Yksi parhaista kirjoista, mitä olen koskaan lukenut – ja olen lukenut melkoisen määrän kirjoja

Olen kirjoittanut tästä kirjasta joskus aiemminkin ja varmaan useammalla kuin yhdellä foorumilla. Otin sen jälleen kerran – ties kuinka monennen kerran – kirjahyllystäni ja aloitin taas sen lukemisen. Kirjahyllyissäni on ihan kohtuullinen määrä kirjoja, vaikka olen niistä vähiten tärkeitä hävittänyt melkoisen määrän tärkeämpien tieltä.

Joskus tietysti kaduttaa, että hävitin sen ja sen kirjan, olisin halunnut tarkistaa jonkun asian hävittämästäni kirjasta. Mutta hävitetty, mikä hävitetty.

Niin, tämä aivan erinomainen kirja on: Heinrich Haapen ja Dennis Henshawn yhdessä alun alkaen englanniksi kirjoittama kirja nimeltään: Operaatio Barbarossa. Alkuperäisteos on ilmestynyt vuonna 1957 nimellä: Moscow Tram Stop. Suomenkielinen versio on ilmestynyt vuonna 1958.

Heinrich Haape oli sotilaslääkäri, joka hoiti joukko-osastonsa sotilaita ja joutui puolustamaan sidontapaikkojaan Barbarossan alusta alkaen – aluksi apulaislääkärinä ja edeten yhä korkeampiin sotilaslääkäriarvoihin.

Hänen kuvauksensa mitä tapahtui, millaisissa olosuhteissa, milloin, jne. On äärimmäisen yksityiskohtainen kuvaus siitä mitä tapahtui yhden pataljoonan upseerien, aliupseerien ja rivisotilaiden näkövinkkelistä katsottuna.

Suosittelen jälleen, että lainaatte kyseisen kirjan vaikka kaukolainana oman kirjastonne kautta ja luette sen kirjan huolella lävitse. Hyvin suurella todennäköisyydellä haluatte myöhemmin lukea sen kirjan uudelleen.

14 vastausta artikkeliin “Yksi parhaista kirjoista, mitä olen koskaan lukenut – ja olen lukenut melkoisen määrän kirjoja”

 1. Ja lisäksi saamme lukea monenmoisia operaatioita toimittajien näkemyksenä.

  1. Jotkut kirjat vaan ovat hyviä – niitä lukee mielellään.

   Joissakin muissa kirjoissa voi olla mielenkiintoista asiaa, mutta kirjoitettu niin, että täytyy pakottaa itsensä lukemaan – eikä taatusti halua lukea uudelleen.

  1. Niitäkin on tullut luettua – lähinnä suomalaisista upseereista. On hyviä ja vähemmän hyviä.

   Marsalkka Erich von Mansteinin Menetetyt voitot on vähän elämänkertakirjan tapainen, hyvä kirja.

 2. Tuo pitääkin hankkia jostain. Viimeksi kun itse luin 1950-luvulla painetun sotaromaanin niin se oli Paul Carellin erämaan ketut (Ensipainos 1959)

  1. Paul Carell on kirjoittanut hyviä kirjoja sotahistoriasta, en ole tiennytkään, että myös romaanin. Esimerkiksi Marssi Venäjälle, antaa oikeaa tietoa, eikä ole romaani.

 3. Edelleen yksi parhaista on Luftwaffe Schulägt Zu Der Luftfrieg in Polen (alkuperäispainos 1939 Deutscher Verlag, Berlin) Löytyy kirjahyllystä, sisällä on nimikirjoitus Erkki Laine ja vuosiluku 1940 ja Ex Libris merkki Sirkka & Erkki Laine

  1. Niin, sain tästä myös tuttavalta suomennoksen aikoinaan, hyvä on ja niinhän siinä kävi.

   1. En ole lukenut Puolan sodan ilmasodasta. Luftwaffen stukat olivat merkittävässä roolissa ja Varsovan pommitus aikaansai Varsovan antautumisen.

    1. Tämä oli sitä sodan alkua, siksi mielenkiintoinen, erittäin hyvä, on myös kuvia, sidonta on minun kirjassa hyvässä kunnossa. Historian havinaa tuo 1940 Ex Libris merkki vielä Suomesta siinä.

 4. Sorry, romaani on väärä sana jota käytin tuosta Carellin kirjasta, vaan se on tarkka sotakuvaus Pohjois-Afrikan sodasta Rommelin joukkojen näkökulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *