Siirtomaaherruus.

Alemmuuskompleksi oli syy, miksi suomalaiset syrjivät Petsamon saamelaisia kuin siirtomaaherrat, sanovat tutkijat – ”Valkoisuutta pyrittiin korostamaan”

Ylläoleva tämän aamun uutisteksti tulisi lukea melko huolella, vaikka se pitkähkö onkin.

Me olemme auliisti neuvomassa muita valtioita, miten vähemmistöjä tulisi kohdella. …?

Kun tuon uutistekstin luin; heräsi paljonkin ajatuksia ja juurikin Petsamosta.

Kyllä me suomalaiset ’siellä eräänlaisia ”siirtomaaherroja” lienemme olleet.

Se, tuo alemmuuskompleksi on  ehkä suomalaisten perisynti ja sen vastakkaiskohtaisuudet, vielä ehkä pahempikin synti.

Joo, kyllä tiedän, että muutamat blogistit  kiirehtivät huutamaan; ”suomalaisuuden mollaaja”. Tuskin olen.

30 vastausta artikkeliin “Siirtomaaherruus.”

  1. Milloinkas Kalle muuten on perustanut uutistoimistonsa? Pientä hapuilua tuntuu olevan näin alussa, kun ei avaudu tutkimuksistaan tämän lähemmin.

   Oma uutiseni on, että meinaan lähteä aamusella hiihtelemään, koska illalla löysin pienen ladun pätkän.

 1. Niin, en kyllä ole mitään uutistoimistoa perustanut ja tämän aamun uutisissa ei mistään freudentalismista (mikä liekään), ei mitenkään ollut kyse vaan ihan suomalaisista. Varsinkin 30-luvun suomalaisista.
  Mage, suosittelisin lukemaan muitakin uutislähteitä kuin Suomen Uutiset ja vastaavat.

  1. Jos aihe kiinnostaa, niin perehtyminen ruotsalaisiin rotuoppeihin ja niiden oppien kulkeutumiseen tänne saattavat syventää maailmankuvaa.

  2. Kalle:

   Olisi hyvä, jos avauksen tekijä tekisi parhaansa alkuperäisen jutun löytämisessä. Itse en pysty kännykälläni avaamaan alustukseen sisältyviä linkkejä.
   Alkuperäinen kirjoitus oli monin verroin parempi kuin mitä alustuksesi antoi ymmärtää.

 2. Tottahan se on, että suomalaiset tuntevat hyvin heikosti saamelaisten historiaa ja heidän kohtaloihinsa vaikuttaneita seikkoja. Eipä niitä minullekaan aikoinaan koulussa juuri opetettu.

  Mutta artikkelin aiheeseen.

  Mikähän lienee ollut suomalaisten alemmuuskompleksin, jos sellaista ilmeni, syynä? Keitä olivat tahot, jotka väittivät suomalaisia alempiarvoisiksi? Olisiko Mage kuitenkin osaltaan oikeassa?

  Ruotsalaiset ”rotutohtorit” olivat jo 1700-luvulta lähtien pitäneet suomalaisia alempiarvoisina, ei-valkoiseen rotuun kuuluvina.

  Erityisesti asiaan perehtyivät isä Anders ja poika Gustaf Retzius 1800-luvulla. He pyrkivät osoittamaan, että suomalaiset kuuluivat vähemmän kehittyneeseen lyhytkalloiseen mongoloidiseen rotuun. Isä Anders oli jopa kehittänyt ns. kalloindeksin asiantilan todistamiseksi.

  A.O. Freudenthal oli suomalaisten rotukysymyksen osalta Retziusten hengenheimolainen.

  1. Kommenttisi johti esi-isäini kallojen kähveltäjän jäljille, tack! Retzius alenevassa polvessa. Saukki-vaari on esittänyt karoliineille kallojen palautusta Pälkäneelle. Vaikkukorvat eivät ole kuulleet. Minulla on tarkistamaton käsitys, että Saukki-vaarin yksi sukuhaara juontaisi samaan Luikaalan Mikkolan taloon kuin minullakin. Kirjassa ”Pälkäneen historia” löytyy maininta, että Mikkola oli saamelaisten isännyydessä joskus aikaisemmin.

   https://www.bing.com/search?q=retzius&form=WNSGPH&qs=BT&cvid=c94b14f3a86947d58e1681f112a50e29&pq=Retzius&cc=FI&setlang=fi&nclid=52A8849209E014E57019A86ADD59ACCE&ts=1618831099897&wsso=Off

 3. Toisen polven ruotsalaisperäinen mamu, Freudenthal, toi ruotsalaiset rotuopit Suomeen.

  Kallen pitäisi lukea kirjoituksiani huolellisemmin. Jos olisi lukenut, niin olisi tämän jo tähän päivään mennessä tiennyt.
  Jos olisi ollut asiasta epäilyksiä, niin olisi voinut asioita tarkastella vaikka Wikipedian antamien viitteiden avulla. Vanhan ajan aapisesta ei Kalle näitä tietoja löydä vaikka yrittäisi.

 4. Nythän on tosiasia se, että, monet lukevat otsikon ja muodostavat siitä mielipiteensä, sitten on niitä, jotka hätäisesti ehkä lukevatkin artikkelin ja muodostavat mielipiteensä, sitten niitä jotka lukevatkin koko artikkelin ja muodostavat mielipiteensä … sitten ne, jotka lukevat artikkelin, pohtivat sitä ja vasta sitten muodostavat mielipiteensä.
  Mitä tulee freudentalismiin; vähemmän ei voisi kiinnostaa.
  Rotuoppeja maailmalla riittää ja tarkoitushakuisia; en osaisi edes yhtään ”rotua” mieltää muita ylevämmäksi ja viisaammaksi.
  Mielestäni kaikki rotuopit tähtäävät toisen rodun sortamiseen ja alistamiseen kaikkialla maailmassa.
  Kiistämätön tosiasia kyllä lienee käyttäytymisasiantuntijoidenkin mielestä suomalaisille tietynlainen alemmuudentunne; aiheellinen vaiko aiheeton, en tiedä. Tuskinpa tälläkään alustalla kukaan muuksi pystynee osoittamaan.

  1. Freudentalismin eli svekomanian pitäisi juuri tässä tapauksessa kiinnostaa. Rotutohtori F vaikutti voimakkaasti rotukäsityksiin ja käsityksiin imperialismin oikeutuksesta.

   1. Suomi oli kieltämättä korstovaltio kolttien näkökulmasta katsoen. Ennen Suomea olivat korstoilua harrastaneen mm. ortodoksimunkit.

    Imperialismi jyllää maailmalla ja pienten kansojen on vaikea siltä puolustautua. Ruotsalaiset ovat olleet Suomen uhkana tuhannen vuotta. Mutta pahemminkin olisi voinut käydä.

    Petsamon koltat katsoivat kuitenkin paremmaksi muuttaa Suomeen kuin jäädä bolsheviikkivaltioon Petsamon luovutuksen jälkeen.

    Oli valitettavaa, että Suomi ajautui jatkosotaan. Parempi olisi ollut kaikille kansoille, jos Suomi olisi ollut riippumaton Saksasta. Tähän olisi Suomi tarvinnut tukea liittoutuneilta.

    Jatkosodan seurauksenahan Suomi menetti siirtomaansa, Petsamon, mutta pyrki turvaamaan kolttien perinteisen elinkeinon harjoittamisen Suomen puolella.

    Sotasyyllisyysoikeudenkäynti oli taannehtivaa oikeudenkäyttöä, mutta jos tuomitut olivat todella syyllisiä, niin rangaistus oli vähäinen.

    Presidentti Risto Rytin tuntemuksista vankeuden aikana en tiedä. Mutta saattoi kokea itsesyytöksiä, koska on mainittu hänen terveydentilansa kärsineen. Suomen kansan enemmistö ei häntä kuitenkaan syytä jatkosodan menetyksistä.

    Pitäisikö pakkoeurottajat tuomita taannehtivan lain voimalla? Joka tapauksessa heidän tekonsa on johtanut valtaviin taloudellisiin menetyksiin, työttömyyteen, velkaantumisee ja kansan jakaantumiseen ja näyttää vahvasti siltä, että pahin on vielä kokematta.

    Olisi ollut optimaalista, jos suomalaisten kolonialismi olisi saanut Petsamossa jatkua jos vertaa siihen tilanteeseen, mikä on nyt.

    Sodat eivät ole Euroopassa suinkaan loppuneet. Kehitys menee koko ajan sekasortoisempaan suuntaan. Petsamo olisi ollut henkireikä Suomelle.

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Petsamo

 5. Kalle Pohjolan ”Uutissivusto” näkyy olevan sama, josta itse kirjoitin blogin 28.3.2021 otsikolla ”Orjia ja isäntiä – ”Pitäisikö tässä vielä tuntea syyllisyyttä emämaan orjakaupasta!”

  Kyseisellä sivustolla toimittaja Päivi Puukka vääristeli räikeästi historiaa hyödyntäen kirjaa ”Orjia ja isäntiä”, ja yritti väenvängällä tehdä suomalaisista kolonialisteja, koska Ruotsi oli saanut 1700-luvun lopulla haltuunsa Tyynenmeren saaren, jossa saattoi piipahtaa orjakauppiaan laivakin silloin tällöin. Kyseinen kirjoitus on julkaistu Ylen verkkosivulla 20.10.2019.

  Kyseisen sivuston kolumnistit ja blogien kirjoittajat valitsee Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa työskentelevä SDP-taustainen kuvataitelija Rakel Liekki, jolla ei ole media-alan koulutusta. Kuullun ja luetun mukaan lähes kaikki Raakel Liekin nimittämät kolumnistit ja blogaajat ovat punavihreän aatteen ihmisiä. Ja jos kolumnisti ei noudata Liekin toiveita ja vaatimuksia, kirjoitus ei näe päivänvaloa Ylen verkkosivustolla.

 6. Kuten on todettu, rotuopin toivat Suomeen erityisesti ruotsalaiset, vaikka Suomestakin sitten löytyi sen kannattajia.
  Tuon jutun kirjoittajalla on yksi oma näkökantansa, missä toki on perusteitakin, mutta se on silti vain yksi näkökanta eikä pelkkä puhdas totuus.

  1. Sinänsä historia on todella historiaa enkä sen vuoksi vahingossakaan aio tuntea pienintäkään syyllisyyttä.

 7. Väitetään, että Putinin Venäjällä maan historiaa väärennetään siten, etä Venäjä ja venäläiset esitetään aina edullisessa valossa.

  Väärennetäänkö meillä (tai ainakin yritetään) Suomen historiaa täysin päinvastaisella tavalla?

  1. En tiedä, mutta siltä hieman vaikuttaa.
   Sinänsä tuo väite alemmudentunteesta on kyllä omaa satuluokkaansa.
   Eiköhän siellä vain toimittu talouden pohjalta eikä siinä mitään alemmuudentunnetta todellakaan tarvita.

   1. Ehkä kirjoittajalla on alemmuuskompleksi. Kun hän on saanut itsensä kiinni ylimielisyydestä, niin hän onkin oivaltanut ylimielisen käytöksensä johtuvankin alemmuudentunteesta. En käy kiistämään, kun en tunne tapausta.

    Ehkä tuo teoria jutusta selviää. Taidanpa tutustua.

    Ehkä maahanmuuttajienkin ylimielisyys johtuu alemmuudentunteesta. Mistähän Ohisalo vihreitten puheenjohtajana löytää tarvittavat terapeutit.

    Kaikki ylimielinen käytös persnaakkeleita kohtaan johtuu persujen ylivoimaisesta järjestä. Kävelevä katastrofi pakkoeurottaja Lipponen on avautunut demarissa aiheesta.
    Eittämätön totuushan on, että unionin laajuisella taloustieteeseen perustuvalla persupolitiikalla ei mitään eurokriisiä olisi lainkaan olemassa. Työllisyys olisi kohtalainen ja velkaantuminen vähäisempää. Ja Britanniakin olisi vielä jäsen.
    Kyllä höntimpiä nyt vituttaa, jos vituttaa persujakin utopistien höntsäilyt.

 8. Mitä siirtomaihin tulee; jos Saksa olisi voittanut II maailmansodan, Suomella olisi silloinen Ambomaa, nykyisen Namibian pohjoisosassa, Saksan lupauksen mukaan, siirtomaanaan.

 9. Tuo uutinen ei ollut mielestäni mitenkään surkea. Tämä ”sorrat ihmisiä vääränvärisillä emojeilla” oli täyttä hevonsitä, mutta tämä oli mielestäni ihan asiallista historiankerrontaa.

  Painopiste oli ehkä kapea ja yksittäisten aikalaisten näkökulmista yleistettiin koko kansaan, mutta oli siinä asiaa.

 10. Siinäpä onkin Ylen Merja Ylä-Anttilan ja Raakel Liekin kolumnisteilla ja muillakin uusmarxilaisilla/globalisteilla työmaa, kun yrittävät väenvängällä väärentää suomalaiset kolonialisteiksi!

  Suomalaiset, jotka olivat satoja vuosia Ruotsin siirtomaa, josta R. kuppasi sekä sotaväkeä että veroja enemmän ”kuin laki sallii”.
  Suomalaiset, jotka siirtyivät sodan seurauksena 1809 Venäjän alusmaaksi, jolla oli autonomia ja jonka kansaa tsaarit kohtelivat korrektisti sortovuosiin asti.
  Suomalaiset, joista Isonvihan aikana 400 000 asukkaan Suomesta venäläiset veivät 30 000 naista ja lasta myytäväksi. Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan Suomi kärsi orjuudesta jopa enemmän kuin mikään Afrikan maa. ”Vielä tässä kantamaan valkoisen miehen taakkaa ja/tai tekemään BLM-polvistumisia!”

  1. Ei merkitse mitää telaketjufemakoille ja blm-sakille sen kummemmin kuin suomalaisten ammattimollaajille.

 11. Jos minun tekstini miellät ”suomalaisten ammattimollaajan” tekstiksi; voisit ehkä lukea avauksen tarkemmin; avaus ei nimittäin sisällä minkäänlaista omaa kannanottoani, olen vain lainaillut uutistekstiä, en muuta. Henkilökohtaiseen nimittelyyn ei siis liene syytä.

  1. En tietääkseni nimitellyt sinua mitenkään, mutta omapahan on asiasi.

 12. Jos kirjoittaisi tekisi aloituksen:
  ”Taivas putoaa päällemme huomenissa”, niin moni utelias etsisi artikkelia monta päivää.

 13. Täytyy yhtyä Juha K. kommenttiin.
  Kyllä noita suomalaisuuden ammattimollaajia on niin verkossa kuin muuallakin vähintäänkin riittävästi. Olisiko kyseessä joku milleniumin aikaan saama epidemia?
  Tietysti myös sekin, että Neuvostoliitto kaatui omaan mahdottomuuteensa 50 vuotta sitten. Kaikki eivät ole toipuneet järkytyksestä vieläkään.

  Väinö Linna on sanonut viisaasti: Arvostan omaa maatani, sen kansaa, sen kieltä ja kulttuuria. Jos en tekisi näin, miten sitten osaisin arvostaa toisia kansoja ja niiden kulttuuria.

 14. Tuo Väinö Linnan lausuma kommenttisi viimeisessä virkkeessä; kannattaisi itse kunkin ihan tarkkaan omaksua, siinä olen samaa mieltä.

Kommentoi