Sosialisoidaan koko sote, tai yksityistetään se ja pannaan pörssiin

Tässä on kaksiteräinen miekka yrittämisestä ihmisten hengellä, josta pari esimerkkiä lähihistoriasta:

Yrittämien kannattaa, ainakin apteekkareille:

Tamperelaisten kahden apteekkarin omaisuus on ollut mittava. Pyynikinlinna Palomäentien ja Mariankadun eteläpäädyssä, on osoitus siitä vauraudesta. Sen rakennutti apteekkari Uno Hagelberg 1920-luvulla ja sen osti edelleen teollisuusneuvos Emil Aaltonen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyynikinlinna

Toinen tamperelainen apteekkari Severi Haapanen rakensi palatsinsa Palomäentie 23, jossa toimi sittemmin taidemuseo Villa Mac, ja josta nyt tulee Tredun opetuspiste.
https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000007315127.html

Miksen ryhtynyt teknokemian, lehtimaailman, musiikkiyrittäjän ja vielä yritysjohdon konsultin sijasta apteekkariksi ? No, kun en ole proviisori.

Siinä taitavat apteekkarit rahastivat sairailta rahat pois ja yhteiskunta vielä antoi luvan sekä tuki lähes kilpailutonta yrittämisen rahantuloa tiukalla apteekkilainsäädännöllä. Ja, jos lääkärin resepti meni pieleen, julkinen sairaanhoito hoiti loput leikkaussalissa, jonne taas apteekkarien rähmäkädet ylsivät montaa reittiä ja, loput lääkärien kautta uutena lääkesuosituksina ”Pharmaca fennicasta”, jossa taas on näppinsä mukana Orionilla ja Oriolalla jne., jotka menestyvät hienosti pörssissä.

Eihän tässä ole mitään järkeä ! Annetaan ihmisten mellastaa, ryypätä, polttaa, laiskotella, lihoa, mässätä kauppiaiden laaduttomalla valmisruoalla  tosi-tv:n ääressä ja sairastuttaa itsensä moninaisiin sairauksiin, joita hönttejä pidetään sitten hengissä yksityisen teollisuuden ja apteekkarien lääkkeillä ja valtion sote maksaa kulut veromaksajien rahoilla. Ja jotkut vielä maksavat sairautensa hoidon yksityisillä ”sairaustaloilla”. ( Tämä kommentti ei koske niitä ihmisiä, jotka eivät sairaudelleen mitään voi).

Yrityksen tärkein tehtävä on tehdä omistajalleen voittoa. Yhteiskunta pitää ihmiset hengissä tekemään työllään rahaa ja ostamalla yrittäjille voittoa ?

Ranskaksi: ”comme ci comme ça”, suomeksi: komsii, komsaa ?

PS. tässä ei ole nyt mitään puoluepoliittista kantaa asiaan, on vaan naiivi kuvaus yhteiskunnan ylläpitämästä rahantekokoneesta.

8 vastausta artikkeliin “Sosialisoidaan koko sote, tai yksityistetään se ja pannaan pörssiin”

 1. Olen ihmetellyt miksi ei terveyskeskuksista myydä lääkkeitä samalla kun sieltä saa reseptin? Ja samalla lääkkeiden myynti hyödyttäisi kunnallista terkkarin ylläpitoa! Erillisiä apteekkeja ei tarvita.

  1. Kirjoitin tästä aikanaan päättäjille, kun Hatanpään terveysasemaa/sairaalaa uudistettiin. Mikä on sen otollisempi paikka kuin sairaala-apteekki.
   Nyt ainakin uudistetussa TAYS:ssa on sairaala-apteekki. En tutkinut sitä, kenenkä hanskassa se on.

   … mutta sieltä ei yksityiset saa ostaa mitään, vaan se palvelee vain laitoksia.
   Voihan rontti !

   https://www.tays.fi/fi-FI/Toimipaikat/Kuvantamiskeskus_ja_apteekkiliikelaitos/Yksikot/Sairaalaapteekki

 2. Valitettavasti niin kauan kuin muistan meillä on apteekkarikunta määrännyt, montako apteekkia saa olla ja kuka pääsee apteekkariksi.
  Tästä on todellakin aika päästä eroon samoin kuin lääkärien määräämästä lääkärikoulutuksesta.

 3. Ei ihan näin heti tule mieleeni epävarmempaa sijoitusta mitä ollsi sijoitus soteen.

  1. Niin olisi, jos sote olisi yksityisten määräävässä hanskassa julkisen sijasta. Järjestelmä on vieläkin eriarvoinen työsuhdejärjestelmän sekä ison lompakon päällä istuvien kansalaisten saamien palvelujen vuoksi. Mutta niitähän ei mikään järkikään saa silti romuttaa.
   Suuri osa alan rahasta julkisellakin puolelta liikkuu lääketeollisuuden ja pörssilääkärien taskuun vakuutusfirmojen kautta.

 4. Hmm…ihan rehellisesti ja suoraan, en kyllä yhtään ymmärrä mistä avauksessa on kyse, vaikka ehkä pitäisi.

  1. Siitä, että ihmisten sairauksilla tehdään moraalittomasti rahaa. Kyllä sen ymmärsit.
   Onko sinulla piensijoittajana lääketeollisuuden osakkeita salkussasi, se on kannattavaa puuhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *