Varhaisperunaa.

Tulihan tänään sitten kevään ensimmäiset varhaisperunat syötyä.

Kovin on hinta kallista vrt tori 9€/750g vs Cittari 3,60/kg, molemmat kotimaista.

Paistoin muikut ruisjauhoon leivitettynä, maustettuna suolalla ja sumacilla( sumacilla tulee hieno sitruunan maku kalaan), sekä tietenkin niitä varhaisperunoita, oikeaoppisesti keitettyinä.

Oikein hyvää keväistä perusruokaa kun siihen valmistin kastikkeeksi kirkastetun voin.

21 vastausta artikkeliin “Varhaisperunaa.”

  1. Se muuten tuo tilavuusmitoilla myyminen on silkkaa asiakkaan huijausta. Esimerkkinä vaikkapa Eesti, ei siellä missään myydä tilavuusmitoilla, vaan selkeästi virallisella vaa-alla.
    Jo vuosia ennen kauppiasurani lopettamista siirryin vaa-an kautta myyntiin; verrokki markettien myyntihintaan oli asiakkaalle selkeä.
    Myönnän kyllä; kun ostaa kilohinnalla ja myy tilavuusmitalla, tarvittaessa kate on kyllä moninkertainen.

  2. Ettei vaan Kalle olisi kateellinen ovelammilleen.
    Ei sais päästää kateutta rehottamaan näillä palstoilla.

    1. Eipä ole tapanani ollut kadehtia ketään; ei edes silloin kun toinen olisi minua ”ovelampi”.
      Jos kommenttini olisit ajatuksella lukenut, kommenttisi olisi siten ollut turha.
      Jos, tosin oli se sitä nytkin.

  3. No meillä oli uutta perunaa Tammelan torlla hinta van vaatimaton 18 ekee kilo no en ostanut
    Kerralla olis mennyt kilo ja aterian hinnaksi olisi tullut aika hyvä hinta kyllä se laskee juhanusta lähempänä ostetaan silloin terv tepivaari

  4. Kahdessa turvesäkissä parvekkeella on ituja pinnassa saas nähdä mitä saan aikaan terv tepivaari

  5. Taitaa olla vielä niitä mauttomia lajikkeita nämä ensimmäiset varhaisperunat. Sitten kun timo kypsyy tulee kunnon perunaa. Ruotsalaisia itse maistoin, syötäviä, mutta ei mitään herkkua.

  6. No kun on saanut kerran siikliä ei timoa pidä kun rehuperunana niin se vaan on oikeasti
    Ekä nuot Epanjan ja Ruotsin muka varhais potut ole edes sitä tasoa terv tepivaari

    1. Kyllä timo on minusta erittäin maukas lajike, siikli ehkä jopa hieman maukkaampi. Timoa edeltävät kuten Osara vai mitä niitä nykyisin on, ovat aika mauttomia.

      1. No nuot on niitä maku asioita ja ne ei oikeasti ole kinaamis asioita terv tepivaari

  7. Loppuviikosta kuulin radiosta, että Houtskarissa oli varhaisperunan nosto aloitettu ja kuormat jo matkalla pääkaupunkiseudulle.
    En ole varhaisperunaa laittanut, se on ammattimiesten asia tuo varhaisperunan viljely, ja vaikka se on kallistakin on, ostoperunassa olen pysynyt.
    Juhannuksen pintaan oletan omani olevan ainakin osiltaan nostettavissa.
    Se muuten ruotsalainen varhaisperuna on itseasiassa puolalaista; EU-säädösten mukaan kun se maa, josta peruna Suomeen tulee, on se viljelymaa.
    Ryytimaallani kasvaa rosmariinia, valkosipuliruohoa, ruohosipulia, basilikaa ja tilliä.

  8. Monelleppa tuo varhais- ja uuden perunan keittäminenkin on hämärää.
    Valitsen tasakokoiset perunat, pesen ja maustan tillillä ja merisuolalle; höyrykattilassa kypsennän n 20 min, vesi pois ja kattilan päälle talouspaperia ja kansi kiinni. Kun perunat ovat täysin kuivia, ovat ne kypsiä.

  9. Anna Belle ja Siikli sitten aikanaan ovat näitä maukkaimpia. Pari viikkoa vasta ovat olleet vaossa. Nyt italialaiset siiklit kyllä pääsevät hyvään kastiin.

  10. Jäipä kertomatta; onhan minulla jo kaskinauriskin kylvettynä.
    Noista perunalajikkeista pidän suurimpana humpuukina ns Lapin puikulaa, Ruotsissa Mandel potatis ja Saksassa Mandel kartoffel; siis kasvaa vain Lapissa??
    Vaativin perunalajike ehkä lienee Kuhmon mustapottu, kuivahkon hiekkamaan peruna; monasti sitä Kuhmosta tuonut vaan koskaan en ole saanut sitä kasvuun täällä Tammelassa.

  11. Enemmän näitä jauhoperunoita pidän muusiperunoina, toisaalta, esim paahtaen ne jotenkin pysyvät koossa mutta maku ei minua kiehdo.

  12. Jauhoperunasta puheen ollen, kannattaa kokeilla muusia uuniperunasta uunissa reippaasti kypsennettynä. Kääri perunat leivinpaperin sisään ja merisuolaa runsaasti märkien pottujen päälle. Kannattaa käyttää leivinpaperia alumiinifolion sijasta tai siten, että kääritään alumiinifolio leivinpaperin päälle.
    Kypsänä sitten pienemmiksi lohkoiksi ja puristimella yms. muusiksi, Voita ja täysmaito/kermaseosta perään.
    On aivan toinen maku kuin keitetyistä perunoista tehty muusi.

  13. Tuo oli ilmeisen hyvä vinkki; ehkä joskus kokeilenkin.
    Sen vähän perunaa kun syön ja juuri näihin aikoihin, haluan kyllä mieleiseni lajikkeen, tuskin paljonkaan ”perunakokeiluja” teen.
    Rymättylän varhaisperuna on vuosikymmenin ollut suosikkini ja sen jälkeen vielä uusi perunakin, aina sinne juhannuksen tienoille asti ja vähän ylikin.

  14. Mulla ainakin vartta tekee nuot potut tuolla turve säkeissä no joka vuosi on tullut myös uutta pottua mittumaariksi saas nähdä tuleekos tänä vuonna terv tepivaari

  15. On sitä meilläkin jo melko pitkät varret; en multaa vaan lisään haketta, näin estän mukuloiden vihertymisen. Hake muuten säilöö kosteutta todella hyvin.

  16. Timo ja siikli ovat maukkaita kesäperunoita, siikli tosin usein ylihinnoiteltua. Annebelle on minusta parasta talviperunaa.

Vastaa käyttäjälle Heikki Karjalainen Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *