Nuoralla tanssia?

Voisiko demarien politiikka olla eräänlaista nuorallatanssia. Tasapainoilua sosialismin ja porvarismin välillä.  Vasemmalla ollaan mutta kommunismi on kauhistus samoin kuin tietysti kovin oikealla olo. Pakko on tässä asetelmassa sietää yrittäjyyttä ja liike-elämän hyvinvointia soveltuvin osin, lypsävää lehmäähän ei tunnetusti kannata tapaa, pitää vaan kevyillä eväillä ja lyhyessä lieassa.

Selkeästi oikealla tai vasemmalla olevien puolueiden elo lienee paljon helpompaa, painaa vaan täysillä eteenpäin vähemmillä kompromisseilla.

Tältä tekstiltä puuttuu tyystin tieteellinen pohja ja tausta, enemmänkin mitä sylki suuhun lyhyen pohdinnan jälkeen toi. Aikani kuluksikin ja toivossa että viisain kommentein käsitystäni sosialidemokratiasta kirkastettaisiin.

28 vastausta artikkeliin “Nuoralla tanssia?”

 1. Sattaa hyvinkin nykyinen SDP näyttää aika oudolta monen perinteisen demarin silmin katsottuna ja kyllähän myös sen suuntaisia ulostuloja saa mediasta ajoin lukea.

  Itse en ole koskaan kokenut demareita itselleni oikeana vaihtoehtona, tai oikeastaan edes vaihtoehtona.

 2. Minä taas joskus uskoin valtiomiesmäiseen kokoomukseen, mutta usko on täydellisesti herpaantut. Ja kun olisi edes rippeitä toisesta kunnon valtiomiespuolueesta, kepusta, mutta sekin on vajonnut turpeeseen. Ja vihreät hörhöilevät kannabispölyssä lehmän pelossaan.

  Älykkäimipä ja poliittisesti viisaimpia tällaisessa maailmantilanteessa ovat demarit, vasurit, KD ja RKP.

  1. HK näyttää tulleen tulokseen, ettei sellainen mielisairaus, mikä vallitsi Koiviston ja Holkerin aikaan demareissa, kokoomuksessa ja RKP:ssa voisi enää uudistua.
   Koko maa meinasi mennä Maailmanpankin holhoukseen.

  2. Viime nelikenttäanalyysissä kokoomus oli ainoa oikeistopuolue, joka tarkoittanee pääasiassa radikaalia yksituistämispyrkimystä.

   Vasurit, demarit ja vihreät olivat yhdessä klimpissä kaukana vasemmalla.

   Muut olivat keskustapuolueita.

 3. Minun mielestäni ei ole enää, tai vielä miten vaan aika kommunismin, ja liian pieniä ovat tilkepuolueet. Jos vielä pitää poistaa radikaalit mielipiteet, eihän enää paljon jää vaihtoehtoja.

  1. Minä meinaan, että nuo neljä yhdessä sentään edustaisivat jo melkoista osuutta, noin 40 % ja mahtuisivat samaan huoneeseenkin.
   Mainittakoon, että ei ole olemassa puhdasta oikeisto – tai vasemmitohallitusta eikä tule. Sen osoitti jo kokoomuksen ja kepun toistensa inho edellusessä hallituksessa. Joten kompromisseilla aina tullaan elämään.
   Enemmänkin on kysymys kyvykkäistä paineensietoa kestävistä ja neuvottelutaitoisista johtajista.
   Likaisen pelin osastoja ei tarvita.

  2. Konservatiivina kaipaan Kekkosen aikoja. Sen jälkeen on tullut liikaa työttömyyttä ja velkaa. Itsenäisyys rapautunut jne.

   Työntekijäpiireissä on konservatiiveja. PS:n kannatus oli viimeksi 41.5%. Pienyrittäjätkin kannattavat myyntikelpoisten tuotteiden valmistamista, siis materiaalituotantoa.
   Pitäisi devalvoida, jotta kulutustuotanto elpyisi.

   Nyt ei kannattaisi ostaa mitään hiilellä tuotettua kiinalaista kertakäyttöroinaa.

 4. Kyllä sdp:llä on keskeinen paikka ja se on kestänyt hallitusvastuunkin.
  Kokoomus on hukanteillä ja puhuu rajat kiinni vaikka itse oli vastuussa kun tulijoita rahdattiin eikä tehnyt asialle mitään.
  Vasurit ovat liikaa vasemmalla
  ja kepu tuskailee kannatuksensa kanssa.

 5. RKP tunkee aina väkisinkin itsensä mukaan ja KD tarpeen mukaan.

  1. RKP mahtuisi myös PS:n johtamaan hallitukseen, jos freudentalistit suostuisivat tinkimään vähän turhan räikeästä etnonationalismistaan.

 6. En oikeastaan ajatellut avausta jonkun puolueen kehumiseksi tai mollaamiseksi vaan kummastuttaa tuo ”välimaasto” missä demarit parjaamansa oikeiston ja pelkäämänsä vasemmiston, mihin luen myös vihreät, välissä, puristuksessa. Oikealla tai vasemmalla on ”vihollinen” vain yhdessä suunnassa. Keskustaa nykyisestä alennustilastaan huolimatta pidän oikeistolaisena.

  1. Minusta keskustaa hallitsee tällä hetkellä patavanhoillinen änkyräoikeistolainen ”kosolalainen kyyditysporukka”. Edes kokoomuksen oikea laita ei sille pärjää.

   1. Kyllä Heikki näin kärjekäs luonnehdinta nyisestä keskustasta on harhainen

   2. PS edustaa keskustaa, jossa yleensä perustetaan järkeen eikä ideologiaan.

    HK fanittaa niitä mielisaraita, jotka pyrkivät tuhoamaan yhteiskuntarauhan ranskalaiseen tai ruotsalaiseen tapaan.

     1. Jep jep, no onneksi en ole saanut vastaavaa laaja-alaista sivistystä ja mitä kaikkea sitä lainkaan onkaan.

       1. Tuollako omaa jatkuvaa öykkäröintiäsi puolustat?

  2. Demarien täytyy tanssia pääministeripuolueena milloin vasurien ”sorron yön” tahdissa, milloin olla kepun heinäkärryissä ja puhallella pahemmat metaaninsa vihreiden nenistä kepun kärrynpyörän pakoputkeen. Ymmärtää rkp:n Ahvenanmaan tarpeet itsehallintoalueena.

   1. Mitäs Heikki SDP tuntijana sanot Ruotsin demareista. Siis mitä eroa ohjelemissa ja saavutuksissa vuosien saatossa? Olisiko peräti että naapurissa pitäisi ottaa oppia Marin vetoisesta versiostamme.

    1. Matti, en ole niin demarien asiantuntija, että osaisin vastata edes Ruotsin demareista mitään muta kuin, että pitkään se Ruotsi on ollut demarien kyydissä eikä jälki ole ollut huona paitsi suitsien löysääminen vuosikymmenten saatossa kotiuttamisessa ja nyt koronan hallinnassa.

 7. Minulla kun on huono muisti ja vielä huonompi laskupää, niin mitäs se tekee yhteensä Kepu + Kokoomus + RSP + KD , mahdollisimman pitkään pitäisi syrjäyttää Vihreät.

 8. Oikeisto-vasemmisto-akseli on edelleen tärkeä vertailtaessa puolueita ja poliitikkoja.

  Karkeasti yleistäen:

  Oikealla (kuten Kokoomus) halutaan alentaa veroja ja säännellä vähemmän, luotetaan markkinatalouteen, eli kilpailuun. Luotetaan ihmisen osaavan itse päättää mitä hän haluaa. Ymmärretään yksityisen yritystoiminnan suuri merkitys.

  Vasemmalla (kommarit, demarit, vihreät) halutaan kasvattaa julkista taloutta, säädellä kaikkea, nostaa verotusta, määräillä ihmisiä, holhota ihmisiä. Heikennetään yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä.

  1. Mielestäni sangen oikeaan osunut luonnehdinta. Äänestäjät sitten karkeana jakona ensin päättelevät kumpaan isoon leiriin kuuluvat.

 9. Selvyydeksi asiasta: yhteiskunta johtaa eli valtio on ohjaksissa, yritykset palvelevat yhteiskuntaa yhteiskunnan määrittelemin ehdoin= laein.
  Sitä eivät johda yksin ei oikeisto eikä vasemmisto, vaan yhdessä.

 10. Yhteiskunta ei johda yhtään mitään.

  Suomen voimassa olevan perustuslain mukaisesti korkeinta valtaa Suomessa käyttää vapailla vaaleilla valittu Eduskunta.

  Tiedoksi, että Suomen Eduskunnassa on selvä porvari (oikeisto) enemmistö, mutta valitettavasti Suomessa on silti punikkihallitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *