Tekoniveloperaatio edessä

 

Syksyn edetessä polven tekonivelen laitto alkaa lähestyä. Kesällä kävin Parkanossa ortopedin puheilla ja hänen mielestään nyt on korkea aika pistää polvi kuntoon. Molemmat polvet toki, mutta oikea on sen verran paha, että sen operoiminen on isohko työ, joten edetään yksi kerrallaan.

Vaihtoehtoina oli kaksi paikkaa, Jokilaaksojen sairaala Jämsässä tai Coxa Tampereella. Päädyimme Coxaan, sydämen tahdistimen tähden. Eli varovaisuus ennen kaikkea komplikaatioiden varalta. Hyvä niin.

Olen päättänyt taas tehdä päivityksiä, kuinka kaikki tapahtuu. Miten koen valmistautumisen, leikkausta edeltävän ajan, itse operaation, leikkauksen jälkeiset tunteet sekä toipumisen eri vaiheet. Haluan näin tuoda rehellisesti eri vaiheet kipuineen ja vaikeuksineen kuten myös onnistumiset, mitä nyt operaatio tuokaan tullessaan.

Myös uusi Sote puskee päälle. Sen myötä on jo käyty keskusteluja Pirkanmaalla olevien Sydänsairaalan ja Coxan kohtaloista. Miten ne tulevat sijoittamaan uudelle Hyvinvointialueelle. Omakohtaista kokemusta Coxasta ei ole muuta kuin puolison kautta. Molemmista olen kuitenkin läheisiltä ystäviltä kuullut. Pelkkää ylistystä. FinMedistä toki on itselläni erinomaisia muistoja sydäntutkimuksista sekä tahdistimen hoidosta.

23.9 on aika Coxaan ortopedille. Mitä siitä eteenpäin tapahtuu ja kuinka nopsaan, siitä tulen kertomaan seuraavassa osassa. Voi olla mutkia matkassa, koska vuodenvaihteessa sairastin laskimotukoksen ja sen mahdollinen uusituminen voi muuttaa kuvioita. Mene ja tiedä.

Hyvinvointialueen vaalit ovat myös ovella, kuten edellä kerroin. Olen ehdokkaana ja saan kokemusta ja tietoa, kuinka terveyspalvelut hoituu eri yksiköissä ja mitä oppeja niistä on vietävissä uuteen Soteen. Päivityksissäni en kuitenkaan aio tehdä itseäni tykö vaaleja silmälläpitäen. Leikkaus, hoito ja toipuminen ja kaikki siihen liittyvät tulevat näkymään vain ja ainoastaan kirjoituksissani.

PS.

Lauantaina vielä ehtii humpalle Kauko-Pohjan lavalle, kipulääkkeiden kera. Mentävä on, kun korona on rajoittanut tanssimisia, eikä tiedä milloin pääsee polvileikkauksen jälkeen.

Hannu Tiainen

Kihniö

10 vastausta artikkeliin “Tekoniveloperaatio edessä”

 1. Noita nivelvaihtoja on pilvin pimein juuri senioriporukoissa. Tuttavapiirissä heitä on useita.
  Juuri yksi sukulainen tuli polvileikkauksesta Coxasta. Valmistautuminen oli pitkä, vielä siksi, koska asuu yksin ja on 2. tyypin diabetes. Hampaat ja terveystilanne kuntoon, huushollin järjestely, apuvoimat, kyynärsauvat ja rollaattori Tampereen apuvälinekeskuksesta. Estolääkitys mahdollista tulppaa varten.
  No, kuulemma hyvin meni ja ulos sairaalasta seuraavana päivänä kauhean pilleriarsenaalin kanssa.
  Neljäntenä päivän ilmaantui pohkeeseen veritulppa, joka oli kuulemma saa….an kipeä. Leikkaushaava ei sen rinnalla mitään.
  Marevania ja piikkejä vatsanahkaan pisteli aluksi kotiin tullut terveyssisar. Nyt kuulemma pitää piikittää itse. Lääkkeet ovat opiaatteja ja riippuvuus tulee, ellei lopeta tai vähennä ajoissa.
  Sisukas kun on, kävelle sauvoilla varovasti. Muut hoitavat ruoka- ja kauppahuollon.
  Kävin eilen kärräämässä välinekeskukseen, jossa oli nopea ja laadukas palvelu. Samalla hän kävi Kuninkaankadun Kelassa, jossa sielläkin oli niin hyvä, avustava ja nopea palvelu, ettei olisi koskaan uskonut kelasta sellaista, koska vartijat ja virkailijat auttoivat kaikessa mahdollisessa.

 2. Kuinkahan noita nivelkulumia voisi ehkäistä?

  Osteoporoosia voi tiemmä ehkäistä iskukuormituksella eli halonhakkuulla ja kai myös hölkällä.

  Luulisi että kalojen ja muiden eläinten rustoja syömällä saisi ylläpidettyä omien rustojensa kuntoa.

 3. Ei ole aikuisena muuta tietä kuin keskivartalolihasten ja jalkojen lihasten voimistaminen, etteivät luut pääse kolistelemaan toisiaan vastaan. Ja painon halinta.
  Jos nuorena ei ole hankkinut riittävää luita kasassa pitävää lihasksistoa ja jänteitä nivelten ympärille, edessä vanhempana on ongelmia. Yksipuolinen lihastyö on paha. Samoin pitkän matkan juoksut.

  1. Tutuilla oli noita nivelleikkauksia. Vaikka kulumien syy oli arvoitus, jätin hölkkäilyt varmuuden vuoksi vähemmälle, kun painoakin on toista sataa.

   Hiihto, kävely ja pyöräily rasittavat varmaan vähemmän.

   Kankeus vähän vaivaa, kun en koskaan ole venytellyt.

 4. Korkeasta iästäni huolimatta en ole jaloissa nivelongelmia kokenut. Liekö onnenkauppaa kuinka ihmisen luut, rustot ja nivelet on luotu itse kullekin.
  Niin tai näin ikäänkuin varmuuden vuoksi juon joka aamu ryypyn omatekemää juomaa jonka komponentit ovat inkivääri, tyrni, pakuri ja sitruunamehu. Vähän haluan uskoa että se on voidellut niveleitäni ja muitakin kehon osia. Niin yli kaksikymmentä vuotta olen tämän aamuryypyn ottanut.
  Kokeilin vähän lisätä aroniaakin seokseeni mutta se on niin pirun pahaa että luovuin siitä pian.

 5. Hannulle hyvää sairaala reissua koksaan kyllä se paremmaksi tulee
  Myllymatti nuot arooniat pitää pakastaa silloin niistä tulee makeampia ja karvaus livenee nautittavaksi terv tepivaari

  1. Kiitos vinkistä. Näitä aronioita niin kovasti kehutaan mitä kaikkea ihmiskeholle edullista sisältävät.
   Pian pitääkin poimia, alkavat olla kypsiä ja milloin tahansa tulevat rastaslaumat tai tilhet ja putsaavat pensaani.

 6. Eilen soitti yksi kaveri, joka kertoi, että eräs hesalainen tuttumme on odottanut jo kohta vuoden lonkkaleikkaustaan. Oli huippuhyvä maratoonari, nyt kyynärsauvoillaan nilkuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *