Vielä Andalusian sika-asiaa

Laitan tähän nyt vielä näitä sika aiheisia muisteloitani Espanjan aurinkorannikolta. Sellaista huuhaatahan tämä on mutta haitanneeko tuo.
Jos sattuu olemaan isompi talkooväki ruokittavana niin silloin ei porsasta ole syytä paloitella, kätevä ja näyttäväkin tapa on pujottaa elikko kokonaisena tukevaan siankestävään vartaaseen. Viritellä mittava sysihiillos potsin alle ja pyöritellä savuaromeja hehkuvan miilun päällä kunnes liha on saavuttanut ihmissuulle otollisen kypsyysasteen.
Parhaimmat apajat ovat kiiruisimmilla niinkuin varhaisella linnulla joka jyvän nappaa, saavat lautasilleen rapeat jo heti katsellessa kielenkannoista sylkeä vuolaasti erittävät rapsakat kamarapalat.
Enemmänkin suomalaisiin makkaroihin tottunut mielikuvitukseni loikkasi oitis huikeaan lentoon kun nämä sikamakkarat yhtäkkiä näin silmieni edessä kaikessa rauhassa ajatuksiini vaipuneena käyskennellessäni katuviertä Espanjan maassa. Voi että kun pääsisi edes kerran tällaisia patikkaretkellä tai savottatauolla kynsitulilla käristämään.
Äkkiä oli minun tämä paikka sivuutettava koska vatsastani alkoi kuulua outoja mourahduksia jotka ilmiselvästi kummastuttivat kanssaihmisiä ja alkoipa siinä kevyt näläntunekin häiritä mietiskelyäni, ajatus alkoi ikäänkuin pätkiä. Kesken filosofisia pohdintojani huomasin vähän väliä mielessäni arvuuttelevani sopisiko tämän makkaran selkään paremmin kuivankälpäkkä dijon vaikko äreä ja makea nakkioskityyppinen sinappi.

6 vastausta artikkeliin “Vielä Andalusian sika-asiaa”

 1. Minulla ei ole kokemusta kokonaisena grillatusta siasta, mutta uskallan olettaa, että tarvitaan osaamista leikata juuri oikeaan aikaan oikeasta kohdasta pala, jotta saisi sopivan kypsää. Helposti saa ylikypsää (kuivaa) tai raakaa – ellei osaa asiaansa.

  Makkara on paljon helpompi tapaus, joku joka osaa asiansa on tehnyt makkaran ja tarvitsee vain ostaa se.

 2. Noin on koko sian grillaaminen on ammatt iihmisten asiaa ei sitä kykene tekeen ihan pallo grillin käytöstä kokemusta koittaneet mutta kyllä pari kertaa sellasta olen saanut ja voin sanoa etteipä ollut huonoa ja kypsää oli ei siitä mitään paloja leikattu vaan se sika tuotiin pöytään kokonaisena jopa se kuulu omena suussaan se oli kuulemma käsittelemätön eli ei grilattu
  Ja vaikka kuinka moni sanoo ilmakuivatusta kinkusta onpa hyvää mielestäni se on sitkeää ja kuivikasta
  Mutta kuka pitää se olkoot hänen asiansa minulle se ei maistunut terv tepivaari

 3. Yksi talvi Aittokosken kämpällä paahdoimme kokonaisen poronvasan; tynnyrinpuolikkaaseen hiilitulet ja tulen yläpuolelle vartaaseen se ruho, maukasta tuli.
  Kroatian vuoristossa oli vallan tavallista, että paahtoivat lammasta samalla metodilla tuommoisilla parkkilevikkeillä. Annokseen kuului lammasta ja sipulinlohkoja ruskean käärepaperin päällä.

 4. Lahtelaisen ravintoloitsija Tapi Tolvasen kassa gillattiin / paahdettiin parikin kertaa kokonainen possu Sysmän asiakastilaisuuteen.
  Mausteet tietenkin vaikuttavat makuun, mutta hiilien puunlaatu savuaromeineen on avainasia. Se on varmasti erilainen täällä Suomen lehtipuissa kuin Andalusiassa.
  Noihin makkaroihin dijon kuuluu asiaan eikä Tapolan tujut.

 5. Kolme kertaa olen varrassikaa syönyt, tuo kuvan tapaus Fuengirolassa feria juhlassa, sitten Tammelassa Mustialan Hakkapeliittamarkkinoilla ja Unkarissa Getzhelyn markkinoilla. Hyvää on ollut joka kerta, palanpainikeolut Unkarissa oli paras ruokajuoma.

 6. Nythän on uutisoitu jotta sianlihaa ylituotetaan Suomessa, toisaalta luulisi vaikuttavan sianlihan hintaan näin joulun alla, silloinhan se kotimainen menekki on kovimmillaan. Kiina ei taida nyt kelpuuttaa suomalaista sianlihaa.

  Luulisi jollekin tämän erinomaisen lihan kelpaavan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *