Elokuva Gunfight at The O.K. Corral

Katsoin joskus kauan sitten elokuvan Isku Mogadishuun (Black Hawk Down). Siinä elokuvassa joku neekeri ja kenraali Carrison vaihtoivat mielipiteitä ja tuli esille taistelu O.K. Corral. En ymmärtänyt silloin pätkääkään mistä on kysymys.

Sitten joku aika sitten törmäsin elokuvaan Gunfight at The O.K. Corral (DVD). Sehän piti ostaa, että saisin selväksi aukon tiedoissani.

Kuinka ollakaan kyseessä oli länkkäri, jossa seikkailivat mm. Marshall Wyat Earp, Doc Holliday ja upea lady Laura.

Se DVD kannatti todella ostaa. Kyseessä on minun mielestäni yksi parhaista elokuvista, joita olen koskaan katsonut. Velvollisuus omia veljiään kohtaan, velvollisuus virkaansa kohtaan, ystävyys, jne. Mikä on oikeaa ja mikä väärää.

Suosittelen lämpimästi.

10 vastausta artikkeliin “Elokuva Gunfight at The O.K. Corral”

 1. OK Corralin tulitaistelusta kiistellään yhä. Joidenkin mukaan Earpit ja doc murhasivat Clantonin veljekset ja toisen historiankirjoituksen mukaan Clantonit olivat syyllisiä ja Earpit ja doc noudattivat vain lakia

  1. Sikäli kuin muistan, Earpit ja Doc olivat lainvalvojia ja Clantonit rikollisia.
   Siihen aikaan oli täysin laillista ampua rikolliset, jos eivät antautuneet.

 2. Tombstonessa oli lehdistöä ja virkavaltaa molemmilla puolilla. Sheriffi Behan halusi pidättää Earpit ja Doc holidayn corralin taistelun jälkeen mutta rahkeet eivät siihen riittäneet. On kirjoitettu että Behan olisi ollut lahjottu sheriffi.

 3. On se tullut telkkarista ainakin pari kertaa, ei oikein uponnut minuun.

 4. Clantonit olivat mm. karjavarkaita ja murhaajia. Wyat Earp oli US Marshall (liittovaltion poliisi).

  Minusta elokuvassa oli mielenkiintoista miten Wyat oli valmis tekemään nopeasti päätöksiä, mutta myös pyörtämään nopeasti päätöksensä mietittyään hetken – tai saatuaan lisää tietoa.

  Paha sai palkkansa.

 5. Nähnyt sen O.K. Corral aiheisen leffan aikoja sitten. Samaa asiaa käsitelty monessa muussakin leffassa.

  Historiassa se oli hyvin tavallinen välienselvittely jossa käytettiin aseita ja samasta asiasta on jauhettu ”Tombstone” leffassa vuodelta1994 ja monessa muussa. Ei mitään ihmeellistä.

  Ammunta kohtaushan sattui Tombstonen kaupungissa Arizonassa 26. lokakuuta 1881. Elettiin jo ns ”kultaista aikaa, eli vuodet 1870-1900” Yhdysvalloissa jossa väkiluku kaksinkertaistui ja maa teollistui vahvasti.

  Viimeiset ”villin lännen” hetket oli menossa. Olen tuon ajan historiaa tutkinut hyvin paljon. Merkittävä ajanjakso Yhdysvaltojen kehitykselle.

 6. Earpin veljeksistä ja tuosta legendaarisesta O.K. Corralin tulitaistelusta on tehty useampikin elokuva. Minusta ehdottomasti paras niistä on vuonna 1994 valmistunut elokuva, jossa pääosaa esitti Kevin Costner ja joka filmi nähdäkseni noudatteli melko tarkoin aidon Wyatt Earpin elämää.

  Lakia valvovien Earpien ja karjaa varastelevien karjapaimenten Clantonien vihanpito kärjistyi O.K. Corralin veriseen tulitaisteluun..
  Muistelen myös, että oikea Wyatt Earp ei ollut kovinkaan nopea, mutta hän oli tarkka ja kylmäpäinen.
  Ja että Vanhassa Lännessä mies miestä vastaan käytävät kaksintaistelut rivollien kanssa olivat melko harvinaista, vaikka Lännen filmeissä ne ovat peruskauraa.

  1. Sankareista antisankareihin, ajassa eteen ja taa, villin lännen haamuisina puhaltelevilla tomukaduilla pyöriskelevistä tappurapesäkkeistä koulu-ammuskelijoiden kaupunkivaaraan — ritariromantiikasta vuoden 2019 Joker-elokuvaan:

   Ote wikipedian selostuksesta:

   ””Hurjan fyysinen roolisuoritus tasapainoilee usein liian maneerisuuden rajamailla, kuitenkin oikealla puolella pysytellen. Phoenixin Jokeri on säälittävä mutta samalla pelottavan arvaamaton, kuin äärimmilleen pingotettu jousi”, Typpö kommentoi. Saman lehden Jussi Ahlroth puolestaan sanoo, että ”Joker nostaa eteemme peilin ja me kaikki näemme siinä, mitä haluamme nähdä. ”

   Tykkäsin.

   __

   Kuitenkin:
   Yhdenvertaisuuslaki.

   ”8 §
   Syrjinnän kielto

   Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

   (https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141325#Lidm45949345002144)

   En arvosta rasismia.

   __

   Kielitieteessä huomattava kansallisuusadjektiivin eli nk. demonyymin ja etnonyymin erot.

   Blää.

 7. ”O. K. Corralin taistelu oli lainvalvojien ja lainsuojattomien välinen tulitaistelu, joka käytiin Tombstonen kaupungissa Arizonassa 26. lokakuuta 1881. Taistelua pidetään villin lännen historian legendaarisimpana.

  O. K. Corralin taistelussa oli vastakkain kaksi joukkiota, jotka vihasivat toisiaan. Yhdellä puolella olivat Tombstonen poliisipäällikkö Virgil Earp ja hänen apulaisensa Wyatt Earp, Morgan Earp ja Doc Holliday. Vastapuolella oli kaksi veljesparia, Ike Clanton ja Billy Clanton sekä Frank McLaury ja Tom McLaury. Clantonit ja McLauryt kuuluivat löyhään lainsuojattomien joukkioon, joita kutsuttiin cowboyksi, sillä he hankkivat elantonsa varastelemalla karjaa. Heillä oli tapana kantaa asetta, vaikka se oli Tombstonessa kielletty.” – Wikipedia.

  Vähän faktatatietoa tuosta kuuluisasta kahakasta.

  1. Wyat oli ennen tätä taistelua kuuluisa marshal (poliisipäällikkö) ”1000 km” päässä Tombstonesta kun hänen veljensä Virgil sähkötti Wyatin avukseen Tombstoneen. Wyat johti sitten toimia Tombstonessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *