Vesihuolto – veden saatavuus

https://www.aamulehti.fi/kolumnit/art-2000007865392.html

”Korvaamattoman arvokas vesi – Vesi on yhtä aikaa oikeus, luonnonvara ja hyödyke

Yhdyskuntien vesihuolto on veden tärkein käyttömuoto, kirjoittavat Tampeeen yliopiston dosentit Riikka P. Juuti ja Tapio S. Katko.”

Jutussa todetaan, että oikeus veden saantiin ei tarkoita ilmaista vettä.

Se on totta, koska veden saaminen tavalla tai toisella maksaa.

Vain sen hakeminen järvestä tai lähteestä kuluttaa enintään kengänpohjia.

Kuitenkin vesi on tietynlainen oikeus eikä se saa olla markkinavetoinen rahastuskeino, kuten sähkönsiirto nykyään.

Kuntien vesilaitosten myyminen yksityisille sijoittajille pitäisi kieltää täysin tai sitten vedelle on asetettava hinta tuotantokustannusten perusteella niin, että yritysten voitot jäävät korkeintaan muutamaan prosenttiin.

Samalla pitää yhteiskunnan toimesta valvoa, että toiminta on asianmukaista ja järjestemän ylläpito riittävää.

Tämä ylläpitohan on monessa kunnassa tällä hetkellä hunningolla, mikä tulee nostamaan kansalaisten vesihuollon maksuja aika nopeasti.

4 vastausta artikkeliin “Vesihuolto – veden saatavuus”

 1. Kokoomuksen ideologiaan kuuluu yhteiskunnan omaisuuden yksityistäminen. Kokoomuksessa ja myös RKP:asa on oikeistoradikalisteja, jotka halusivat yksityistää myös yhteiskunnan monopolitoimintoja.

  Ymmärtääkseni Kiekko-Kummola on oikeistoradikaali ja kumma ilmiö siinä mielessä, että edellyttää yhteiskunnan tukea kiekkobisnekselleen.

 2. Vesi on yhteistä omaisuutta niin kun tuuli ja aurinkokin. Eilen rikollisen asianajaja Kari Eriksson kertoi viisaasta äidistään, joka osti metsänkin kaikkien käyttöön ja piti metsiäkin yhteisenä omaisuutena.
  Joku osti firman rahoilla useita satoja hehtaareita turvesuota suojellakseen sen, että se säilyy hiilinieluna ja antaa konsernille puhtaat paperit päästöissä.
  Kuka omistaa Suomen järvineen, soraharjuineen, kallioineen ja maapohjineen ?

 3. Nin monikaan ei ymmärrä mikä se Suomessa oleva vesi onkaan suurimmassa osaa maata voi juoda suoraan järvestä
  Asia jota ei keskieuroopassa voi tehd oikeasti missään
  Lapin puroissa virtaa vettä jolle ei aina edes lähde vesi pärjää me pidämme itsestään selvänä se mielessä kuljetaan eteenpäin terv tepivaari

 4. Meillä on onneksi oma kaivo, jossa vesi ei ole mitenkään sidoksissa vesilaitokseen, eikä sähkölaitokseen. Hätätilassa vesi järvessä lainehtii melkein rappusille.

Kommentoi