Istuvan jälkeenkin tarvitaan hallitus

Elävän demokratian kannalta olisi hyvin tärkeää saada murrettua se maan tavaksi tullut harhaluulo että suurimman puolueen edustajasta tulisi muka automaattisesti pääministeri. Politiikkaan on saatava enemmän politiikkaa hallinnoinnin ja lainluvun asemesta. Puolueet ja poliittiset tahot on saatava neuvottelemaan, avoimesti kiistelemäänkin jos niin halutaan sanoa,  hallituksen muodostamisesta puhtaalta pöydältä eduskunnan käsittelyn jälkeisen äänestystuloksen mukaisesti ilman mitään ennakkoasetelmia. Tietenkään ei ole mitenkään pois suljettua että neuvotteluissa päädytään suurimman puolueen  edustajaan pääministeriksi, mutta mukavuus- ja helppokäyttöautomaatti se ei saa olla.  Hallituksen muodostamista edeltävien eduskuntavaalien tuloksesta ei vielä sinänsä voi johtaa hallitusratkaisua. Eduskunta päättää asiasta absoluuttisen itsenäisesti ilman edeltävään vaalitulokseen vetoamista  –  ilman että siitä muodostuisi eduskunnan rajoittamatonta tässä ja nyt päätösvaltaa  painostava tekijä..  Oleellista on että toimitaan eduskunnan reaaliaikaisen enemmistön tahdon mukaisesti ja että muodostettava hallitus nauttii sen (eduskunnan) luottamusta.  Kaikenlainen lobbaaminen asian tiimoilta on täysin sallittua ja hyväksyttävää kaikille. Avainsana ei saa olla ”on sovittu” vaan ”to agree to disagree”

4 vastausta artikkeliin “Istuvan jälkeenkin tarvitaan hallitus”

 1. Kaikki on suhteellista, mutta hallituksen muodostaminen vähemmistöön jääneistä pulueista olisi ristiriidassa kansan äänen suhteen.
  Jos kansa on antanut eniten ääniä jollekin puolueelle, on se kansabn ääni ja hallituksen muodostaminen olisi siksi aloitettava siltä pohjalta.
  Vasta, jos se ei onnistu, voidaan siirtyä muihin puolueisiin aloittajaksi.

 2. Kiintoisa ajatus. Kieltämättä kunnon vääntö prioriteeteista voisi olla hauskaa.

  Mutta toisaalta, siinä voisi käydä myös niin että kabinettisopimuksilla laaditaan hallitus joka ei toteuta yhden ensimmäistäkään asiaa kansan tahdosta.

 3. Enemmistöhallitusta pitää aina pitää ensisijaisena vaihtoehtona. Suurimmasta puolueesta on hyvä aloittaa sen muodostaminen. En näe mitään arvoa siinä että alettaisiin jotenkin pelata asian suhteen ja tehdä salakähmäisiö sopimuksia ennen vaaleja.

 4. Nykyinen tapa neuvotella hallitus enemmistöhallitukseksi on ok.
  Sen lisäksi pitäisi olla oikea ”työpaikkahaastattelu” siitä, soveltuuko puoluejohtaja pääministeriksi.
  Antti Rinne ei olisi pärjännyt jo puhtaasti terveydellisistä syistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *