruja olen kuullut mautta kun tuolla Teiskossa kuljen niin ei yhdelläkään hepalla ole pullapussia hännen juuressa terv tepivaari

 16. Harakka puhui paskaa :

  ”– Ministeri Harakka sanoi keväällä, että litra ysivitosta maksoi saman kuin hallituskauden alussa, ja se tulee maksamaan saman tämän hallituskauden lopussa. Huhhuh, mitä muunneltua totuutta. Oletteko vielä samaa mieltä? perussuomalaisten Veikko Vallin tivasi.”

  Ministeri Timo Harakan vanha lausunto bensan hinnasta vedettiin esiin eduskunnassa: ”Huhhuh, mitä muunneltua totuutta” https://www.is.fi/politiikka/art-2000008335816.html

 17. ”Harakka puhui paskaa”
  Harakalla pitäisi olla se pullapussi leukansa alla.

 18. Irti asiayhteydestä, vai?

  **********************************************************************
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/57e59cbb-9559-426f-8615-ea9ef7ed58ca

  06.05.2021

  Hallituksella kovat tavoitteet liikenteelle – ministeri Harakka: ”Polttoaineen hinta ei hallituksen toimilla havaittavasti nouse”
  .
  Pelote- ja propagandalaskelmat hinnannousuista on tehty jopa vuosia ennen kuin toimenpideohjelma on julkaistu. Ne eivät huomioi sitä, että polttoaineen hinta ei tämän hallituksen toimilla havaittavasti nouse vuoteen 2030 mennessä, Harakka sanoo Iltalehdelle.
  .
  Hmm .. ” ..vuoteen 2030 mennessä..”

Kommentoi