Pienet jäävät isojen jalkoihin

 

On ollut kautta ajankulun lainalaisuus isoja yksikköjä rakennettaessa pienille käyneen ns. ohraisesti. Miksi siis näin ei kävisi myös maakunta uudistuksessa?

Miten on pienten kauppojen laita nykyään? Isot jättiläiset, keskittymisineen ovat armotta syöneet pienet pois markkinoilta. Harvenevat kauppiaat pitävät nälkäpalkalla, kohtuuttomilla työajoilla urhoollisesti puotejaan yllä.

Entä kuntaliitokset? Jo keskikokoisten ja muutamien pienten kuntien liitokset ovat merkinneet pienemmän kunnan kuihtumista sosiaali- ja terveyspalveluista kuin myös muista asukkaille tärkeistä palveluiden saatavuuksista.

Kunnista isoin jättiläinen Helsinki aikoo lakkautaa ison osan terveyskeskuksista, näin olen ymmärtänyt heidän suunnitelmiaan. Kamppiin aiotaan rakentaa jättimäinen terveysasema. Näin siis ”leveimmillä hartioilla” palveluita keskitetään.

Nyt nähdään kauniita unia ja haaveillaan uusista uljaista Hyvinvointialueista, jotka ”leveimmillä hartioilla” luovat puitteet hyville hoitoketjuille. Tiedä häntä käykö niin, sen tietää kuitenkin kuinka tulee käymään pienten kuntien palveluille ja hyvälle hoivalle – palvelut karkaavat kuin pyyt maailmanlopun edeltä.

Hyvästi terveyskeskukset, hyvästi omat sairaalat ja nopeasti pääsyt hoivaan. Eikö millään voida lähteä peruspalveluiden tuottamisesta omissa, nykyisissä kunnissa ja taas isommat kokonaisuudet, kuten erikoissairaanhoito, rukattaisiin uuteen uskoo, kysyy

Hannu Tiainen

Kihniön kunnanvaltuutettu

Kyykystä ylös yhteislistan kunnallisvaaliehdokas

5 vastausta artikkeliin “Pienet jäävät isojen jalkoihin”

 1. Meillä tuota hyvinvointikuntayhtymää ängetään kuin käärmettä pyssyyn. Pelkona meilläkin on täällä Tammelassa, että meidän hyvin toimiva terveyskeskuksemme saatetaan jopa ajaa alas.
  Vanhushuoltomme on aika kohtuullisella tolalle; vaan kuinka kauan?
  Paljon nykykehitys tuottaa kysymyksiä, vaan vastauksia vähän.

 2. Meillä jo Tampere koitti ajaa alas Kämmenniemen terkkarin ja keskittää kaikki Linnainmaalle superkeskukseen.
  Ei vielä onnistunut, mutta palvelut jo vähenivät ja pelkona on, että homma jatkuu ajan kuluessa metelin hiljettyä.
  Tämä suuruudenhuluus valitettavasti on voimissaan ja tulokset on nähty kaikkialla sivuaueiden palvelujen heikentämisenä tai poistamisena ja keskittämisenä voimakkaisiin keskuksiin.
  Sotepelleilyssä maakuntahimmelin tuloksena tämä tapahtuu entistä laajemmin ja ”säästöjä” saadaan laittamalla kansalaiset maksamaan pitkät matkat palveluiden luokse.

   1. Eli Karjalaisen mukaan palvelut jaetaan poliittisen ideologian perusteella ja kansalaisten lain mukaisella tasa-arvolla voi pyyhkiä perseensä?
    Eipä yllätä tuo kommeentti millään tavalla…

 3. Sanoisin että sitä saa mitä tilaa.

  Jos kuluttajat katsovat että on kivempi ostaa uiguuriorjilla tehtyjä tuotteita kuin eurooppalaisia niin eipä siinä paljon auta poliitikkojen julistaa vastuuta.

Kommentoi