Syömmekö kohta enää leipää ja maitoa?

 

Korona virus antoi meille vakavan varoituksen, kuinka yhdessä hetkessä voimme olla äärimmäisten kysymysten äärellä. Aseilla pullistellaan kiivaimmin kuin aikoihin. Aseiden riisunnasta ei ole tietoakaan.

Omavaraisuuden kuvittelisi olevan elintärkeää kun maailman tilanne huojuu ja horjuu. Kuinka ollakaan, maaseudusta, maatalouden elinkeinosta on tehty lähes kirosana. Lapsena nälkää nähneenä, hirvittää miten kotimaisen ruuan arvostus on kokenut pohjakosketuksen.

Ikäluokkani ihmiset (67 vuotta) muistavat kuinka ruokaa arvostettiin. Ruokapöydässä piti olla nätisti, syödä mitä lautaselle otti, ruokaa ei pilkattu saati väheksytty. Ruuan myötä pysyttiin hengissä, voimistuttiin ja ruokaa arvostettiin.

Jouluna taas mässäillään ruualla. Miettimättä kuinka ruuantuottajia halutaan nostaa tikun nokkaan, syyllistää maapallon tuhoamisesta. Ei käy mielessäkään mitä tapahtuu jos oma maataloustuotanto ajetaan alas.

Voivatko jotkut olla niin hyväuskoisia, että kansainvälisen hädän ja kriisin keskellä ulkomailta tuodaan pöytiimme laivalastettain ruokaa yltäkylläisyyteen asti? Täällä maalla omavaraisuudesta puhumiset menevät toisesta korvasta ulos, kun päivittäin viljelijät ja muut maataloustuottajat kokevat iskuja iskujen perään.

Joskus välähtää pienissä aivosoluissani ajatus: Tulisi kunnon nälänhätä. Ihmiset muistelisivat kuinka ihanalta maistui tuore ruisleipä ja lasi maitoa. Toivotaan kuitenkin maailman tulevan järkiinsä ruuan arvostamisessa, ettei yhdenkään tarvitsisi kokea nälkää tai aliravitsemusta.

Hannu Tiainen

Kihniö

16 vastausta artikkeliin “Syömmekö kohta enää leipää ja maitoa?”

 1. Monasti tuo ruoka on ollut mielessä sen tuottajan silmin ja pidän tärkeänä asiana siinä meidän omaa tuotantoa
  Monasti sekin menee perheissä kovan kiireen keskellä aivan muuhun kun oma varaisuuteen
  Ja monasti se tuleva rouva ei osaa edes tee vettä keittää vaikka olis veden keitinkin käytössä
  No ruuan teossa monet perheet elää eineksien varassa niiden laatutasolla ei voi sanoa mitään muuta kun yäk
  Opetelkaa laitaamaan ruokaa itse kotona alusta loppuun alkakaa vaikka keitoista niissä ei voi mennä mikään pieleen
  teen itse kaikki mitä syönkin ja voin hyvin niissä ei kyllä kuulu mitkään härkkikkset kerta ja loppui siihen ei ikinä ole mun ruomkaani
  Kokatkaa itse se kannattaa ja edellispäivänä kun tekee valmiiksi seuraava päivä on helppo juttu terv tepivaari

 2. Hannun joka lause on täyttä asiaa. Syötiin mitä lautaselle annettiin tai itse otettiin. Vanhemmat olivat itse esimerkillisiä, ettei lautaselle jäänyt muuta kuin lusikka, ruoto tai pippuri.
  Omavaraisuutemme kotimaassamme on todella vaarassa pahemman kerran tuontiruoan syödessä pöydässämme.
  Olen erään yksityisen kaupunkivijely-yhdistyksen yksi vetojuhta. Olemme hankkimassa yhteistä maakellaria ( suurehkoa) talvijuuresten säilytykseen. Jos lisäksi löytäisin läheltä etelään viettävän rinnehehtaarin, vuokraisin sen heti ja alkaisin herättämään henkiin maa-artisokat, kaikki valkosipulit ja laatujuurekset. Meinaan se nälkä koputtelee ovella pikemmin kuin voimme arvata ja erityisesti kaupungeissa.
  Meidän pöydässämme kuluvat hapanleipä, täysmaito, kerma, juustot, voi, lihat, kalat ja kanat ja valitettavasti myös tamperelaisena nakit ja makkarat.
  Ja viime viikon vuositarkastuksen ihan kaikki veriarvot paineineen olivat täysin terveen äijän mukaiset näillä sapuskoilla ja liikunnalla.
  Täytyy koputtaa puuta taas kerran.

 3. Peruna ja liha kotimaasta ja riisiä ei pitäisi tuoda.
  Maitoa tarvitaan joka päivä…
  Leivän teollinen leipominen saa ostamaan jauhoja ja omaleipominen on parasta,.

  1. Soijan ja palmuöljyn tuonti myös pannaan samoinkuin parsan.
   Etelä-Amerikastta tuodun parsan hiilijalanjälki on reippaati suurempi kuin pihvin.

   1. Tuota parsaa tuodaan ulkomailta, S-ryhmä lähinnä Italiasta ja Espanjasta; suomalaista parsaa mutta kovahintaista, ehkä toreilta tai Citymarketeista; hinta vaan on, jos laatukin uskomattoman hyvää kun verrataan tuontiparsaan. Tankoparsan sesonki vaan on vain pari kuukautta.
    Kerran olen erehtynyt ostamaan espanjalaista parsaa, toista kertaa en erehdy.
    Atlantin takaa tuotu parsa on ala-arvoista kotimaiseen verrattuna.
    Soijaan ja palmuöljytuotteisiin en koske.

 4. Toivo Rautavaara oli sitä mieltä, että kotimaiset juurekset oikea-aikaisesti käytteyinä syksyllä, sisältävät kaikki hiveaineet, kuidut ja vitamiininit, mitä tavitsemme pimeinä aikoina, paitsi D-vitamiinia lisäksi.
  Oikea-aikaisuus tarkoittaa täällä Suomessa myös sitä, että kotimaiset omenat aina vuoden vaiteeseen saakka ovat parasta, mitä tavitsemme hedelmärintamalla. Omat säilötyt marjat ja mehut rinnalla sekä metsiemme herkut. Siinä tulee myös lisää C-vitamiineja juureksien kylkeen.
  Salaatit, kurkut, tomaatit eivätkä ulkomaiset hedelmät kuulu tähän oikea-aikaisuuteen, vaan sotkevat perinnöllisen geneettisen ruokavaliomme.
  Kotimainen vilja eri muodoissaan ei tarvitse rinalleen riisiä.
  Kai meillä riittää lihatkin omaan tarpeeseen, ei niitä tarvitse Brasisliasta rahdata eikä Uudesta Seelannista.
  ”Kirveellä olisi töitä, ainakin hamarapuolella ”

  1. Tinkisin vuodenaikaruokavalioperiaatteesta. Kannatan esimerkiksi perunoiden syömistä ympäri vuoden.

   Meikällä liikuntapuoli on vähentynyt. Viisi km sauvakävelyä päivässä on liian vähän. Paino uhkaa kasvaa.

   Keitetyt perunat sellaisenaan ovat hyvää ruokaa laihduttajalle, koska suuri vesipitoisuus tuo kylläisyyden tunteen, joka painon hallinnassa on tärkeää.

   Perussuomalaisempi nauris olisi myös hyvä ja vähän modernimpi lanttukin voidaan hyväksyä.

   Perussuomalaisuuden nimessä voitaisiin lisätä härkäpavun käyttöä. Härkäpavulla väitetään olevan Suomessa vähintään tuhatvuotiset perinteet.

   Ostin eilen rasian Härkistä. Oli vaarallisen maukasta. Tulee ehkä ahmittua liikaa.

   Härkäpapua voisi kasvattaa eteläisessä Suomessa. Pitkä kasvukausi asettaa rajoituksia pohjoisessa.

   Pitäisi viettää vuosittain perussuomalaista ruokaviikkoa pettuleipätarjontaakaan unohtamatta.

   1. Käytän vain Suomalaista ruokaa en käytä siinä perusuomalaista ruokaa voi saada parrun pätkiä lautaselle siinä se ero onkin terv tepivaari

  2. Meillä käytetään riisisin sijaan tattaria ja ohraa.
   Piiraissa on pakko käyttää valkoista riisiä; asiakkaiden mielipide.
   Tattari, esim pilahvissa korvaa täysin riisin, siis riisiä en tarvitse.

 5. Täyttä asiaa! Olen myös huolissani ollaanko tässä ripustautumassa jonkun tuontisoijan ja itujen varaan. Kotimaista ruokaa syytetään, jotain ruokaöljyä pitäisi muka juoda, lehmien pierut ja röyhtäilyt sulattavat jäätiköt ja tappavat pingviinit. Turhaa puuhastelua, suurten maiden kuten Kiinan ja Intian fossiilisten polttoaineiden kulutus homman ratkaisee.

 6. Ruoasta opitaan koko ajan uutta. Olisi hyvä että sitä oppia käytettäisiin pohjana. Kotimaiset kasvikset ja marjat ovat vieläkin parempaa ravintoa kuin kuvittelimme. Tällaisia oppeja pitäisi lisätä, ei ideologista vääntöä. Soija ei ole ihmisravintoa nähnytkään.

  1. Ruoka sinänsä ja sen vaikutukset ovat ikivanhaa tietoa, mutta se, että ihmisen kasvava tietämättömyys ruoasulatuksesta imeytymisineen on hebreaa liian monille on johtanut räjähdysmäiseen suolistosairauksien kasvuun nuorella ikäpolvella. Ja se tietämättömyys alkaa jo mukavuudehalusta synnyttää ”kivuttomasti” keisarinleikkauksella ja edelleen äidin tissimaidon välttämisellä mukavuudenhalusta. Sitä ei jälkeenpäin korjaa mikään.
   Ja tarina jatkuu yksipuolisella ja huonolaatuisella ruoalla pilleripurkkeineen seurauksena IBD !
   …ja sitten tämä käsittämätön ”vain kasviruokaa” idioottilauma kaupanpäälle.

 7. Sekaruoka on parasta ei siitä pidä mennä vain yhteen suuntaan terv tepivaari

 8. Nykyään on tarjolla paljon prosessoitua ruokaa. Halpaa sellaista. Äkkiä moni tottuu näitä käyttämään ja on siinä koukussa…🤔

 9. Mun puolesta saa olla tarjolla vaikka mitä teen itse ruokani kokonaan leipää ostan valmiina ei siinä mihinkään koukkuun jää
  Ja sen leivän päälle levitän aitoa voita
  Ja liha kuuluu viikottaiseen ruokaani pari kertaa loputa menee muilla eväilä johon ei härkäpapu kuulu terv tepivaari

Kommentoi