SOTE-uudistus pelastaa Suomen täydelliseltä romahdukselta

Pirkanmaan sote-johdossa on kokenut terveydenhuollon ammattilaisten team Juhani Sand, Marina Erhola ja Taru Kuosmanen, joiden ensimmäisenä tehtävänä on panna talouden raamit kuntoon lähellä olleen pomminvarman kuntakohtaisen katastrofin alta. Heti oikaistiin tuleva tappio hakemalla lisäosinko sote-yhtiöiltä, jolla tuleva tappio tasattiin.

Sitten uudistetaan palvelukehikko erittäin kovan henkilöstöpulan haasteiden keskellä.

Aamuleden artikkeli kertoo, kuinka vaativa työ on selvitä entiseltä kuntajohtoisen soten katastrofilta saati siltä, jos hajanainen yksityinen sektori oli saanut mellastaa ja johtaa sotea vain voiton setelit silmissään.

Tässä on huolestuttava totuus uuden hyvinvointialueen taloudesta – Tehdäänkö täälläkin 400 rivin Excel-listaus säästökohteista?:

https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000009293758.html?share=9462b7c53c14f4f4a3392a5ef871e2f9

21 vastausta artikkeliin “SOTE-uudistus pelastaa Suomen täydelliseltä romahdukselta”

 1. Onhan näitä suden kuoppia mutta kuntapäättäjät ovat katastrooffin luoneet

  Sitähän he saavat mitä ovat tilanneet jo pitkän aikaa heille tuosta voi sanoa ottakaapa vastuu jos osaatte

  Tuota kunta työntejöiden tekemistä olen seurannut jo pitemmän aikaa

  Mitään ei tosin ole tehty vaikka asiat onkin tiedetty terv tepivaari

 2. Kotihoito nousee voimallisesti ja sillä säästöjä: Digiyhteydellä seurataan kotisängyssä olevaa potilasta. Hallinto viemään pillerit kotipotilaille.
  (Pyörä on keksitty uudelleen: Vanha äitivainaani oli kotona etäpuheyhteyden varassa ja hälytysnappi ranteessa jo parikymmentä vuotta sitten. Hälytti itse itsensä viimeiselle matkalle. Ei rasittanut sairaalapetiä).

 3. Itse en usko Sote uudistuksen pelastavan Suomea romahduksesta kun en usko Suomen olevan romahtamassa.

  En kuitenkaan usko myöskään Sote uudistuksen pelastavan edes sotejärjestelmää romahduksesta, koska se ei itsessään tuo tarvittavia työkaluja.

  Suoraan sanoen avauksessa oleva artikkeli kuulostaa kovin tutulta kaikille jotka ovat alalla työskennelleet mutta muuttaako hallinnon uusi lisäporras asioita todellisuudessa ja mihin suuntaan niin se jää nähtäväksi.

  1. Hallinnon portaita oli ”sata” kuntatasoilla ennen sote-maakuntauudistusta. Budjetit sekaisin. Kunnat olivat täysin eriarvoisessa asemassa.
   Tästä lähdetään.

   1. Ja nytkö alueet asettuvat tasa-arvoiseen asemaan ja budjetit ovat selkeitä?

    Kyllä kannattaa lukea myös tuo Hämeenkyrön entisen ylilääkärin näkemys dote uudistuksesta, siinä on ainakin aimo annos realismia joka olisi ihan tervetullutta kauttaaltaan.

 4. Toistaiseksi Soten toiminta on osoitettu teoriassa.

  Anna mennä kevääseen asti niin katsotaan onko se onnistunut vai ei. Potentiaalia on molempiin suuntiin.

   1. Katkeraa kalkkia niille, jotka eivät päässeet päättämään, nimenomaan kokkareiden yksityistämistavoitteille ja persuille, joille kaikki on yleensäkin päin persettä.
    Näillä mennään nyt eteenpäin.

 5. Tamperen -Pirkanmaan uudistukseen on valmistauduttu huolella jo vuosia Herralan johdolla. Siinä on kuultu alan ammattilaisia laidasta laitaan.
  Suur-Helsinki irtautui valtakunnallisesta raamista. Ja siellä on kaikki asiat aivan sekaisin kokoomuksen-vihreiden akselin sählätessä.
  Siellä on näitä Lasse Lehtosia maton jatkeena.

 6. Täytyy olla todella uskovainen, jos uskoo miljardien lisäkustannusten jotain pelastavan.

  1. Kustannukset ”100” kunnan pyörittäessä omiaan olisivat räjähtäneet pilviin.
   Mihin nyt tarvitaan enää valtuutettujen armeijaa, kun pääosa heihän hallitemastaan budjetista on siirtynyt sotelle ja maakuntaan. Pieni osa entisistä on siirtynyt uuteen hallintoon.

   1. Ei tarvita, mutta ei eroon päästä.
    Kerran kasattu hallintoporras jatkaa elämäänsä ilman merkittäviä muutoksia ja rahaa palaa.

Kommentoi