Kunpa olis takka

Mutta kun ei ole saunasta en niinkään piittaa mutta takan loimussa olis kiva oleilla

Mutteipa sellasia asuntoja ole missään  toisaalta palo riskihän se olis joillekkin

No onneksi voin tuota nauttia muualla saan noin senkin pois mielestäni

On vaan  tosi asiaa että hella taikka / takka puilla saa huoneiden lämmön erilaiseksi kun pelkkä patteri lämpö on

Samalla ne pitää huone ilman raikkaana kun ne kiskoo ilman epä puhtaudet ulos

Muut saa puhua että on ilmastolle pahaksi niin ne monet pierutkin joita ihmiset päästelee

Mutta heillä kellä on tuollaset kotona pitäkää kunnossa ne on talon sielu ja huoneille henki reikiä

ei pesi homeet niille ne on surman paikka seommorro tepivaari kirjoitti Teuvo Mast

36 vastausta artikkeliin “Kunpa olis takka”

 1. Meillä on, kuten kertonutkin olen, neljä tulisijaa; keittiön hella sekä leivinuuni, yläkerrassa kaksi tulisijaa.
  Puuta tietysti kuluu mutta sitten sähkössä säästyy. Tuo, mitä sanot sisäilmasta; voin sanoa, että pitää täysin paikkansa.

 2. Mökillä on 4 tulisijaa ja kotona on kaksi, niillä pärjää. Puuta menee kyllä 👍

 3. No sen mitä niillä saa itselleen nautintoa voi puutakin mennä ja tuo sisäilma on ihmiselle aika tärkeä asia varsinkin sen puhtaus
  Mutta kyllä siitä näkis hiukan vaivaakin puiden muodossa terv tepivaari

 4. Kyllä niitä pesiä löytyy ja puita palaa. Minä olen nyt jo lämmittänyt varaavaa takkaa joka toinen päivä. Siinä poltetaan koivuisia puita, ihan aina. Meillä kuluu varmaankin noin 3- 40 kuutiota puita, riippuu hiukan talvesta.

  Puiden teko on sitä parasta ajankulua ja hermohoitoa. Minä olen pari, kolme vuotta hakannut kaikki klapit kirveellä ja klapikone kurkistelee tuolta hallista. Kirveellä saa liikuntaa ja samalla hiukan klapejakin.

 5. Kyllä puuta varmaan menisi mutta tuskinpa sitä lämmitykseen tarvisin olis vaan mukava ja putsaisi huone ilmaa melkoisesti terv tepivaari

 6. Ilmanvaihtoon tosta ei paljoa apua ole, mutta ei se paljoa ilmastoa pilaakaan!
  Sitä voi katsella ihan hyvällä omallatunnolla!

 7. Ja onhan meillä sattunutkin että palokunta tuli kun sisällä loimotti sähkö takka ohikulkija olikin soittanut tulipalosta
  Ja jos ei olisi tullut paikalle ja siellä oliskin oikeasti palanut terv tepivaari

 8. Voihan sitä hiukan kaivata, kun meillä oli Porvoon aikoihin puuhella, täyshalkoinen leivinuuni ja 5 kakluunia. Puuta kului ja paljon. Mutta eipä hätää, oli siellä sitten myös normilämmityskin.
  Takka ei kuulunut vanhaan rannikkoruotsalaiseen kulttuuriin eikä sisäsauna. Avotulen sai pajaan.
  Kyllä riitti sutaroimista.

 9. Takka tulee aina syksyllä pintaan kun on kesän saanut taas olla takka tulen loimussa ja saunan verannalla istuskella vilvoittelemassa
  Ja nauttia elämästä terv tepivaari

 10. Minä ihan äsken sytytin varaavaan takkauuniin tulen. Nyt se mukavasti tuolla selkäni takana loiskottaa ja kohta saattaa tulla liiankin lämmin. Meilläkin on sisäsauna ja lämpiää puilla, ei vaan ole kertaakaan siinä saunottu. Kyllä rantasauna vaan vie aina voiton, talvellakin.

  Leivinuunia on kyllä käytetty, onneksi kukaan ei vielä ole lykännyt metrin halkoja, mahtuisi kylläkin. Se on se mäntypuu, joka on kaikkein paras leivinuuniin, sopivan hidas ja pehmeä lämpö.

 11. Siskollani oli tuollanen leivin uuni ja joka aamu hän siihen tulet teki siinä oli joku kumma toiminta siitä samalla lämpeni koko talo
  En tiedä millä se toimi niin
  Oli kyllä hyvä ratkaisu ja kun sisko teki ukolleen eväs sämpylät talon täytti ihana leivän tuoksu terv tepivaari

 12. Takkaan minäkin juuri pystyvalkean kuivista itse metsästä asti tehdyistä kuivista koivuklapeista sytytin. Suuresti nautin takasta, kotoinen olo sen loisteessa ja vielä aamulla lämpimästä kyljestä.
  Saunakin puukiukaalla, vähintään joka toinen päivä kylmempinä vuodenaikoina lämmitän. Hauskaa askarta on kiukaankin kanssa näpertely.

  Jos olisi lottovoitto rakentaisin (rakennuttaisin) uuden talon ihan vaan sen vuoksi että mahtuisi sinne sähkölieden lisäksi puuhella ja leivinuuni.

  Toisin oli ennen lapsena, asevelitalossa viisi peltiuunia ja Porinmattia. Sisarusten kanssa aina kova kina kenen on vuoro puut liiteristä raahata.

 13. No eipä kaikilla ole kotona mökillä voi nuotkin olla mutta eipä kerrostalossa sellanen ole mahdollista ehkä rivitaloissa
  Niihin en suostu muuttamaan kuten en muihinkaan puutaloihin
  Kun kerran on joutunut hyppään ikkunasta ulos kun toisen asukkaan huushollista syttyi talo palaan
  Jalat meni toinen poikki ja ei toinenkaan ihan lommoitta säilynyt
  Mutta kesällä nautin takasta muualla terv tepivaari

  1. Se rintamamiestalon puushov oli aikamoista. 16 m3 sahurin sirkkelillä pätkiksi. Sitten kellariin pinoiksi. Klapihommat oli velipojan kanssa kisailua. Billnäs viuhui ja pinoon. Sitten kinaaminen, kumpi on lämmitysvuorossa. Uuneja oli 3 ja 2 puuhellaa.

 14. OK talossa asuminen tekee ja saa aikaan työtä vuorotta senpä vuoksi en niitä suosi kokemusta toki on mm puiden kannossa alta koulu ikäisenä
  terv tepivaari

 15. Tuo takka olis hyvä asia vaan ei ole kaupunkissa sellasta terv tepivaari

 16. ”Jos levinuunissa leivotaan, siellä poltetaan koivua tai lehtipuuta.”

  Mitäs muuta voitais tehdä, no makasihan se isoisäkin, mutta muurin päällä.
  Heikki, heitä vaan niitä koivuhalkojasi, minä luulen ettet ole ikinä paistanut uunissa mitään. Se on useamman sukupolven kokeiluja, että mäntyä.

   1. On silti aika kehno lämmittäjä uunille vaikka tuleekin hyvä tuoksu terv tepivaari

 17. Onneksi kaakeliuunissa voi plttaa puuta luukut auki, niin saa saman tunnelman kuin takassa.
  Lämmitys sen sijaan on paljon parempaa.

 18. Noinkin voi tehdä kakluuni on hyvä lämmittäjä ja saa siinä lähes takan kokemuksen terv tepivaari

 19. Tuo sisko lämmitti leivin uuninsa aina männyllä ja sai aikaan hyvän lämmön uuniinsa terv tepivaari

 20. Elävä tuli on monasti se paras lämmittäjä ja aika usein myös nopein terv tepivaari

 21. Vielä siitä leipomisesta, poltetaan uunissa mäntyä suuluukku kiinni tetysti. Lopuksi vedetään tuhkat ja loput kekäleet alas ja siivotaan uuni tuoreella männynoksaluudalla. Sitten täytetään uuniin leivonnaiset puisella leipälapiolla.

 22. Minulla on takassa tulipesän yläpuolella luukullinen ikäänkuin uuni, tulta siellä ei polteta lämpiää kun takkaa lämmitetään. Kovin kuumaksi ei sitä saa mutta yön yli haudutusruokiin aivan mainio mahdollisuus. Sitkeät lihat hautuvat herkullisiksi, esimerkiksi osso buccon jäntereet sulavat muodostaen lihan kanssa herkullisen yhdistelmän ja kokomaitoon tehty ohraryynipuuro vie kielen mukanaan.

  Se puute siinä on ettei toimi oikein leivinuunina, joudun sähköhellassa kypsyttelemään hapanjuureen tekemiäni leivonnaisia. Aluillaan minulla vasta tämä hapanjuureen leipomisen harrastus on mutta tulokset ovat olleet niin herkullisia että kannustavat jatkamaan. Ensimmäinen leipä syötiin emännän kanssa melkein kokonaan niiltä jalkojen sijalta kun vähän oli jäähtynyt. Aivan hekkumaan ajauduin kun kuvittelin että olisi sivellä keltaista hyvin suolattua itse kirnuttua voita reilu kerros päälle.

  1. Meillä oli saman tyyppinen kakluuni, jossa tulipesän ylläpuolella oli luukullinen ”lämpökammio”. Sitä käytetiin juuri tuohon Matin tarkoitukseen sekä herrasväen päivällislautasten lämpimänä pitämiseen. Maali oli ruotsalaista tyyppiä. Todella kätevä.
   Uuni oli muurattu 1890-luvulla.

 23. Kuulostaa Matti herkulliselta. Tosiasiassa minulla on käynyt mielessä kokeilla aivan samaa mutta kun nuo leipomishommat ovat tyystin vaimon käsissä; olen siis keskittynyt muuhun ruuanlaittoon.
  Honkapuu ei kipenöi, se on kuusen erikoisominaisuus ja ken tulilla vähänkään on yöpyillyt, ymmärtää asian. Honkapuu ei ole pihkaista ja antaa rauhallisen palamisen kuten Pentti jo ehti mainitakkin.

 24. Honka lienee puhtaasti mäntyä, ei välttämättä kovin vanhaakaan mutta kuivattuna polttopuuna toimii erinomaisesti.
  Keloa nyt kukaan tuskin polttaa enää tulisijassaan.

  1. Totra maar honka on mänty, enkä sen lämmityskykyä epäilekään.
   Pontti on leivinuunin ”makuasia”, jossa kokemuksestani uuniin jää jäljelle hieman koivuaromia, joka on parasta.
   Liittyy ehkä hieman savustuksen leppä -tai lehtipuuaromeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *