Sähkön tuotto aurinkopaneelilla.

Minulla nyt on muutaman oikeastaan yli vuosikymmenen käytännön kokemus aurinkosähköstä.

Pienin mahdollinen paneeli käytännössä on 100W, sitä pienemmillä ns halpispaneeleilla ei juurikaan ladata mitään.

Veneakkuihini olen lataillut tuolla 100w paneelilla huhtikuu – lokakuu, ihan kohtuullisia tuloksia, keskiteho n 5A.

Monella aurinkokennon omistajista tuo latausteho; W/voltti = amppeeri.

saattaa olla hieman hukassa.

Aurinkosähkön paneelien tuotto = W jaettuna volteilla. se saattaa olla hakusessa.

Siinä se lainalaisuus ja kuitenkin optimaalisesti vain osan vuotta.

26 vastausta artikkeliin “Sähkön tuotto aurinkopaneelilla.”

 1. Tuttava laittoi kesämökille paneelit ja varalle agrekaatin – hella ja jääkaappi kaasulla takka ja sauna puilla – kehuu pärjäävänsä eli vain valot ja telkkari sekä kännyköiden lataus paneeleiden avulla. Sähkölinjan veto olisi tullu kalliiksi. No kai noinkin tuli hintaa…

 2. Nyt ollaa tulossa siihen, että räjähdysmäinen paneelien tuotanto tulee aiheuttamaan pahat ympäristöhaitat kuten akkuteollusuuskin raaka-aineiden louhintoineen ja kierrätyksineen. Ja toinen ”ympätistöystävällinen” tuulimyllyjen lavat.
  Saatetaan palata mustiin kattoihin ja sen lämmön talteenottoon ja sähköistämiseen.
  Tai aurinkopeileihin, jotka vahvistavat auringonsäteet polttopisteiksi jne..

 3. Noh en tunne hyvin näitä asioita, mutta mietin vaan mistähän johtuu, että tuota vasta joskus miljardien vuosien päästä sammuvaa tehomyllyä eli aurinkoa ei oo saatu valjastettua ihmiskunnan käyttöön tehokkaasti. Ettei vaan viitsitä kun on tuo tuottoisa öljybisnes sun muu täyttämässä monien taskut.

 4. Öljyä käytetään maailmalla pääosin autojen, laivojen ja lentokoneiden voimanlähteine – vähemmän sähkön tuotantoon.

  Öljyn käyttö lämmitykseen on vähenemässä. Raakaöljy on myös merkittävä raaka-aine, esimerkiksi muovin. Öljystä otetaan myös bitumi, jota käytetään teiden päällystämiseen.

  *************************************************************************
  Mainos:
  .
  https://www.aamulehti.fi/mainos/sahkolaitos/art-2000007585516.html

  Aurinkopuisto laajeni jälleen Tampereella – näin kätevästi voit vuokrata oman aurinkopaneelisi
  .
  Voit tukea ympäristöystävällisen energian tuotantoa vuokraamalla pienen palan aurinkoa itsellesi tai läheisellesi Sähkölaitoksen nettipalvelussa.

 5. Tein tuon ehdotuksen Tampereen Energialle ”sata” vuotta sitten sekä myös sen, että niin Eduskuntatalon kuin Tampereen kaupungintalolle tehtäisiin aurinkopanelointi.
  Satu Hassi, alan DI, otti idean vastaan ja lupasi olla ekan nimikkopaneelin ottaja.

  1. Satu Hassi tunnetaan järjen vastaisesta hehkulamppukiellostaan, johon mukautuminen tuotti saatanasti roinaa omassa asuintalossani ja naapurissa. Tuli meinaten kalliiksi. Olisi pitänyt odottaa tekniikan kehittymistä.
   Hehkulamppu on vieläkin energiataloudellisin ja ympäristöystävällisin vaihtoehto sähkölämmitysasunnoissa.

   Ehkä kiinalaiset roinalobbarit olivat puhuneet Hassin pyörryksiin.

 6. Eikö sitä aurinkoa voitaisi ottaa pilvien yläpuolelta siirtotekniikalla maankamaralle?

  1. Nii’i 10000 m2 ’n aurinkopaneeli heliumpalolla pilvien yläpuolelle. – siirtotekniikka sähkökaapeli

  2. Maan kiertoradalle voitaisiin laittaa iso kovera peili, joka polttaisi vihreiltä perskarvat.

 7. Aurinkopaneelit ovat kiintoisa aihe, toisaalta-toisaalta:

  – Täysin erinomainen ratkaisu haja-asutetulle mökkiseudulle.
  – Potentiaalia myös liikerakennuksissa jossa esim. jäähdytys vie hurjasti sähköä kesäisin
  – Jättimäiset voimalahankkeet ovat lähes järjestäen olleet katastrofeja, esim. Kaliforniassa on tuhottu luontoa silmittömästi näiden alta, eikä osaa hankkeita ole koskaan edes otettu käyttöön. Moni on vanhentunut ja jäänyt ongelmajätteeksi luontoon.
  – Kehitystahti on huimaa

  Jos järki kädessä olisi näiden kanssa, saisi paljon hyvää. Vaan me tiedämme miten vähän järkeä mahtuu viherpesuun.

 8. No riippumatta öljyn käytöstä kysyn vaan kun on käyty kuussakin niin eikö sitä auringon tehomyllyä saa valjastettua oikein tehokkaaseen käyttöön että korvaa nää maalliset lähteet. Ja on toi aurinko ”ilmainen”.

  1. Paneelitekniikoita löytyy ,,

   – elämme markkinataloudessa

   Ei muuta kuin yritys pystyyn ..

 9. TV:n ja valot saa kyllä aurinkopaneeeilla mökille pienelläkin teholla. Meillä on ollut kaksi ikivanhaa paneelia jotka tuottavat yhteensä muistaakseni 44W ja valot ja tv sekä kännykänlataus ja saunalla pieni vesipumppu suihkua varten ovat sillä toimineet. Akku taitaa olla jotain 120Ah luokkaa, vanha vapaa-ajan akku sekin. Kesällä tosin tuli pieni ongelma kun oli vähän enemmän porukkaa ja pilvisiä päiviä. Sähköt menivät hetkeksi illalla mutta kohta riittivät taas tuvan valoon vaikka akkua ei voitu ladata.

  Ostin pari 285W paneelia ja uuden lataussäätimen jo mutta asentelu jäi kesken. Niillä sitten pyörittää jo kevyesti sähköllä jääkaappiakin kunhan laittaa pari hyvää akkua järjestelmään.

  Mökillä marras – tammikuussa ei tule juurimoltua joten ei haittaa vaikka aurinkosähköä ei sinä aikana tulekaan. Mutta jos tuonne alkaisi sähkölinjaa vedättää ja sitten maksaa sähkönsiirrosta niin tulisi ihan toinen hinta.

 10. Eemeli, tästä juuri on ollut kyse näissä esim. Kalifornian ison rahan ja skaalan surkuprojekteissa.

  Teoriassa tämä on aivan mahdollista, mutta….
  1. Energiaa pitää pystyä säilömään, että homma toimii. Ratkaisuja on, mutta ei oikein sopivasti. Kaliforniassa ratkaisu on lisätä maakaasuvoimaloita, koska ydinvoimalat haluttiin sulkea. Järki hoi…
  2. Tässä pistetään vähimmilläänkin hehtaareja vapaata luontoa käyttöön. Se ei ole mitätön tilamäärä, eikä mitätön luontohaitta.
  3. Elinkaari. Mitä tehdään kun käyttö on lopussa?

 11. Jotain olisi vaikkapa USA kehittänyt niillä rahoilla jotka menivät kaivoon tapellessa itäisillä mailla. Siellä kai upposi biljoona tyhjään.

 12. Oon 100% samaa mieltä kuin Luther, että suuren valtion johtajan on parempi olla jumalaton viisas kuin tyhmä jumalinen. Sellainen onnettomuus oli aikoinaan USAn puolessa tuo herra Bush ja hänetkin valitsi itse asiassa korkein oikeus. Jatkoaikaa se ”harras uskovainen” sai äänestäjiltä kun säikähtivät niitä torneja kohtaan tehtyä hyökkäystä. Se olikin sen ajan vallanpitäjille kuin taivaan lahja. Ja sitten se äijä upotti itäisten maitten sotiin biljoonia.

 13. Just niin, miksei USA ole tehnyt kehitystyötä.

  Venäjä panostaa kyllä kehitystyöhön, pääasiassa aseiden kehittelyyn.

  *
  Uskooko eemeli, että kun johonkin kehitykseen panostetaan biljoonia, niin tuloksia varmasti syntyy? – näin ei ole asia

  Tarvitaan toimiva idea ( tai helkutin hyvä tuuri)

  ***************************************************************
  Tässä eräs kehitysprojekti, jota on yritetty jo viitisenkymmentä vuotta.
  .
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Fuusioreaktori
  .
  Fuusioreaktori on ydinreaktori, jolla suoritetaan ydinfuusio
  .
  Kansainvälisenä yhteistyönä aiotaan rakentaa tutkimuslaitos ITER, jolla pyritään saavuttamaan energiantuotannossa pitkään jatkuva positiivinen hyötysuhde. ITER-hanke on kohdannut monia takaiskuja ja koereaktorin paikasta on kiistelty, mutta paikaksi on lopulta valittu Ranska. Vuonna 2009 tehdyn väliarvion perusteella projektin budjetti on kolminkertaistunut 15 miljardiin euroon, ja sen valmistumispäivää on lykätty vuoteen 2020.[11] Sen jälkeen suunnitteilla on DEMO, ensimmäinen kaupallisen fuusioreaktorin prototyyppi. Sen on arvioitu aloittavan 2030-luvulla

 14. Kupletin juonihan menee näin; W/I*V = W = teho, I = virta ja V = jännite. Tuosta kun peittää yhden, näkyviin jää laskutoimitus.
  W jos peitetään, saadaan tulokseksi I*V = x wattia.
  Jos käyttää 230v kompressorikaappia, pitää olla melko hyvätehoinen invertteri, jos käyttää 12v kompressorikaappia voi pärjätä jopa 300w siniaaltoinvertterillä.
  Kun käyttää vähintäänkin 2,5 kW hakkuria, kyllä sillä pärjää aika hyvin.
  Ei siis ole yhdentekevää, käyttääkö 230v laitteita, vaiko esim 12v laitteita.
  Olen kolmisenkymmentä vuotta noiden asioiden kanssa painiskellut, aluksi akut latautuivat ajon aikana, sitten tulivat nämä paneelit. Autoni katolla oli 100w paneeli ja kun otti huomioon em vaihtoehdot, saattoi pärjätäkkin. Minulla oli monenlaisia kulutuspisteitä, maksupäätteen telakka, tietokone, kännykkä, jääkaappi, valaistus, mikroaaltouuni yms. Ei kuitenkaan kaikki yhtaikaa kuluttamassa kun akustokin oli vain 200Ah.
  Kaikenlaista tuli kokeiltua ja hienosäädettyä vuosikymmenten aikana.

 15. Meillähän on säilöttynä valtavat määrät uusiutuvaa aurinkoenergiaa -nimittäin soissa. Biologinen akku.

  1. Koko maapallo on täynnä säilöttyä pääasiassa auringon aikaansaamaa energiaa, kaikessa elävässä ja kiinteässäkin-uraani ml. muut jalometallit.

  2. Onhan metaania soissa mutta sen talteenotto ei niin yksinkertaista ole. Ei sitä oteta talteen millään kevytpeitteillä kuten juuri Sinä joskus taisit esittää.

 16. Saattaahan auringossa olla hyvinkin tulevaisuus. Nyt jo sitä enerigiaa säilötään Suomessakin koemielessä vereen ja hiekkaan. Erilaisia yhdyskuntarakenteita, tunneleita ynnä muita vastaavia suurten kaupunkien yhteydessä. Energian säilöminen on varmasti tulevaisuutta.

  1. Luulenpa että Intia on turvannut kivihiilen saannin. (m.m. Australiasta , 100 miljoonaa tonnia vuodessa)
   .
   Ala olevia uutisia lukiessa tulee miettineeksi Suomen ’intohimoisia’ ilmastotoimia – vihreet, pitäisikö ottaa vähän iisimmin.

   **************************************************************************
   Ote:
   ”Tällä hetkellä Queenslandin vienti Intiaan noin 27 miljoonaa tonnia vuodessa muodostaa noin 10 prosenttia valtion kivihiilen tuotannosta, joten uusi hanke olisi yli kolminkertainen kyseiseen tasoon.”

   *
   https://yle.fi/uutiset/3-10830799

   3.6.2019

   Australiassa Queenslandin osavaltio on hyväksynyt valtavan Carmichaelin hiilikaivoksen perustamisen. Viimeinen juridinen este kaivoksen tieltä poistui, kun osavaltion hallitus hyväksyi kaivoksen pohjavesisuunnitelman.

   ’*************************************************************************
   https://fi.lipsumtech.com/carmichael-mine-is-game-changer-507755
   .
   Australian suurin hiilikaivos

   Uuden hankkeen merkittävin piirre on sen pelkkä mittakaava. Jos se on rakennettu, siitä tulee Australian suurin kaivos ja yksi maailman suurimmista kaivoksista, ja se tuottaa vuosittain arviolta 60 miljoonaa tonnia höyrytettävää hiiltä arvioidun 60–90 vuoden ikää.

   *
   Tällä hetkellä Queenslandin vienti Intiaan noin 27 miljoonaa tonnia vuodessa muodostaa noin 10 prosenttia valtion kivihiilen tuotannosta, joten uusi hanke olisi yli kolminkertainen kyseiseen tasoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *