Urheilusuoritusten ”paraneminen” esimerkkinä ”brutaali” painonosto

Painonnoston osalajit eri osallistujien painoluokissa olivat seuraavat:

  1. Punnerrus ( lopetettu)
  2. Tempaus
  3. Työntö
  1. Punnerrus tapahtui kädet hartialeveydellä tangossa kiinni, maastavedoin rinnalle saksaten.  Jalkoja ja polvia kyykistämättä, kantapäätä maassa, vartalon liikkeellä ja käsien ojentajilla punnertaen ylös. Tämä laji on poistettu kilpailusta. Ja samalla on poistettu käsien ojentajalihasten voiman mittaus.
  2. Perinteinen tempaus tapahtui siten, että kädet olivat hartioita leveämmällä otteella kiinni tangossa. Maastavedolla vartalon, vatsan/ selän voimalla suoraan ylös pään tasalle ja ylös käsille jalat saksaten ja kroppa painojen alle. Jalat takaisin perusasentoon ja pito hetken paikallan ylhäällä. Se oli rankka kokovartalon koordinaatiota vaativa voimanäytös.

2.1. Uusi tempaus oli samalla lähtöasetelmalla itse nostoon, mutta painot nostetaan rinnan tasolle ja vyörytetään koko kroppa alle ja kyykkyyn, painot suorille käsille. Kyykystä ylös pitäen painot ylhäällä. Äärimmäisen kova mm. jalkojen ojentajalihaksiin kohdistuva voimalaji. Olkapäät niin perinteisessä kuin uudessa ovat kovilla.

3. Työntö on muuttunut vain siten, että ennen vedettiin maasta rinnalle maksimipaino saksaten. Nyt nostetaan ensin rinnan alle, kyykkyyn ja heivautus rinnalle, ylös seisomaan, josta työntö saksaten ylös.

Voidaan kysyä, kumpi oli parempi mittaamaan koko kropan voimaa jos puuttuu  punnerrus ja käsien ojentajien voiman mittaus.  Tempauksessa  ja työnnössä korostuvat nyt jalkojen voima vrt. ennen koko kropan vartalovoima.

Kysymys siitä, missä nykyinen laji kertoo siitä, että koko kropan voima tässä lajissa olisi parantunut  uuden tekniikan avulla ?

Tekniikka on mahdollistanut suuremman maastavedon määrän kyykkyyn niin työnnössä kuin tempauksessa jaloille. Mutta koko vartalon voima ja käsien punnerrusvoimaa ei enää mitata. Näytösmäinen tyyli on myyvämpi tekniikan myötä, mutta laji on helpottunut, koska yksi kokonaisuus, punnerrus, on poistettu.

Välineissä ehkä vyö on teknisesti parempi kuin entinen.

Tässä lajissa on nyt fyysisesti yksipuolisemmat ja lihasvoimaltaan heikommat urheilijat kuin ennen. Laji on erittäin vaarallinen aloittaa liian nuorena ennen ”täysmittaisuutta” ja muuta jo takana olevaa perusvoiman hankinataa mm. telinevoimistelua.

4 vastausta artikkeliin “Urheilusuoritusten ”paraneminen” esimerkkinä ”brutaali” painonosto”

  1. Minusta se kaikkein käsittämättömin urheilusuoritus oli aikanaan Bob Beamonin hyppäämä pituushypyn maailmanenätyennätys. Se oli kertasuorituksena uskomaton puolen (55 sm) metrin parannus. Kyllä silloin yritettiin syyttää mittavirheitä ja kaikkea muuta kepulikonstia.

    1. Bob Beamon on esimerkki siitä, miten lahjakkuusseulaan aina joku sattuu tarttumaan. Siitäkin on jo pitkä aika, että mitään kovin suurta ja mullistavaa on tapahtunut tällä rintamalla paisti nuo Etiopian juoksijat.

  2. Al Oerter voitti muistaakseni 3 peräkkäistä olympiakultaa kiekonheitossa.

Kommentoi