Maahanmuuttajien koronarokotukset

Puhe rokotusjärjestyksen muuttamisesta käy kovana ja esiin on nostettu maahanmuuttajataustaisten/vieraskielisten nostamista jonon kärkeen, koska heillä on paljon tartuntoja. Klassinen vastareaktio huutaa, ettei saa palkita ohjeiden ja suositusten laiminlyönnistä. Ehkä näin on, ehkä näin ei ole, mutta onko kukaan kysynyt MIKSI näin saattaisi olla? Noh, minä kysyn.

Ei savua ilman tulta

Mielestäni on aihetta ainakin spekuloida tätä teoriaa. Kielimuuri ja kulttuurierot voivat olla osasyitä siihen, miksi tietyt maahanmuuttajaryhmät eivät ole noudattaneet julkisen tiedotuksen ohjeita. Toki ohjeistus on kauttaaltaan ollut hieman heiluvaa, mutta suomenkielisiä on auttanut media. Monet mediat ovat tulkanneet ministerien epäselvät lausunnot kansankielelle. Tätä etua ei juuri maahanmuuttajaryhmillä ole. Edes englanniksi ei ole useinkaan tarjolla selkeää ohjeistusta. Toisin sanoen, jonkinlaista totuutta kritiikissä on. Mutta edelleen: miksi?

Esitän yhden vahvan teorian: voimme syyttää tilanteesta ainakin osin kotoutuksen ongelmia. Maahanmuutto on monenvälinen kauppa, sen ongelmat tai ratkaisut eivät kummatkaan tule vain yhdestä suunnasta. Kuntavaalikampanjaani varten olen haastatellut runsasta määrää mansesterin mamuja ja kysynyt heiltä haasteista. Yhtä vaille jokainen valitti suomen kielen opetuksen puutetta ja varmistin asian itse. Heille on tarjolla hurja määrä koulutuksia, mutta aivan perus-perusperuskurssin lisäksi ei mitään suomen kielen opetusta. Tämä vastaus oli muutoin hyvin avuliaalta viranomaiselta yksiselitteinen. Se ei johdu opetusta tarjoavien tahojen puutteesta vaan on ylhäältä annettu ohjeistus, mielestäni pöhkö sellainen. Toinen avainongelma on Suomen kulttuurin ja käytäntöjen koulutus. Sitä on tarjolla ja se on pitkälti laadukasta, mutta siihen voi kieltäytyä osallistumasta kulttuuri- ja uskontoperustein. Tämän johdosta kursseille osallistuu lähinnä länsimaisia mamuja. Ei se toki heillekään pahaksi ole, mutta tässäkin jokin klikkaa.

Mitä tehdään?

Keskustelussa on hyvä pitää mielessä myös tilanteen akuutti kulma: maito on niin sanotusti jo lattialla, tautitilanne on paha näissä ryhmissä. On koko Suomen ja kansanterveyden eduksi varmistaa, että rokotuskäytännöt ovat tehokkaita. Jos asiantuntijat sanovat, että pk-seudun maahanmuuttajia pitää rokottaa ensin, olen taipuvainen kannattamaan sitä. Syyt, jotka siihen johtivat ovat oma asiansa mutta tässä ja nyt kansanterveys ennen muuta. Öyhöttäminen on täysin turhaa nyt ja summittainen syyllistäminen on tälläkin kertaa typerää.

Suosittelisin sen sijaan tutkimaan vaikka tälläkin tekosyyllä kotoutuksen ongelmia. Hyvä aloituspaikka voisi olla puhua asianomaisille. Kotoutuskoulutuksista ei kysytä lainkaan mielipidettä maahanmuuttajilta itseltään. Koulutusten tehoa ei mitata. Koulututusta tarjoavan tahon munaukset eivät johda seurauksiin. On kiva juttu, että päättäjämme suhtautuvat maahanmuuttoon mahdollisuutena, mutta sokea usko vie vain varmaan tuhoon. Voisiko globaali pandemia olla vihdoin riittävä syy ottaa laput pois silmiltä ja lähteä nostamaan kotoutuksen laatua?

6 vastausta artikkeliin “Maahanmuuttajien koronarokotukset”

 1. Jos rokotusammattilainen niin sanoo, olen taipuvainen komppaamaan.

  Jos ammattilainen sanoo yhtä ja hallitus tekee toista, olen taipuvainen pitämään hallituksen toimintaa vastuuttomana.

  Huomatkaa: jos.

 2. Uhrataan muutama sata suomalaista vanhusta että holtittomat maahantulijat saa rokotteen 👍. Ei näitä kuulkaas kiinnosta kuin oma napa.

 3. Lähinnä käsitin että voidaan vekslata sairaanhoitopiirien välillä, ei joidenkinj ihmisryhmien vaikka HUSin Juha Tuominen sitä taisi ehdottaa joku päivä sitten.

  Lueskelin aiheesta Hesarista ja THL:n Mika Salminen selitteli asiaa joillain sosiaalisilla seikoilla muistaakseni mutta kun mamuilta itseltään kysyttiin niin maskia käyttävät mamut laittoivat sen paljolti asenteiden piikkiin: ei vaan kiinnosta pitää. Rokotus auttaisi tietty sitä ryhmää joka sairastaa ja vähentäisi hoidon tarvetta eli hoitokapasiteetin kannalta se voisi olla hyvä mutta oikeudenmukaisuutta se löisi korville kun välinpitämättömät rokotettaisiin ensin. Miksi rajoittaa se sitten vain maahanmuuttajiin, yhtä lailla rokote pitäisi antaa ensin kaikille niille kantasuomalaisille joita rajoitusten noudattaminen ei kiinnosta, eli Ano Turtiainen ja kumppanit ensin jonoon.

  Leviämisen kannalta rokottamisella ei välttämättä olisi vaikutusta koska rokotettukin saattaa voida tautia levittää ja seurauksena voisi olla jopa vielä holtittomampaa käytöstä.

 4. Marko, suomalaiset vanhukset on jo aika pitkälti rokotettu, jokainen lähipiiristä löytyvä ainakin. Numerotkin siihen suuntaan näyttävät, heidän osalta 70% raja on jo rikottu.

  Mutta on toki mahdollista Norpan teoriakin, että tuo vain pahentaisi ongelmaa. Tästä minä pidän: teorioita jotka ovat keskenään ristiriitaisia, sillä ainoa tapa eteenpäin on tutkia lisää. Juuri sitä haluaisin tehtävän ja juuri sen puute on asia mikä minua potuttaa nykyhallituksen nykymenossa.

  Nostan hattua Marinin monille saavutuksille, ei vähiten sille että potkaisi maamme naisvihamielisimmän äijän pois pääministerin pallilta. Mutta tässä asiassa hän johtaa aate edellä ja sylkee tiedon päälle.

  Vaan mikä on ”tieto” maahanmuuttajien ja rokotusjärjestyksen totuudesta? En tiedä. Siksi pohdiskelen blogissa.

 5. Jos sakki käyttätyy holtittomasti nyt, se tulee käyttäytymään rokotuksen saatuaan vielä holtittomammin ja levittämäänt autia entistä laajemmin.

Kommentoi