Viikinsaari, Tampereen luontohelmi

Kävimme eilen hellettä pitelemässä Viikinsaaressa, jossa on virkistysmahdollisuuksia kaikille, niin lapsille kuin vanhemmille.

Luontopolku ympäri saaren on upea, jonka varrella näkee, mitä luonnosuojelualueella monimuotoisuus puineen, kasveineen ja maatyyppeineen tarkoittaa.

Ympärikierroksella on pieniä uimarantoja kaikenlaisille vesipedoille. On grillipaikkoja ja grillilaavu kolmella tulisijalla. Hienot savu-grillausaromit olivat tietenkin kauhea ilmansaasterikos. Myös vierasvenepaikkoja on kohtuullisesti sekä ympäri saarta voi rantatua pikkupaateilla.

Vastapäätä etelässä on Pereen ökyasuntoalue, josta esittely AL:ssa tänään. Sen tuoma ”hienous” on ökypaatit ja elintasovesiskootterit, jotka rallaavat ympäri saarta ja Pyhäjärveä pitäen hirveää meteliä – kivaa  saa….na !

Lännessä näkyy Rajasalmen silta ja Pitkäniemi. Pohjoisen suunnassa Kaarila ja edelleelleen Pispala haulitorneinneen, Varala ja Tahmela. Idässä Eteläpuisto- Hatanpää kartanoineen.

Täytyy sanioa, että entiset Pispalan ja Tahmelan juopporemmit olivat 100 vuotta sitten jo osanneet valita oikean viihdekeskuksen, jonne sittemmin perustettiin putka ja ”posiisasema”- nykyään kappeli.

Hopealinjalla Laukonntorilta eli Alarannasta Viikinsaareen kestää n. 20 min. Tammerkoski-laivalla, jotka lähtevät tasatunnein aamulla alkaen klo 10 ja palaavat pitkin päivvää puolen tunnin väliein ja aina myöhään iltaan saakka. Suosittelen, mutta laivat ovat pyhisin aika täynnä, arkisin väljempää.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Viikinsaari

 

 

30 vastausta artikkeliin “Viikinsaari, Tampereen luontohelmi”

 1. Ei ole tullut käytyä vuosiin viikinsaaressa mutta kaippa se siellä jotenkin pärjää ilman minuakin terv tepivaari

 2. Tais ne Tahmelan ja pispalan juopot lähinnä harrastaa sauna saarta enemmän sinne kun soutumatkaa oli paljon vähemmän terv tepivaari

  1. No, onhan Pyynikinsaaret vielä lähempänä, mutta Viikinsaari oli sen verran kaukana, ettei rähinäremmien meteli häirinnyt Pispalaa ja Tahmelaa, mutta kylläkin Pereen puolta.
   Mutta sehän oi jo 1800- luvulla herrasväen saari, minkä vuoksi sinne piti perustaa putka ja poliisiasema, jotta joku roti sentään säilyi.

   1. Pispalasta on tuplasti matkaa Pyynikinsaariin, verrattuna Saunasaareen! Vielä ei ole Pispala laajentunut Varalaan asti, onneksi!

 3. Missä ne pyynikin saaret ovat tiedän kyllä viikinsaaren lehtisaaren ja sauna saaren
  Mutta ei ne ole lähelläkään pyynikkiä ne sijaitsee uittotunnelin suulla ja viikinsaari on eka saari eikä senkään paikka ole pyynikin saaret eikä sitä kivikasaa pyynikin uimarannan kohdalla saareks viitsi mainita terv tepivaari

 4. Noita juuri sanoin ettei niitä oikeasti voi saariks sanoa on ne niitä mutta mutta liian pieni edes saareksi
  Lähinnä kareja ovat ja on tuolla nässyllä mm siilinkari eikä sitäkään kukaan sano saareksi nimikin sen osoittaa siilinkari terv tepivaari

 5. Onhan viikinsaari eräänlainen keskus pyhäjärvellä minua se ei kiinnosta jos mulla olisi vene se olis nässyn puolella
  Ei koskaan pyhäjärvellä mutta ne jotka viihtyy siellä se olkoot heidän järvensä terv tepivaari

  1. Tyypillistä tamperelaista juuttuneisuutta, jossa muu ympärillä on jopa kauhistus.
   No minä olen seilannut Näsijärveä aina perimnäisiin Virtojen kivikoihin. On se hieno lätäkkö, mutta niin on Pyhäjärvikin, mutta paljon rauhallisempi ja lämpimämpi.

   1. Minulle lapsuuteni ja nuoruuteni tyyssija ja virkistyspaikka oli Kyrösjärvi, nyt samaa asiaa palvelee Karjalan Pyhäjärvi.

    1. Molemmat tuttuja järviä Ikaalisten ajoilta ja Kesälahdelta. Sitten ne varsinaiset isot järvet kuten Saimaan sokkelot ja Puruvesi. Päijännettäkin olen seilannut paljon.
     Enemmän kuitenkin olen ”merimies”.

    2. Minulle ainoa oikea pyhäjärvi on säkylän pyhäjärvi ja on ne toki tuttuja järviä nuot saimaat puruvedet siinä sivussa muutama muukin järvi
     Mutta aina kuitenkin on kotijärvi tuo nässy jota on tullut seilattua melkoisen monta vuosikymmentä terv tepivaari

      1. No samaa ne vesinä on ei ole pyhäjärvi sen puhtaampaa niin mistäs se pyhäjärvi saakaan vetensä ei ne kaikki tuu puhdistamolta
       Minua kiinnostaa enempi tuo Nässyn mitta veneellä ajella terv tepivaari

   2. Tuo Heikki on vain sun näkemys muka juuttuneisuudesta sitä ei minussa ole lainkaan mitään kauhistusta en tiedä omaavani missään asiassa
    Pyhäjärvi taas on minulle kuraoja jonne virtaa iides motarin paskat edelleen jatkaen siitä kokemän jokeen ja kohti merta siitä terv tepivaari

    1. Ja Näsijärvessä myllätään Möljän pohjasakat ylös jne.
     Mutta nyt oli kysymys Viikisaaresta, jota ei edes paikalliset tunne kuin puheissa, mutta ulko paikkakuntamaiset kyllä ja ihastelevat.

     1. Noinhan se on mutta imu koskeen on aika lailla suuri nolla kuidut saa kyytiä
      Kyllä viikinsaari on Tamperelaisille tuttu paikka enkä tiedä tutuissa ainuttakaan jotka sitä ei tiedä
      Hieno paikka ei tosin mun makuuni terv tepivaari

   3. Pyhäjärvi on kautta aikojen ollut paikka, jonne on laskettu kaikki Tamperelaisten jätevedet. Vielä -60 luvulla puhdistamattomana. Sinne ne menevät edelleen, tosin osittain siistattuina. Tahmelan matalassa uimarannassakin joutui uidessaan tönimään paskakikkareita sivuun, etteivät suuhun tulleet!
    Nykyään mamut (maassamuuttajat, jotka haaveilevat olevansa Pispalassa,) nimittelevät sitä rantaa Pispalan rannaksi, mutta se on edelleen Tahmelan ranta ja pysyy!

    1. Tuo on mennyttä 70- lukua, jolloin Palomäen uimalaitos purettiin saastuneiden vesien vuoksi.
     Nyt lasketaan ns. puhdistettua teknistä vettä selälle. Uusi Sulkavuori suodattaa ja poistaa lähes kaiken epäpuhtauden biologisesti.

     Näsijärveen laskettiin kaikki Enqvistin ja myöhemmin Selachiuksen sauostusaltaiden jälkeiset paskat. Lisää tuli Lielahden, Siivikkalan puhdistamattomat kotitalouspaskat Nuoralahden, Siivikkalanlahden kautta.

     Nyt tilanne on toinen.

     Pyhäjärven suurin saastekuorma on vesiskoottereiden ja ökyveneiden sietämätön melu kuten Näsijärven selälläkin.

     1. Sitä ”teknistä” vettä juotettiin Nokialaisille 2007.
      Ei oikein maistunut hyvältä, tuskin nytkään!
      Siitä sikisi lievästi epämukava noro-navirus.
      Siihen ei ollut edes rokotteita!

      1. Se Nokian tekninen vesi laimennettua myrkkyä ja paskaa, jota kusipäät juottivat puhtaana vetenä ihmisille kääntämällä hanat väärin päin.
       Sillä ei ole mitään tekemistä järviveden kanssa, joka ei ole tarkoitettu juomavedeksi.

 6. Viikinsaari on kyllä joillekkin hyvä virkitysalue minulle ei ole sovelias paikka kuitenkaan
  Mutta nauttikoot ne jotka siellä viihtyy terv tepivaari

 7. ”jonne sittemmin perustettiin putka ja ”posiisasema”- nykyään kappeli.”

  Voisitko Heikki vähän selittää, mitä edellinen lause tarkoittaa?

 8. Viikinsaaressa oli oma putka jonne riehujat pääsi lepään nykyään samoissa tiloissa on tehty kappeli terv tepivaari

  1. Missähän sellainen sijaitsee?
   Pispalan poliisikamari oli Pispalanvaltatie 29. Rakennus on edelleen paikallaan ja entisessä kuosissaan. Valtatieltä nousee poliisikamarin mäki Pispan koululle.

    1. Sorry, mä olin ”pihalla”.
     Pispalan poliisikamarille vietiin mukulat Ahjolan tarhasta ”luokkaretkelle” katsomaan, minkälaiseen komeroon juopot säilötiin, siis kaappiin. Olin mukana.

 9. Niin minä kirjoitin että tiloissa toimii kappeli mulle on aivan sama minkä kirkkokunnan tiloja ovat terv tepuivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *