Vuosi on jahkattu, mutta tulosta ei ole saatu aikaan – mikä kestää?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007824985.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=iltasanomat.fi&utm_content=promobox

”Paras esimerkki ennakointikyvyn puutteesta ovat ravintolat. Niihin mahdollisesti tarvittavista rajoituksista on puhuttu koko pandemian ajan, mutta valmista työkalua esimerkiksi alueellisten viranomaisten käyttöön ei ole saatu aikaan, ”

”Selkeää vastausta siihen, miksi ravintoloiden sääntely on vaikuttanut vaikealta, kun lähes kaikkea muuta yksityistä toimintaa nyt voidaan rajoittaa, ei ole kuultu. On vaikea välttyä vaikutelmalta, että ravintoloiden lobbausvoima on yksinkertaisesti ollut poliitikoille liian kova pala purtavaksi.”

Siinäpä tuhannen taalan kysymys.

Miksi hallitus ei ole saanut aikaan selkeää lakia tai asetusta ravintoloista, vaikka kaikkea muuta on kyetty sulkemaan?

Miksi uudessa tartuntatautilaissakaan ei ole määräyksiä ravintoloista?

Eikö selkäranka ole riittänyt?

11 vastausta artikkeliin “Vuosi on jahkattu, mutta tulosta ei ole saatu aikaan – mikä kestää?”

 1. Minä kyllä ymmärsin, ja varmaan kaikki vastuulliset päättäjätkin, miksi tämä on niin vaikea hallita Suomen ei pandemiaa normaalioloihin suunnitelluissa lakiviidakoissa.
  Hallitus on toiminut ihan niin viisaasti kuin voi, mutta kusipäät ovat täällä levittäytyneinä pitkin kyliä ra raitteja. Ei olisi uskonut tätä tollojen määrää.

  1. Kusipäitä ja tolloja…vau, laaja-alainen sivistys suorastaan häikäisee.

 2. Olen ihmetellyt samaa.

  ”Miksei kuntavaalien ajankohdasta saada kunnon päätöstä aikaiseksi, vaan asiaa vatvotaan päivästä toiseen ja samalla lisätään epävarmuutta entisestään?”

 3. Juupa juu, jahkailu ja viivyttely ja vetäytyminen virkamisebyrokratian taakse on siis viisasta päättämistä.
  Ennakoivalla toiminnalla olisi ne tarpeelliset asetukset ja lait laadittu etukäteen ja määritelty ehdot, millä ne astuvat voimaan.
  Jahkailulla saadaan sairaita ja kuolleita, mutta voidaan perustella, kuinka olosuhteet pakottivat toimimaan eli pestään kädet sairastumisen kustannuksella.
  Tollo ja sokea uskovainen kuvittelee hallituksen toimineen viisaasti, mutta itsenäiseen ajatteluun kykenevät ovat huomanneet tuon jahkailun ja ”käsien pesun” moneen kertaan kuluneen vuoden aikana.
  Ja sinänsä on turha tulla huutamaan persua tässä asiassa, koska asian kommentoijat eivät yksikään olleet persuja.

 4. Ruotsisakin ollaan oltu pitkään lepsuja, mutta nyt taitaa olkaa otteet kovenemaa – oli aikakin

  ”Hallitus esittää, että perheistä vain yksi ihminen saisi olla kerrallaan kaupassa, ostoskeskuksessa tai muussa vastaavassa tilassa.”

  ***************************************************************************************
  https://yle.fi/uutiset/3-11808026
  24.2.2021
  Merkittävin uusi määräys on ravintoloita koskeva aukiolon rajoitus. Kaikkien ravintoloiden ja kahviloiden on suljettava ovensa iltaisin jo kello 20.30. Määräykseen ei vaikuta se, tarjoillaanko ravintolassa alkoholia.
  Määräys on voimassa toistaiseksi ja kaikkialla Ruotsissa, kertoi Kansanterveysviraston pääjohtaja Johan Carlson.
  Ruotsin hallitus velvoittaa kaupat ehkäisemään tilojensa ruuhkautumista. Hallitus esittää, että perheistä vain yksi ihminen saisi olla kerrallaan kaupassa, ostoskeskuksessa tai muussa vastaavassa tilassa

 5. Eikös tulossa oleva 3 viikon sulku paranna mahdollisuuksia järjestää kuntavaalit ajallaan, sulkuhan päättyy maaliskuun lopussa ja sulun tarkoitus on painaa leviämislukuja alas?

  Toisaalta en ole aivan vakuuttunut siitä, että hallituksessa olisi yhteistä poliittista tahtoa siirtää kuntavaaleja, koska siinä tapauksessa sellaiset asiat, jotka hallitus on tarkoituksellisesti lykännyt vaalien jälkeen, tulisivat julki ennen vaaleja.

  1. Juu ja nytkään hallitus ei tosiasiassa päätä mistään.
   Ravintoloiden sulku menee päätettäväksi eduskuntaan.
   Etäopetuksesta ja väkimäärän rajoituksista päättävät sen ”sulun” aikana, kuten nytkin, AVI:t.
   Saattaa olla, että kuntavaalien ajankohdasta hallitus joutuu ”päättämään” eli tuovat senkin eduskuntaan eivätkä itse päätä.
   Sen sijaan valmistautuminen lakien ja asetusten valmistelemisella päätösvalmiiksi olis ollut asiallista ja tarpeen, mutta eipä hallitus sitäkään kyennyt tekemään.
   Se ei olisi ollut millään perusteella ”hätiköityä”.
   Sinänsä käsittääkseni hallituksella ei edes ole mitään valtuuksia julistaa mitään sulkutilaa.

Kommentoi