Acer -pöytäkone ja ongelma

Viisaammat sanoo heti, että ensimmäinen ongelma ilmeni jo siinä vaiheessa kun noin seitsemän vuotta sitten tein päätöksen ostaa Acerin koneen. No tehty mikä tehty.

Mutta itse tämän hetkiseen ongelmaan.

Varovainen (liiankin) kun olen, niin lähtiessäni pois kotoa pidemmäksi aikaa minulla on tapana sammuttaa virrat koko koneesta kytkimellisellä pistorasialla. Toki sammutan ensin koneen normaalisti ja sitten vasta kaikki virrat pois.

Pari viikkoa sitten alkoi käynnistyksessä ilmetä seuraavanlainen ongelma. Kun laitan virrat päälle ja käynnistän koneen, niin mustaan ruutuun ilmestyy seuraava teksti. ( Valitettavasti hieman epäselvä, kun puhelimella ruudulta otettu kuva)

Kun painan F1 -näppäintä, niin tulee teksti

Kun sitten sammutan koneen ”väkisin”  virtakytkimestä ja sen jälkeen laitan saman tien virrat uudelleen päälle, niin kone avautuu normaalisti.

Kone siis herjaa seuraavaa: Error: CMOS checksum error – Defaults loaded.

Kysynkin nyt näistä asioista enemmän tietäviltä mistä kenties voi olla kyse.

Onko emolevy kenties rikki? Onko ongelma tuossa CMOS -puolijohdekomponentissa? Vai onko vain niin, että koneessa on ? pieni paristo ylläpitämässä käynnistysproseduuria virran ollessa katkaistuna, ja nyt tuosta paristosta olisi virta loppu?

Koska itselläni on näissä asioissa peukalo täysin keskellä kämmentä, niin kysynkin nyt apuja, jos joku tietää mitä tehdä, ennen kuin lähden omin päin netin sivustojen avulla yrittämään ongelman korjaamista.

Ps. Esim. puolen tunnin virtakatkos ei ongelmaa nosta esiin, mutta jo yön yli kestävä virraton tila aiheuttaa moisen ongelman.

6 vastausta artikkeliin “Acer -pöytäkone ja ongelma”

  1. Todennäköisesti koneesta on mennyt vanhaksi ns. CMOS-paristo, joka pitää sisällä koneen asetuksia, kellonaikaa, yms.

    Hyvät uutiset: se on yleensä standardiosa, parin euron hintainen joita saa joka rautakaupasta. CR2032 on yleinen tyyppi, mutta muitakin käytetään.

    Keskihyvät uutiset: voi vaatia hieman taitoa löytää se koneesta. Pariston voi sinänsä vaihtaa itse jos sen löytää, se on ihan nappiparisto. Vaihdon jälkeen koneen laiteasetukset pitää tarkistaa, jotta kone ”opetetaan” taas käynnistymään oikein.

  2. Kiitos vastauksesta.

    Täytyypi tutkaillaasiaa. Helppohan tuo laatikko on avata. Saattaa toki olla, että tutkailun jälkeen tyydyn toimimaan tuon ”vippaskonstin” avulla, koska se tuntuu jotenkin pelittävän. Toinen juttu toki on, koska iskee isompi jumi.

  3. Todennäköisesti käy näin:

    1. Vaihda paristo
    2. Kone valittelee asetusten ja/tai kellonajan hukkumista
    3. Siirryt setup-ohjelmaan (johon pääset myös del-näppäimellä, ks. yllä)
    4. Asetuksia ei tarvitse välttämättä muuttaa yhtään! Oleellista on, että käyt setupissa ja valitset asetusten tallentamisen (save & exit, save settings and exit, tjsp)
    5. Riippuen miten käyttöjärjestelmä on asennettu, et ehkä muuta tarvitse

    Mutta joo, kotelo auki, taskulamppu avuksi, kyllä nappipariston aika nopeasti löytää. Ota malli ylös, pikaise paristokaupassa, rautakaupassa tai isossa marketissa, investoin pari kolikkoa ja jatka siitä.

  4. Juu, emolevyllähän se paristo pitäisi olla eli siinä missä verkkokortti ja näytönohjain ovat kiinni pystyssä ja johon tulee kaapeli kiintolevyltä. Kiiltävä kun on niin pitäisi näkyä. Käyttämättömänä olleeseen vanhaan koneeseen tuo ”vika” voi tulla, ehkä se voi myös hävitä itsestään kun konetta taas käyttää? On sellainen hunch.

  5. Kone on päivittäin kyllä käytössä. pitemmät virrattomat jaksot kenties ovat syöneet tehon tuosta paristosta. Latautuva paristo olisi oivallinen minun tapauksessani.

    Sekin hieman ihmetyttää, kun en näiden koneiden sielunelämää kovin syvällisesti tunne, että miksi tuo vikatilan jälkeinen ”runnomalla” tehty uudelleen käynistys saa koneen toimimaan normaalisti.

    Eli F1 painallus + väkisin buuttaus + uudellen käynnistys = kone toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *