Sateenkaariviikko

 

sanot olevasi yhdenvertaisuuden kannalla

kysyessä tasa-arvosta, nyökyttelet hyväksyvästi

 

mitä mieltä olet sateenkaariväestä

pride viikosta, tenttaan

vaivaudut, alat kiemurrella

mumiset hädissäsi luonnottomuudesta

vedoten ”isoon kirjaan”

 

entä se yhdenvertaisuus?

hermostut, suutut

homoilut, lesboilut ovat jokaisen oma asia

pitäkööt omanaan

mitä siitä meuhkata

eikä niillä ole mitään tekemistä

yhdenvertaisuuden, tasa-arvon kanssa

 

väärin ystävä hyvä

tasa-arvolla, yhdenvertaisuudella

ei ole mittatikkua

yhdestä kymmeneen

et vain voi valikoida

yhdenvertaisuutta et voi puolittaa, osittaa

tasa-arvoa prosentein,

mielipiteesi, ajatuksiesi mukaan

määrittää

 

älä puhu minulle tasa-arvosta

yhdenvertaisuudesta

jos ne jäävät merkittömiksi sanoiksi

vailla aitoa tahtoa

antaa jokaiselle tasavertainen elämä

osana jokaiselle kuuluvaa

yhdenvertaista ihmisarvoa

Hannu Tiainen

1.7 2021

15 vastausta artikkeliin “Sateenkaariviikko”

  1. Pitipä Hannu oikein kahteen kertaan kirjoituksesi lukea. Sitten oletin ymmärtäväni edes hieman,
    Minun maailmassani ei ole homoja, lesboja yms; he kaikki ovat ihmisiä ja heitä tulee siltä pohjalta ymmärtää.
    Varsinkin kauppiasaikanani tunsin montakin miellyttävää ihmistä ja persoonaa; ihmisiä, vaikka poikkesivatkin ”normaalin” sukupuolisuuden määritelmistä.
    Moni luulee, että puolustusvoimien palveluksessa ei olisi sukupuolisesti poikkeavia henkilöitä; luulee väärin, minä tiedän.

    1. Minäkään en oikein pidä ihmisten luokittelusta heteroihin, homoihin ja muihin.

    2. Pitkälti samaa mieltä. Ihminen on hyväksyttävä itsenään riippumatta siitä sukupuolesta.
      Se, mitä en ymmärrä, on, että tuon ei-heterosakin on jatkuvasti paukutettava sitä ”sukupuoltaan” julkisesti ja pidettävä noita kulkueitaan.
      Jos heterosakki alkaisi pitää heterokulkueita, siitä syntyisi jumalaton meteli, että kuinka nämä kehtaavat tällä tavalla halveksua näiden toisenlaisten kulkueita.

  2. Eikö se ollut niin vanhan uskomuksen mukaisesti, että siellä sateenkaaren päässä, kuka se löytääkin, on aarre.
    Sateenkaarihan on veden ja ilman sekoittama valon spektri.

    1. Heikki, nyt olet väärässä, se aarre on siellä toisessa päässä.

  3. Yhdenvertaisuutta lain edessä edisti ”kielisukulaisemme” Hammurapi vajaat neljä vuosituhatta sitten. Aatelisto tykkäsi vähän kyttyrää yhdenvertaisuuden edistämisestä.

    Sumeri on kielisukulaisemme ainakin siinä mielessä, että sumerissa sanat muistuttavat suomen sanoja. Kulttuuriyhteyksiä sumerilaisten ja suomalaisten välillä ei ole toistaiseksi selvitetty.

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Hammurabi

  4. Kaksinaismoralismin viikko ainakin. Moni firma, joka on määrätietoisesti hyökännyt milloin mitäkin vähemmistöä ja tasa-arvoa vastaan, on nyt lätkäissyt sateenkaaria logot ja mainokset täyteen ja nyt ollaan niin hyviä että.

    Tämä ei ole mitään muuta kuin mainoskampanja. Paras ratkaisu: älä osta tällä viikolla mitään.

  5. Mitä kukin puuhaa makuuhuoneessaan on jokaisen oma asia kunhan ei vahingoita muita. Mutta puheet monista sukupuolista ovat huuhaata. Samoin vaatimus translain muuttamisesta niin että sukupuolesta tulee ilmoitusasia.

    Toisia Pride kulkueet innostavat, toisia ne ärsyttävät, mutta demokratioissa ne ovat sallittuja.

    Jonkun mielestä samaa sukupuolta olevien seksi on syntiä, mutta niin on kortinpeluu, tanssiminen ja viinan juontikin. Miksi siitä pitäisi mahdottomasti hermostua jos ei ajattele samalla tavalla?

  6. Tämä sukupuolijuttu on oikeasti haastava.

    Lisääntymisbiologian osalta asia on tietenkin täysin selvä juttu, kaksi oikeaa vastausta.

    Tiedämme kuitenkin nykyään asioita kuten sukupuolidysforia ja ns. henkinen sukupuoli (huono termi), asian tuntemus, yms. On selvää, että kovinkin moni meistä on jossain muualla kuin ääripäässä maskuliinisuutta tai feminiinisyyttä. Eikä siinä mitään, ole kuka haluat olla kunhan sallit sen muille.

  7. Ihmettelen ettei siitä jauheta yhtä paljon, miten paljon aikuiset hyväksi käyttävät lapsia? Ihmisiä tapetaan, raiskataan alakoulu ikäisiä tyttöjä ym. ym.
    Itselläni on täydellinen tytär jolla on täydellinen nainen puolison aan ja he saavat toivoakseni mitä täydellisemmän vauvan 2kk päästä. Maailmaan täytyy mahtua RAKKAUTTA! 🥰

  8. Aivan, ei kukaan ole varmaan puhtaasti maskuliininen tai feminiininen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että me kaikki edustaisimme eri sukupuolia. Sukupuolia on kaksi ja kaikki ovat niiden variantteja. Tässä on minusta sorruttu höpöilyyn kun on haluttu olla oikein suvaitsevaisia. Jos kaikki variantit määriteltäisiin omiksi sukupuolikseen niin koko käsite menettäisi merkityksensä. Jos joku sanoo olevansa muuta sukupuolta kuin mies ja nainen niin osoittakoon mitä sellaisia sukupuoliominaisuuksia hänellä on joita ei löydy miehestä tai naisesta. Jos joku ei halua määritellä sukupuoltaan tai kokee olevansa molempia niin se ei tee hänestä eri sukupuolta.

    Olen ajatellut että tätä voisi verrata mustavalkoiseen kuvaan. Siinä on paljon erilaisia harmaan sävyjä mutta siinä on käytetty vain kahta väriä, mustaa ja valkoista. On siis vain kaksi väriä vaikka jokaisessa meissä on niitä eri määrä. Joku voisi tietysti haluta määritellä ne kaikki harmaat omiksi väreiltään mutta kuten sanoin se veisi sisällön, tai ainakin alkuperäisen sisällön sanalta sukupuoli ja silloin meidän pitäisi keksiä jokin uusi sana kuvaamaan sitä.

    Tuo sukupuolidysforia on myös mielenkiintoinen asia. Jotkut ovat varmoja että se on osoitus ”syntymisestä väärään sukupuoleen”. Mutta onko niin, että mieli määrää sen, mitä me olemme? Toinen omaan kehonkuvaan liittyvä ongelma on anoreksia. Anorektikolle ei kuitenkaan todeta: ”Joo, olet liian lihava jos kerran koet niin” koska ei ole varaa. Anorektikon kuva itsestä yritetään muuttaa. Onko varmaa, ettei sukupuolidysforia ole samantyyppinen häiriö? On tapauksia, joissa sukupuolen vaihto prosessi on aloitettu ja sitten vaihtaa on havahtunut ettei ongelma ollut ”väärä sukupuoli”. Tietysti tämä on yksilökohtaista ja jos joku saa avun vaihdosta niin se hänelle suotakoon. Asia ei silti ole niin itsestään selvä kuin setalaiset näyttävät ajattelevan.

  9. Vuosituhansien ajan, täysin toisistaan riippumatta, kulttuurit niin idässä kuin lännessäkin ovat käsitelleet sukupuolten moninaisuutta. Se, että eri yhteisöt ovat kukin tulleet samaan tulokseen, osoittaa että asiassa on jotain perää.

    Ei se tietenkään muuta biologiaa, mutta voisi olla jotain viisautta siinä, että olisi se kolmas optio. Ei sen tarvitse tarkoittaa mitään erivapauksia tai -oikeuksia.

    Tämä on verrattavissa oikeuteen omaan äidinkieleensä.

  10. Jos sukupuolten moninaisuus tarkoittaa että on monta tapaa olla mies tai nainen niin asia on minusta selvä. Mutta jos sen ajatellaan tarkoittavan että on monia sukupuolia niin sekoitetaan käsitteet ja väitetään jotain mitä empiirisesti ei voida todistaa.

    Jos kolmas vaihtoehto tarkoittaa että henkilö ei halua määritellä sukupuoltaan tai se on jotenkin epäselvä niin minulle se sopii ottaen juuri huomioon ettei aleta vaatia jotain erivapauksia. Ja määritelmällisesti muu voisi minusta sopia jos se tarkoittaa ettei haluta tai voida määritellä kumpi sukupuoli on kyseessä, tosin määrittelemätön tai epäselvä olisi tarkempi käsite. Mutta tässä helposti sotkeudutaan siihen että aletaan väittää olevan muita sukupuolia.

    Pohdin myös, onko loogista sanoa että on monta tapaa olla mies ja nainen ja sitten esittää ettei joku koe olevansa kumpikaan? Mitä hän ei koe olevansa, miten hän määrittelee mieheyden ja naiseuden jota hän ei koe olevansa? Jos ei koe olevansa jotain pitäisi voida määritellä mitä se on mitä ei koe olevansa. Jos määritelmä on kuitenkin monenlainen ja peräti subjektiivinen niin onko se mahdollista sulkea pois?

    Onko menty siihen ettei uskalleta haastaa ja vaatia loogisia vastauksia siinä pelossa että leimataan joksikin foobikoksi?

    1. Kromisomipoikkemat saatavat antaa joitakin vastauksia epäselviin fyysisiin tapauksiin. Tytöltä osattiin kromosomipoikkeaman vuoksi etsiä, mistä on kysymys. Häneltä löytyi pojan piilokivekset.Tyttönä hänet sitten kirjattiin ja tyttönä nimitettiin. Tapahtuin Jyväskylän JyKS:ssa lastenlääkärin hoksattua tutkia asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *