Hyvä Ukraina – hävitti Dronella ryssien 122 mm haupitsin

Venäjä miehittää laittomasti Ukrainan Krimiä ja osaa Donbasista.

Miehittämästään osasta Donbasia ryssät ampuivat 122 mm haupitsilla D-30 ukrainalaisia, yksi ukrainalainen sotilas sai surmansa. Ukrainalaiset hävittivät yhden niistä ryssien haupitseista käyttäen Turkkilaista alkuperää olevaa dronea Bayraktar TB2. Kreml on tietysti raivoissaan siitä, että Turkki on toimittanut Ukrainalle näin kauheita aseita.

Ukraina aikoo hankkia kyseisiä droneja 50 kpl lisää.

Lähde.

Iskusta on artikkelissa myös ukrainalaisten video.

11 vastausta artikkeliin “Hyvä Ukraina – hävitti Dronella ryssien 122 mm haupitsin”

 1. Valitettavasti Postimees-lehden artikkeli on avoin vain tilaajille. On varmaankin myös kertamaksumahdollisuus. En keksinyt miten videon linkin saisi tänne.

  1. Tässä taitaa olla se video ihan kaikkien katsottavana:

   Ukraine used Bayraktar drone in combat operation for the first time.
   27.10.2021

   1. Aika iso lentolaite, kansalaisen suussa ”drone” on leipälaatikon kokoinen, todellisuudessa sotilaskäytössä nämä on melko suuria. Videosta saa hyvän käsityksen. Samasta laitteesta myös muita videoita YouTubessa.

    1. Droneja on tosiaankin ”kimalaisen kokoisesta”, matkustajalentokoneen kokoiseen ja eri käyttötarkoituksiin. Laitoin tarkoituksella tyypin, että Googlella löytyy lisää tietoa.

    1. Jep. Tämmöinen oli heti tarjolla, ihan hyvin sai kuvan toimista. Hyvä että Ukraina tilaa noita lisää.

 2. Ukraina aikoo valmistaa niitä lisenssillä ja perustaa erillisen koulutuskeskuksen.

  Ukraina panostaa muutenkin melkoisesti erilaisiin droneihin.

  Verkkouutisiinkin oli näköjään tullut lyhyt uutinen tästä. Postimees-lehdessä oli myös pitkälti Kremlin ja Peskovin reaktioista.

 3. Haupitsi?
  Otin selvää.
  Jonkinlainen kevytkanuuna, joka pystyy nostamaan piippunsa yli 45:n asteen. Kantavuus pienempi kuin pitkäpiippuisella kanuunalla. Suomessa raskas kranaatinheitin voi korvata haupitsia.
  Sotatyökaluvalikoimaan on tullut lisää haupitsikanuuna, joka pystyy mäiskimään myös yli 45:n asteen piippukulmilla.

  1. Suomen Puolustusvoimilla on käytössään suuri määrä kyseisiä 122 mm D-30 haupitseja ja se on virallisesti luokiteltu haupitsiksi. Suomi myi asevelihintaan samoja haupitseja Viroon 48 kpl kaikkine tarpeineen ja ammuksineen. Virossakin se on luokiteltu nimenomaan haupitsiksi.

  2. Markku, kyseessä on haupitsi 100%.

   ”The D-30 is a Russian-made 122 mm towed howitzer that first entered service in the 1960s with the Russian army. The D-30 is designed to defeat unsheltered and covered manpower, weapons and military equipment of the enemy at the forward edge of the battle area and to the regiment mission depth. The D-30 has been widely exported and used in wars around the world, notably in the Middle East, and particularly in the Iran-Iraq War.”

   (Armyrecognition.com)

 4. Se haupitsi D-30 on jo ikivanha, mutta edelleen käytössä, sillä se on varsin hyvä kenttätykki.

  Tykki sylkäisee hylsyn ulos automaattisesti, joten voidaan heittää nopeasti uusi patruunalaukaus sisään ja ampua. Siten saavutetaan suurehko lyhytaikainen tulinopeus.

  Erikoisuutena on ampumasektori 360 astetta. Ampumasuuntaa vaihdettaessa vaikka 180 astetta, ei tarvitse kääntää jalustaa (lavettia). Erinomainen asia kaupunkia (vaikkapa Tallinna) puolustettaessa. Tulta lähtee nopeasti sinne missä sitä eniten tarvitaan. Tällaisessa kaupunkitaistelussa nimenomaan haupitsi on paras tykki, sillä voidaan ampua yläkulmilla rakennusten ylitsekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *