Ilves on peto

En jättäisi kissaa ulos jos tietäisin alueella liikkuvan Ilveksen. Se olisi heittelejättö ! On lähes lapsellista luulla kotikissan pystyvän painimaan Ilveksen kanssa. Jos olisin tälläisen henkilön naapuri pistäisin virkavallan käymään kyseisessä osoitteessa ja käynti psykologilla voisi myös kissan omistajalla olla paikallaan…

Kissat

Siinä ei kissasta paljon jää kun Ilves sen suikaloi ja syö pois kuleksimasta:

”Tavallisesti ilves näyttää aloittavan saaliin syömisen reisistä ja lavoista. Pään ja kaulan yläosan se jättää koskemattomaksi, kuten myös keuhkot ja mahalaukun. Ilves ei tavallisesti varastoi saalistaan, mutta se saattaa väliaikaisesti peittää saaliin jäännökset osittain. Ilves saattaa hylätä lähes kokonaisen saaliinsa, jos tulee häirityksi, mutta tässä on suurta yksilöiden välistä vaihtelua. Tutkimusten mukaan ilves syö yleensä saaliistaan kaikki syömäkelpoiset osat, mutta sen hampaiston ja kallon rakenteen vuoksi se ei muiden suurpetojen tavoin pysty murskaamaan luita.”

http://www.suurpedot.fi/lajit/ilves/ravinto-ja-saalistaminen.html

Meidän korpimökin lähimaisemissa Ilves kuten Ahma liikkuu ja ne pitää ottaa vakavasti. Karhu on myös ilmestynyt alueelle, kilometrin päässä mökistämme oli metsästäjä ja alueella liikkuva henkilö jonka tunnen  löytäneet mesikämmen jäljet ja ulostekasan viime syksynä. Kyllä näitä eläimiä saa olla mutta me annamme heille myös tilaa ja rauhan siellä olla. Minkään kotieläinten kanssa ei aleta heitä häiritsemään.

 

16 vastausta artikkeliin “Ilves on peto”

  1. Eiköhän nämä ammattilaiset tiedä mistä on kyse, ei kehtaa enempää edes perustella asian oikeanlaisuutta:

    ”Ilves liikkuu yöaikaan ja se ei välttämättä koe hiljaista, uneliasta pihapiiriä uhkaavana. … Se vaatii sen, että ilves tulkitsee pihapiirissä olevan jotain saalista. Ilves hyökkää helposti juuri kissan kimppuun. Kissan ja ilveksen väkivaltaista kohtaamista Kojola ei pidä kummallisena”

    https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/ilves-tulee-pihoihin/

  2. Meillä on ollut kissoja melkein yli 40 vuotta ja niitä ei pidetä heitteillä. Tässä yksinkertaisesti:

    ”Kissa ei opi pysymään omassa pihassa
    Savonlinnan seudulla työskentelevä valvontaeläinlääkäri Auli Koponen jakaa Pohjolan ajatuksen. Hän näkee jatkuvasti työssään taloja, joissa kissojen menemisistä ja tulemisista viis veisataan. Kissaa ei leikkauteta, koska se maksaa, rokottamisesta puhumattakaan. Ajatellaan, että luonto hoitaa, tavalla tai toisella.

    Ja hoitaahan se. Vaikka elettäisiin miten syvällä maaseudun sydämessä, kissaa uhkaavat aina autot, niittokoneet, lietesäiliöt ja pedot. Kissan kuolemaksi koituu valitettavan usein myös naapuri.

    – Osa metsästäjistä ampuu kaikki kohtaamansa kissat. Ei ole lainkaan tavatonta, että lasten lemmikkikissa on ollut kateissa pari viikkoa, ja kun se palaa kotiin, sen reisiluu on ammuttu tohjoksi, Koponen sanoo.

    Metsästyslain mukaan villiintyneen kissan saa ampua. Sen määrittely, milloin kissa on villiintynyt, onkin toinen asia.”

    https://yle.fi/uutiset/3-10918264

    1. Lisäys:

      ”Eläinasiantuntijan kissat ulkoilevat häkissä, vaikka ympärillä on pelkkää peltoa – “Ei muutakaan eläintä jätetä pihalle, ja oleteta sen osaavan varoa vaaroja”
      Kissan ei ole pakko päästä saalistamaan vapaana, sanoo Jaana Pohjola. Korkein hallinto-oikeus ratkoo parasta aikaa, onko kissojen irtipito eläinsuojelulain mukaista.”

        1. Minä en meinaa mitään, nämä meinaa:

          ”Korkein hallinto-oikeus ratkoo parasta aikaa, onko kissojen irtipito eläinsuojelulain mukaista.”

          Nytkin on Sisu kissa sylissä kun sai aamupalan, sitä ennen veti ravia pitkin taloa. 👍

          1. Kyllä eläinsuojeluporukalla on ihan riittävästi hommia seurata tuotantoeläinten ”ylöspitoa” kuin jahdata maaseudun ja maatalojen kissoja hiirenpyyntihommissaan.
            Taajamat ja kaupunkialueet ovat eri asia.
            Minäkin asuin ”kaupungissa”, mutta ihan harvaan asutulla kunnon maaseudulla.

            1. Laki on laki. Vaikka itse asun tälläisessä ”kylässä” niin kyllä täälläkin oikein nopeasti SEY loukuttaa kissat kuleksimasta…sama koskee toimintaa pitäjillä.

              https://sey.fi/

  3. Täällä kuleksii kolli, joka palasi maisemiinsa perheen muuton jälkeen. Arka on, joten lienee hätistelty kusemasta reviirimerkkejään. Tulis peto ja söisi! Ei mulla muuta.

  4. Painottaisin blogin aihetta. Ilves on peto. Lähtee isompikin kuin kissa pihasta…

    Disney aiheinen ”kotieläimet ja villieläimet tulevat toimeen keskenään” on lähinnä lapsellista.

    Ei villiintynyt koirakaan ole hyvä pihapiirissä vaikka sitä kuinka syöttäisi, sama pätee villiintyneisiin kissoihin…tämä on faktaa eikä mitään tunnetason älyä….

  5. Ilves on peto, eikä aina ihan kovin arkakaan edes ihmistä kohtaan, vaikka niin halutaan uskoa.

    Itse seuraan mielenkiinnolla suden lähestymistä tänne saarelle, joka käytännössä runsaan kauriskannan vuoksi olisi kuin ruokapöytään astelisi.

    Ilves tässä lähistöllä pyörii ja tosiaan se susi on tuossa vajaan 5 kilometrin päässä nähty lähimpänä, mutta suunta on toistaiseksi ollut poispäin.

    1. Suden jälkiä oli tänä talvena myös korpimökkimme maastossa, ei montaa, eli ei taida sillä alueella laumana liikkua. Yksinäinen susi taas on arvaamaton, voi metsästää nälissään sen minkä kiinni saa…

  6. Petoeläinhän se ilves ja yleensä vielä melko arkakin. Tulee aina lähemmäksi ihmistä, pelkästään ruoan puutteesta, mutta niinhän se ihminenkin. Saalistaa pikkuriistaa, mutta niiden puutteesta käy ketun ja pikkupeurojan ja lampaiden, sekä kotieläinten kimppuun. Meillä majoittui hautausmaalle niin, että se piti ampua, kun ei muuten lähtenyt.

    Meillä yhtenä talvena kuljetteli peuran lonkkaluita pitkin pihaa, joskus jopa kymmeniä metrejä yön aikana. Jokin haju siinä ilmeisesti oli, kun kuitenkin ihan puhtaaksi oli kalvettu. Metsämiehet sitä yritti pyydystää, mutta muistaakseni eivät saaneet kiinni. Kyllä sitä hiukan varottiin, varsinkin yön ja pimeän aikaan, kaikki merkit viittasi siihen, että sillä oli nälkä. Nälkä taas ajaa yltiöpäisiin tekoihin, jopa ihmisenkin.

    1. Kerran jolkotteli kaksi isoa ilvestä tienpiennarta pitkin, ajelin autolla n 10 metrin päästä samaan suuntaan. Ei noita auto pelottanut, katselivat välillä että mitä minä niitä toljotan.

  7. Meidän mökkitontilla ilves teki selvää supikoirasta ja se oli hyvä teko ilvekseltä. Supin pään se jätti meille näytille käynnistään.

  8. En oikein ymmärrä tämän blogin aihetta. Missä on ilves ja kissa?

    Mutta maaseudulla kissat kulkevat vapaana. Jos joku sitten kissan syö niin se on sitä elämän kiertokulkua. Huonompi asia on se että kissa tuppaa popsimaan lintuja.

    Kissa voi kyllä olla aika hurja. Maaseudulla vapaana olevasta kissasta oltiin huolisssan kun alueella oli nähty kettu. Vähän ajan kuluttua näkyi kun se kettu juoksi ja kissa perässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *