Kaipaan vasemmistolaista politiikkaa

 

Mitä on vasemmistolainen politiikka?

– ei aseita – hyvinvointia kansalaisillle

– rauhaa – ei sotia

– aina työkansan ja vähäväkisten puolella, oikeiston tukemaa suurpääomaa vastaan

Siinä kiteytettynä lyhyesti millaista vasemmistopolitiikan tulisi olla. Voimakas vaihtoehto oikeistolaiselle hegemonialle, josta olemme saanet”nauttia” jo liian kauan. Vasemmiston kannatus romahti Neuvostoliiton ja muiden sosialistististen maiden kaatumisen myötä. Varsinkin kommunistit kokivat kovia pudotuksia eri maissa.

Kommunistit olivat se voima kapitalistisissa maissa, niiden parlamenteissa, jotka pakottivat myös sosialidemokraatit huomioimaan osin työväenluokan edut valtakunnan politiikassa. Oikeiston ja vasemmiston hegemoniassa, vasemmistolla oli vahva roolinsa, vaikka elimme porvarillisessa yhteiskunnassa.

-1990 – luvulla kaikki muuttui. Länsimaiden työläisten tuki ja turva, sosialistinen leiri hävisi, kuten totesin. Mitä se tarkoitti? Yhtäkkiä oikeistolainen hegemonia sai valtavan yliotteen niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Meillä SKP/SKDL lakkautettiin ja perustettiin Vasemmistoliitto. Kommunismista/kommunisteista tehtiin kirosana, joka piti lakaista maton alle. Vasemmistoliitto pesi kätensä, irtautuen kommunisteista ja lähentyen sosialidemokraatteja.

Tapahtui suuri virhe. SKP/SKDL oli sodanjälkeisen Suomen suurin tekijä suomalaisen työväenluokan ja heikoimman kansanosan puolesta taistelija. Vielä tänä päivänä suomalaiset saavat nauttia niistä eduista työelämässä ja sosiaalisista saavutuksista joita kansademokraattinen liike taisteli ja kamppaili vasemmistolaisen politiikan vankkumattomana ajajana.

Tuli Lipposen hallitukset, Kataisen hallitus ja nyt Marinin hallitus, joissa yhdessäkään ei toteutettu vasemmistolaista politiikkaa. Monet puhuvat torjuntavoitoista, kun kuitenkin elämme perin juurin kovassa oikeistolaisessa yhteiskunnassa.

Kuitenkin työkansa ja pientuloiset ovat joutuneet koko ajan maksamaan kalliisti vasemmiston seikkailuista eri hallituskokoonpanoissa. Köyhyys on käsinkosketeltavaa, ja suuri kansanosa kärsii puutteesta ja kurjuudesta, leipä – ja soppajonojen yhä kasvaessa. Eduskunnassa ei tosiasiassa ole ollut vastavoimaa oikeistolaiselle uusliberalistiselle politiikan vaihtoehdolle.

Aikanaan kysyin mänttäläiseltä vasemmistodemari kansanedustaja Reijo Lindroosilta miksi demarit alistuvat oikeiston käskyläisiksi? Hänellä oli selvä vastaus. Koska demareista vasemmalla ei ole enää kommunisteja. Ennen kommunistit pakottivat demarit tekemään vasemmistolaisempaa politiikkaa. Elleivät olisi tehneet, olisi SKP/SKDL noussut ohi sosialidemokraattien.

Kun katsotaan tätä päivää ja Vasemmistoliiton roolia puoluekentässä, niin kuka löytää siitä vaihtoehdon sosialidemokraattiselle politiikalle? Tarkoitan lähinnä parlamentarismia. Halutaan olla muka päättävissä elimissä, eli hallituksessa, jotta voidaan vaikuttaa. Niitä torjuntavoittoja, joita edellä mainitsin.

Näillä niin sanoituilla torjuntavoitoilla, sitten ollaan valmiit myymään arvot ja aatteet. Asehankinnat, Nato, aseiden myyminen sotaa käyvään maahan. USA:n imperialismiin ripustautuminen, ilman kriitikin häivää. Viimeisenä hyväksyminen hoitajien kiistassa pakkolakiin.

On vastaansanomatonta, kuinka koko vasemmiston parlamentaarinen toiminta lamauttaa kenttäväkeä. Joukko ja – kansanliikkeet ovat lamassa. Kuka nyt omiaan vastaan alkaa kamppailla. Varsinkin demareista vasemmalla se näkyy kaikkein eniten.

Porukat luovuttavat. Jättävät osallistumatta, kun ei voi vaikuttaa, kun ei löydy arvoja aatetta – ”selkärankaa”. Jättävät äänestämättä. Ja kaikkein karmeinta: Jättävät suosiolla suuren aukon ihmisten hakeutua ja etsiä vaihtoehtoa esim. perussuomalaisista. Euroopan monissa maissa äärioikeistolaisissa liikkeissä.

Ja hälytyskellot eivät edelleenkään soi. Eduskuntavaalit lähestyvät. Merkkiäkään ei näy vasemmiston suunnanmuutoksesta – päinvastoin. Kansalaisia kehotetaan hallituksen taholta sietämään kurjuutta.

Ja kaikki sataa kokoomuksen ja perussuomalaisten laariin. Sitä näytään haluavan – ihanko totta?

42 vastausta artikkeliin “Kaipaan vasemmistolaista politiikkaa”

 1. Mahtaako vika kuitenkin olla siinä että vasemmistolainen politiikka ei kiinnosta kuin sen mitä vaalituloksen kertovat?

  Vai äänestävätkö kansalaiset väärin?

 2. Hannu,- olet siinä onnellisessa asemassa, että saat asua suomen perussuomalaisimmassa kunnassa.

  1. Ilmankos siellä Kihniössä tarvittaisiin hiukan vasemmistolaisempaa politiikkaa, kun niiden sutarit vievät tuhkatkin pesästä ja myyvät kalliilla eteenpäin.

  2. …..”Sannaan kun satsaatte, niin se on sama kuin laittaisitte rahaa pankiin”……..

 3. Olen Don Quijote fani, siis aivan oikeasti. Hänessä on paljon yhteistä Hannun kanssa. Peräänantamaton taistelu jo menneen ja hylätyn puolesta, sisäinen palo ja kuvitelma siitä mikä olisi hyvä ajaa miestä eteenpäin, vaikka tuulimyllyjä vastaan sanan peitsi tukevasti tanassa.

 4. Vasemmistolaista politiikkaa – neukkulan ”rauhanaseet”, pioneerileirit, missä lapsille opetetaan aseiden käsittelyä ja sotimista, naapurimaiden rikollista valtaamista, neukkulan väkivaltakoneiston ihannoimista jne.
  Ei todellakaan kiinnosta.

  1. Olet kyllä nykyvenäjästä ja vasemmistosta väärillä raiteilla. Nykyvenäjä on fasitinen äärioikeistolainen diktatuuri, johon samaa suunraukseen kuuluvat euroopän ääruoikedyolaiset

   1. …samaan suuntaukseen kuuluvat eurooppalaiset äärioikeistolaiset ruotsidemokraattien ja persujen kanssa.
    Vasemmiston kanssa näillä kaikkialla ei ole mitään tekemistä.

    1. Miksiköhän kommunistit puolustelevat tätä fasistista sakkia henkeen ja vereen?
     Minusta se on ristiriitaista.

     1. Sitä en tiedä, venäjä ja vasemmisto ovat täysin eri asioita. Samaten rauhan aatteella ja venäkällä ei ole mitään tekmistä kekenään. Asiat ovat tässä mielessä täysin sekaisin.

      1. Eivät ne minulla ole mitenkään sekaisin.
       Minä vain ihmettelen kommunistien logiikkaa.

       1. Kommunismi oli NLn aikaan, ei nyt. Se mikä yhdistää ovat samat ihmiset, jotka hyväksyvät molemmat oli johtajana kuka tahansa .siellä.

       2. Näköjään mukaan lukien suomalaiset kommunistit…

 5. Vasemmistolla on aina aika ajoin historiaa rauhan asialla, mutta ei nykypäivää. Jos lähdettäisiin siitä että oikeamielisyyttä ei pidä väkivalloin pakottaa niin mentäisiin parempaan päin.

 6. Hannu Tiainen esittää:

  ”Mitä on vasemmistolainen politiikka?

  – ei aseita – hyvinvointia kansalaisillle

  – rauhaa – ei sotia”

  ***************************************************************
  Hannu Tiainen , onko missään paikasa joskus ollut voimassa ’vasemmistolainen politiikka’?

  Älä vaan ihmeessä ehdota Neuvostoliitoa.

 7. Vasemmistolaisen politiikan ydin on se, että kaikilla menisi yhtä huonosti ja jos jollakin menee paremmin on hänet verotettava kuoliaaksi.

  On se vaan ihme ettei kannatus ole suurempaa.

 8. Hannu Tiainen esittää teesinsä ja asia on, ilmeisesti, hänen osaltaan sillä loppuun käsitelty.

  Keskustelu ei ilmeisesti kuulu vasemmistolaiseen politiikkaan.

 9. Jo pitkän aikaa johtavia vasemmistopoliitikoita on yhdistänyt ääretön ylimielisyys ja samaa ominaisuutta löytyy myös vihreistä ja kun edelliseen yhdistyy täydellinen kyvyttömyys hyväksyä eriäviä mielipiteitä niin eihän vastenmielisempiä ihmisiä oikeastaan ole.

  No aika hyvin edellinen kyllä osuu myös heidän äärikannatajiinsa

   1. Puhdasta HK-potaskaa, mutta eihän henkilökohtaielle ongelmalle mitään mahda.
    Yksi HK kun ei ole kaikki.

 10. Kommunismia ei kaivata, eikä ihme. Minä olen työläisperheestä, isäni oli tehtaassa töissä vuosikymmeniä. Mutta kommunismia hän inhosi. Kaikkea sitä valehtelua, jolla tehtiin mustasta valkoista. Neuvostoliitto oli suuri kansojen vankila ja sortojärjestelmä, mutta sitä olisi pitänyt kehua. Maat oli ryöstetty ja ryöstäjää olisi pitänyt nuoleskella. Lakkoja kommunistit kyllä osasivat järjestää vaikka mistä syystä, heille ei Suomen etu merkinnyt mitään: mitä enemmän kaaosta, sitä lähempänä vallankumousta. Mustaa huumoria kommunisteista toki sai revittyä, olihan se niin absurdia. Missä kommunismi pääsi valtaan, siellä tehtiin kansanmurha. Koskaan missään kansan enemmistö ei kommunismia halunnut, se nousi aina valtaan väkivallalla ja väkivallan avulla se valtansa säilytti.

  Putin on fasisti, mutta kommunismin hedelmä. Sen sortojärjestelmän gestapo, KGB, on tehnyt Putinista ihmisen, jolle tappaminen on rutiinia, myrkytykset, ikkunasta ”putoamiset”, ”itsemurhat”. Omantuntonsa paaduttaneelle kommunismin tuotteelle suuretkaan määrät tapettuja eivät tuota tunnontuskia. Ja nyt uhkaillaan jo koko maailmsn tuhoamisella.

 11. Ihminen, joka protestoi avoimesti ja jyrkästi demokratiaa vastaan, (ei hyväksy laillisilla vaaleilla valittuja kansanedustajia) kannattaa totalitarismia tai oligarkiaa. Sic!
  Eihän sellainen tietenkään laitonta ole, mutta on se jotenkin outoa.
  Kannattaisiko hankkia rintanappi, jossa lukisi ”humanismin vihollinen” (?).

  1. Anteeksi mutta luin aiempia tekstejä, joiden perusteella eräs kirjoittaja ei vaikuta 1940-luvulla syntyneeltä, puutarhanhoidosta voimaantuvalta mieheltä — mikä itselleni tuntuu vastenmieliseltä joutua ajattelemaan, miksi kukaan toinen nainen haukkuisi feministejä netin rasistipalstalla; minuakin feminatsiksi nimitellen, hyökkäillen kimppuuni niissä määrin, että olen joutunut neutraloimaan itseni mahdollisimman ei-uhkaavaksi, lapsen tasolle asti, välttääkseni myllytystä, kirveskommentteja ja raivokasta halua vaimentaa ääneni.
   Ja nyt tuta saa Hannu Tiainen. Laumassa louskutetaan mies-raukalle keskustelutaidon puutteesta, vaikka itse sensuroidaan muiden kommentit omista blogeista sekä huomionhakuisella vyörytyksellä asetutaan älylliseen yliotteeseen muihin nähden, josta yliotteesta käsin voimallisesti vaikutetaan ja ohjaillaan kanssablogaajien mielipiteet omien kaltaisiksi, kun itseä hitaammat suu kuolassa toistelee kierrätettyjä, opittuja ajatuksia. Ja siitä hyvillään asetutaan taka-alalle väijymään uutta tulokasta, tehden taktisia täsmä-iskuja uuteen kommentoijaan ilmeisesti siitä pelosta, että menettäisi itse asemansa rasistiblogien diktaattori(ttare)na. Olisikohan itsekritiikin, sordiinon sekä rauhoittavien lääkkeiden aika kaikilla näin iltatuimaan. Emme ole rintamalla emmekä lännen elokuvassa, vaan Pirkan Blogeilla, herra mun vereni. Kiitos ja yörauhaa.

 12. Demokratiassakin on äärilaidat, kuten opposition äärioikeat persuineen, kuten myös kokkareiden rydmanilaiset ja kalevat, unohtamatta Harkimon höyrypäisyyttä ja mihin lienee osa KD:stä kuulua ?
  Hallituksesakin on kepun vanhoillinen siipi, joka kuulluu oikean laidan kosolalaisiin kuten oppositiossa olevat.

  Samoin toinen vasen äärilaita vasrueissa, selviä kommunisteja täytyy pitää silmällä, ne eivät kuuluisi ainakaan hallitukseen.

  Keskitien kulkijat kaikista puolueista kokkareineen olkoot hallitusvastuullisia. Äärilaidat ulos ml. kaikki persut.

  1. Heikki : ” .. unohtamatta Harkimon höyrypäisyyttä ..”

   Niin, ethän myöskään unohda omaa höyrypäisyyttäsi.

 13. ”Perusuomalaisista tuli Suomen suurin työväenpuolue – kannatus työväestön keskuudessa jo yli 41 prosenttia.”
  Otsikko Suomen Uutisissa 31.1.2020.
  Perusuomalaiset ovat nykyään maan toiseksi suurin puolue; kannatus HS-gallupin, elokuu 2022, mukaan 16 prosenttia.

  PerusS. veljespuolueesta, ruotsidemokraateista, tuli Ruotsin toiseksi suurin puolue Ruotsin valtakunnallisissa vaaleissa 11.9.2022.

  Minkähän logiikan mukaan HK. näkee kyseisten puolueiden edustajat ja heitä äänestäneiden kansalaisten olevan jotenkin ”äärilaidan ihmisiä”.

  1. Mikähän siinä on, ettei persut kelpaa hallituskumppaniksi kenellekään, ei mihinkään isojen kaupunkien valtakoalitioihin jne.. Siksi, ettei kukaan ei luota mitään valtikkaa heidän käsiinsä.

   1. Ja tästä huolimatta sinä jaksat nähdä persuista vaivaa 24/7, mistähän se kertoo ?

    1. Painajaisista, mitkä pitävät ilmeisesti valveilla eivätkä anna nukkua kunnolla.
     Siitä ilmeisesti tulee tuolla tavalla ärtyisäksi…

 14. ”Perussuomalaisten johdossa repesi riemu, kun nämä paikat jaettiin: ”Onnen pienet kultajyväset osuivat meidän yllemme”
  26.4.201909:34päivitetty 26.4.201909:34POLITIIKKAVAALITEDUSKUNTAVAALI
  Tärkeät valiokuntapaikat jaettiin eduskunnassa torstaina. Suuri osa eduskuntatyöstä tehdään valiokunnissa. Perussuomalaisten ryhmyri iloitsi.” – Internet/Talouselämä.

  Jerusalemissa on sellainen itkumuuri. Luultavasti Putin antaisi demokratiaa vihaaville luvan käyttää Kremlin muuria vähän niinku samanlaiseen tarkoitukseen.
  Sinne vain demokratiaa vihaavat takomaan päätänsä Kremlin muuriin ja valittamaan isoon ääneen. Kiihkeimmät reväiskööt vaatteensa!

Kommentoi