Aamuni ateria

Vuosien varrella olen vähitellen kehitellyt aamupalan sisältöä. Lähtökohta aikuiselämässäni oli pitkään se että aamiaisen muodosti pari kuppia kahvia, reilun paksuinen pullapitkon siivu ja tupakka tai kaksi päälle.

Monien kehitysvaiheiden myötä on aamiaiseni saanut muodon jonka nyt alla tuon julki. En niinkään ohjeena tai suosituksena vaan enemmän aikani kuluksi.

Runkona on kaurapuuro, veteen keitetty, hiutaleina seos tavallisia ja kuitupitoisia ryynejä. Kokomaitoon keittäisin mutta en jaksa vahtia ettei pohjaan palaisi. Puuron päälle sirottelen auringonkukan siemeniä ja pellavansiemenrouhetta, reilusti mustikoita (n 1,5 dl), seassa usein myös vattuja ja punaisia viinimarjoja, jopa karviaisia, nämä omasta pihasta poimittuja, mustikat tietysti lähimetsistä. Sokeriakin lisään vaikka ei tietysti pitäisi mutta olen niin vahvasti makean perään etten mitään mahda.

Aamun juoma on vähän erikoisempi, koostuu vedestä, pakurista, inkivääristä, tyrni- ja aronia mehusta (ei keitetystä vaan tehosekoittimella jauhetusta) sekä sitruunan mehusta. Pakurinpalat ja tuoreen inkiväärin liuskat haudutan vedessä. Kerralla teen juomaa viikon tarpeeksi jääkaappiin.

Aterian täydentävät mantelit ( 7 kpl) ja 70 mg D-vitamiinia pillereinä. Mantelit sen vuoksi että rasvaliukoiset vitamiinit sitä edellyttävät ja ovathan ne hyvän makuisiakin. Laskiaispullatkin aina syön mantelimassalla vaikka ylipäänsä olen makeiden hillojen ystävä.

Aamiaisen nautittuani siirryn olohuoneeseen selailemaan Pirkan blogeja siinä sivussa siemaillen pari kolme kuppa mustaa kahvia (Löfbergin lila, paahtoaste 5). Emäntänikin ollen totuttanut noudattamaan kehittämääni aamupalaa.

13 vastausta artikkeliin “Aamuni ateria”

 1. Hiukan erilainen meikäläiselle kahvipannun tyhjentäjälle. Tupakankin sain muutama vuosi sitten jätettyä omille oloilleen. ”Leseitä” maidon kanssa mansikkahilloa, joskus mustikoita, joskus pellavan siemeniä, kuinka kulloinkin. Pari voileipää juuston ja palviviipaleen kanssa.
  Olihan unohtua, ihan ensimmäiseksi juon ison lasin puhdasta vettä.

 2. Oikein hyvältä tuo Matin aamiainen vaikuttaa.
  Minun aamiaiseni on maustamatonta jugurttia, sekaan mustikoita. Uunipuuro (ohra tai tattari), mehun kanssa, joskus tuorejuustoa ruisleivän päälle. Kahvia joskus. Munakkaitakin (omista munista) saatan innostua tekemään, siis melkoista vaihtelua.

 3. Täytyy sanoa, että Matilla on kyllä melkoisen täysipainoinen aamupala. Kaikki ravinnon osa-alueet on huomioitu.

  Itse en ole oikein koskaan oppinut noin täysipainoista aamupalaa syömään. Ei vaan maita.

  Pari mukillista kahvia kera juustolla ja kinkulla silatun ruisleivän sekä lasillinen tuoremehua. Satunnaisesti keitän kaurapuuroa, mutta harvemmin. Laiskuutta lienee.

  1. Samoin minulla kuin Juhalla,– ensin juon pari lasillista vettä, jonka jälkeen ruisleipää, kananmuna kirsikkatomaattia ja kyytipojaksi pari kuppia pannukahveeta päälle.
   Silloin kun vielä ansiotyössä kävin, niin aamupala olikin toisen lainen, kun raskas työ vaati raskaammat ”huvitkin” puuroineen.

