Marxismi-leninismi taantui putinismiksi

Kommunistinen Neuvostoliitto nimettiin lännessä ”Pahan valtakunnaksi”. Kuitenkin Venäjää odotti vielä suurempi paha Vladimir Putiniin henkilöityneenä. Neuvostoliiton paremmuuden nykyiseen Putinin Venäjään voi tiivistää ja sisällyttää yhteen faktaan. Neuvostoliitossakin johtaja oli diktaattori, mutta hänen valtansa oli kuitenkin teoriassa ja aina joskus käytännössäkin rajoitettu puolueen politbyroon toimesta. Tämä saattaa tuntua vain näennäiseltä vallanjaolta mutta se poikkesi oleellisesti millään tavoin rajoittamattomasta Putinin yksinvallasta. Tähän eroavuuteen kaatuukin Putin, mutta ehtii vielä ennen sitä käyttää kontrolloimatonta ehdotonta yksinvaltaansa paljoon tuhoisaan. Politbyroo suitsi impulsiivisen Nikita Hruštšovin toimia mm. Kuuban ja Berliinin kriisien aikana ja lopulta erotti hänet. Putinia ei voi kukaan tai mikään erottaa. Siksi väistämätön ratkaisu tuleekin olemaan väkivaltainen. Oman kammottavan lisänsä Putinin toimintaan tuo hänen ilmeinen vakava sairautensa minkä  seurauksena on toteutunut hyökkäys Ukrainaan ja jo näköpiirissä oleva putinismin ”Götterdämmerung”. Tästä syystä hänet olisi demokraattisissa valtioissa ja jopa entisessä kommunistisessa Neuvostoliitossakin jo siirretty syrjään, mutta nyky Venäjällä se ei ole mahdollista.

6 vastausta artikkeliin “Marxismi-leninismi taantui putinismiksi”

  1. Kahdesta huonosta vaihtoehdosta NL oli vähemmän huono kuin tuo arvaamaton nyky-Venäjä jota johtaa mieleltään sairas mies.

  2. Neuvostoliiton päämiehet olivat helpommin manipuloitavissa.

  3. Huhut kertovat että Putinilla olisi edessä syöpäleikkaus.

    mtv3

  4. Koska putte-possu ei pidä Leninistä niin oliskohan se nyt sitten marxismi-putinismi? Vai stalinis-putinistinen linja?

    Yhtä kaikki, antaa miehen kaivaa kuoppansa.

  5. Vähän suhteellista ehkä. Putinillakin on oma lähipiirinsä ja toisaalta Stalinia ainakaan ei politbyrookaan voinut haastaa. Kommunistinen Venäjä oli ehkä vallan suhteen järjestyneempi: politbyroo valitsi aina uuden johtajan. Nyt Putinin väistyessä ei ole sellaista organisaatiota. Mafia kai taistelee siitä keskenään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *