Salaliittoteoriat ja valheet leviävät

https://www.hs.fi/elama/art-2000007809573.html

”Väärä tieto leviää sosiaalisessa mediassa kuin tarttuva tauti, sanoo tutkija ja tiedebloggaaja Pauli Ohukainen. Hän ymmärtää, mikä huuhaassa vetoaa.

Viime marraskuussa sosiaalisessa mediassa levisi erikoinen kampanja.

Koronaviruksen voi välttää terveillä elämäntavoilla ja onnellisuuteen keskittymällä, kampanjassa väitettiin. Kuvissa hyvinvointi­alan vaikuttajat ja uskomushoitojen kannattajat halailivat toisiaan metsän siimeksessä.

Väitteet olivat tietenkin valetta. Silti moni jakoi niitä eteenpäin.

Monien on vaikea myöntää olevansa väärässä. Ohukainen on saanut tuntea sen nahoissaan: jokin aika sitten hän sai eräältä lukijalta tappouhkauksen käsiteltyään koronapandemiaan liittyviä salaliittoja.”

Ihmisten on helpompi uskoa valheita, kun se sallii entisen toiminnan jatkumisen sen sijaan, että joutuisi omaa käyttäytymistään muuttamaan.

Valitettavasti se tarkoittaa koronan suhteen sitä, että riskeeraa muidenkin terveyden ja jopa elämän.

Samaan sarjaan kuuluvat väitteet koronarokotuksen aiheuttamista kuolemista.

Suomessakin on todettu toistaiseksi 21 tällaista tapausta.

Näitä väitettyjä tapauksia on tutkittu ja toistaiseksi ainakin on todettu, että jokainen tapaus on johtunut nimenomaan ihmisen perussairauksista tai siitä, että on saanut koronan, koska rokote ei ole ehtinyt muodostaa henkilössä suojaa.

Yhdessä suuresti vouhkatussa tapauksessa väitettiin henkilön kuolleen rokotteeseen, vaikka hän oli saanut vain placeco-ruiskeen, missä ei todellakaan ole mitään virukseen liittyvää osaa.

Näiden valheiden levittäminen on vastuutonta ihmishengillä leikkimistä.

https://www.dw.com/en/fact-check-are-covid-19-vaccines-causing-deaths/a-56458746

5 vastausta artikkeliin “Salaliittoteoriat ja valheet leviävät”

 1. Tällaista on tullut vastaan. Ja esittäjinä tunnettuja korkean koulutustason saaneits ihmisiä. Olen väitellyt muutaman tallaisten kanssa ylikuolleisuuslukujen oikeellisuudesta, kun ovat väittäneet normaaleiksi flunssakuolleisuuksi.

 2. Ei se korona ole uskontoja kummempi, uskokoon kuka tahtoo.
  Joka tapauksessa suurista summista puhutaan. Hyvä puhuja tekee isoimman tilin!

 3. Uskonnoissa on kysymys uskosta tuonpuoleiseen eikä uskonasioille voida saada empiirisiä todisteita. Koronasta taas on vaikka kuinka paljon empiirisiä todisteita; miljoonat kuolleet ja ruuhkautuneet ruumishuoneet eivät valehtele. Jos ei usko koronaan on kuin ei uskoisi Amerikan olemassaoloon. ”En ole käynyt Amerikassa, liekö keksitty juttu koko Amerikka, uskokoon ken tahtoo”.

 4. Mielenkiintoinen ajatus muuten että ihminen uskoo mieluummin itselleen miellyttävään asiaan kuin empiirisiin tosiasioihin.

 5. Avauksessa puhutaan salaliittoteoriasta, siis Ohukainen puhuu.
  Mielestäni vähemmän uskottavaa asiaa, kuin aikoinaan Ohukainen ja Paksukainen,
  Mitään todella uskottavaa todistetta hän ei esitä siitä, että po. salaliittoteoria ei olisi uskottava.
  Tiede on ”jumala” nykyään, vaikka olisi täysin potaskaa, mutta, kun ”tiedehenkilö” sanoo, sen täytyy olla totta ja siihen on pakko uskoa, koska lukeneet niin sanovat.
  Em. tiedehenkilöt luovat mahdollisuuden järjettömiin vedätyksiin pelottelemalla heihin uskovat järjettömät ihmiset puolikuoliaiksi ja hoitavat lopetuksen rokottamalla.
  Lokakuussa 2019 Bill Gates harjoituksessaan kertoi, että, kun tällainen virus tulee, (sitä ei silloin ollut vielä löydetty) valmistamme rokotteen, joka tehoaa, kunhan 65000000 ihmistä on kuollut.

  https://www.centerforhealthsecurity.org/event201/

  Minkähän tähden google ei osannut kääntää tota sivua suomeksi? Liittyyköhän sekin po. teoriaan?

  Gates tekee itsestään ”jumalan”, jota kaikkien kuuluu palvoa, luotuaan pandemiaan tehonneen rokotteen.
  Uskon, että viruskin on hänen tekosiaan.
  Hän tekee vielä ”kohtalaisen” tilinkin siinä sivussa!

Kommentoi