 4. Silloin kun vielä resusin koiravaljakkoreissuillani; aamiainen oli yleensä paistettu kananmuna, pekonia, ehkä vähän juustoa, tietenkin kahvia ja paljon.
  Nykyisellään siitä olen täysin irtaantunut, edes laivalla aamiaispöydässä pekonin sivuutan; kananmunat kyllä kelpaavat, kuin vihanneksetkin.
  Näin se maailma muuttuu Eskoseni.

 5. Meillä lähes säännönmukaisesti näin:

  Aamupillerit: b-vítamiini ja d-vitamiini ja saskia-vettä

  – juureen leivottua ruisleipää kananmunilla ja matjes-silliä tillipäällyksin. Rievää punaleima juustoilla ym. päällyksin kuten kanaleike, kurkku, tomaatti, hapankurkku, thaibasilikat tms. Joskus Jyvä-leipomon juureen tehtyä karpalo sekaleipää. Useita leipiä kahvin täysmaitokahvin kanssa.
  – ”Alku”-kaurahiutaleista puuroa puolukka survosken ja hunajan kanssa.
  – Kotimainen omena

  Kaikki olen valmistellut illalla jääkaappiin ja kahvikin on napin takana. Kumpi herää ensimmäisenä, alkaa aamiaisen ”ylöspanon”.

 6. Kirjoitanpahan minäkin tavallisesta kotiaamustani.

  1. Lasillinen huoneenlämpöistä vettä heti herättyä noin kello 6 ja sitten aamutoimille.

  2. Kaurapuuro valmistumaan lautasella mikrossa tai puolukkapuuroa lämpenemään jääkaapista. Samalla appelsiinituoremehua tai tyrniä jossakin olomuodossa. Noin kello 6.30.

  3. Joko puolukkapuuro täysmaidon kanssa tai kaurapuuro noin kello 7, ei mtään juomaa. Kaurapuurossa reilu desi hiutaleita, vastaavasti täysmaitoa ja vettä, sekä tietysti suolaa.

  4. Aamun välipala noin kello 8. Yleensä haalea reissumiesleipä, jossa raakaa sipulia, palvilihaa ja kermajuustoa. Ei mitään juomaa.

  5. Lasillinen vettä noin kello 9.

 7. Viimeisen 30:n vuoden aikana olen purkittanut omena- ja marjahilloja n. 2000 purkillista. Kun liuottaa purkkeja ja kansia vuorokauden bakteeri-itiöiden altistamiseksi kuumuudelle on säilyvyys ollut erinomainen. Nyt syön yli neljän vuoden ikäisiä hilloja.

  En käytä säilönnässä sokeria, jotta purkkiin mahtuu enemmän arvotavaraa.

  Viime vuonna sokeria kului vajaa kilo. Leivonnaisia ja pullaa on tullut syötyä.

  Kalaa saisi avannosta. Mutta kädet eivät ole sopeutuneet kylmään. Veri pakenee, vaikka verenkierron pitäisi vilkastua.

  Suolattua haaparouskua löytyy kaupan tiskistä 15e/kg. Sienivuoteni oli saaliiltaan pettymys. Mutta en sen takia rupea ryyppäämään. Ehkä tänä vuonna onnistaa.

 8. Hyvä olisi tässä nyt kattaa kauraleipää purkkisärjellä, mutta en ole vieläkään saanut valmistusta aikaiseksi, vaikka purkkejakin olisi tyhjinä toista sataa.

  Vähän tuntui vaikealta päätös luopua kymmenistä hyväkuntoisista pikkupurkeista. Nyt on yleinen sillipurkki minimikokona.

  Koska kalan umpiosäilytykseen kuuluu kuumennus, niin en arvaa käyttää siihen hillopurkkeja, sillä paine voi kuumennuksessa (120C) olla melkoinen. Pyöreälinjainen sillipurkki kestänee.

  Sillipurkeissa on nykyään siirrytty muoviin, eivätkä ne kestä kuumennusta, eivätkä sovi hillojen eikä kalan säilöntään.

  Säilöntää harrastaville voi tulla vielä pula pulloista ja purkeista.

 9. Pari kuppia tummapaahtoista kahvia mustana ja joinain aamuina täydennän kokemuksen piipullisella Irish Oak tupakkaa.

  Joskus oikein opettelemalla yritin oppia kunnollista aamupalan syöntiä, mutta ei toimi.

Kommentoi