On harmillista, että ryssät oppivat virheistään – ja heitä myös ”neuvotaan”

Kun Venäjä pitkän asemasodan jälkeen aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan 24.2.2022, niin ryssillä ei ollut selvää painopistettä missään, vaan ryntäsivät kaikkialla hyvin pitkällä rintamalla eteenpäin kuin ”päättömät kanat”. Silläkin virheellisellä toiminnalla Venäjä menestyi jonkin verran, kun Ukraina ei varoituksista huolimatta uskonut suurhyökkäykseen, eikä siksi määrännyt liikekannallepanoa ennen kuin vasta suurhyökkäyksen alettua.

Sittemmin Ukrainan joukot ovat saaneet ajettua Venäjän joukot Ukrainan alueelta koko  Pohjoiselta rintamalta – mutta Ukrainan joukkoja sitoutuu edelleen pohjoiseenkin, kun Venäjä voi käynnistää uuden hyökkäyksen mm. Kiovan valloittamiseksi.

Läntiset asiantuntijat ovat julkisuudessa sättineet aivan aiheellisesti Venäjää siitä, ettei se muodosta minnekään vahvaa painopistettä. Ryssät ovat tainneet olla kuulolla ja ovat lopulta muodostaneet painopisteen Itä-Ukrainaan Severodonetskin suunnalle ja saanevat valloitettua koko Luhanskin ”läänin” (Oblasti) alueen. Se ei ole Ukrainalle strateginen tappio, mutta on Venäjälle propagandavoitto.

Ehkäpä ryssät muodostavat seuraavaksi painopisteen Slovjanskin suunnalle, josta ukrainalaiset potkivat heidät pihalle jo tämän pitkän (8 vuotta) sodan aluksi – ja valtaavat senkin. Joku on taas kuiskuttanut ryssien korvaan, että hyökkääjä tarvitsee moninkertaisen ylivoiman, jotta hyökkäys voi menestyä – eli pitää muodostaa painopiste.

Saksan paras strategi marsalkka Erich von Manstein oli mestari painopisteen muodostamisessa. Hän otti muilta suunnilta joukot jopa vaarallisen vähiin, jotta sai painopisteeseen tarpeeksi joukkoja. Manstein osasi todella operoida alivoimaisilla joukoillaan suuria menestyksiä.

5 vastausta artikkeliin “On harmillista, että ryssät oppivat virheistään – ja heitä myös ”neuvotaan””

 1. Venäjä on kaaoksessa ja sitä ei ohjaa juuri yksikään ammattilainen eli sotilas nyt sotatilassa. Vanhan koulukunnan Putin ei ole ajan tasalla, sekä ympärillä rehottaa korruptio ja valheet.

  Se mikä on erikoista on se että noin 143 miljoonan ihmisen maassa Venäjällä on lähes koko kansa sodan eli ”operaation” kannalla…

  Tämä tarkoittaa sitä että sota tulee väistämättä eskaloitumaan muuallekin…kuin vain Ukrainaan.

  Kansa siellä ei tule tyytymään pariin pesukoneeseen Ukrainasta ja johonkin läppäriin…naapurissa lännessä on heille parempi kohde mitä lähteä ryöväämään porukalla…se on väistämätöntä.

 2. Hesarissa oli juttu muutamasta suomalaisesta jotka olivat menneet Ukrainaan vapaaehtoisina. Mielipide oli, ettei Suomen olisi edes tarvinnut liittyä Natoon, Venäjällä ei heidän mielestään olisi mitään mahdollisuuksia jos se hyökkäisi Suomeen. Yksi ennakoi, että se olisi ”teurastusta”. Sellaisia olivat heidän kokemuksensa. Ukrainan armeijaa he kritisoivat huonosta johtamisesta.

 3. Kovasti niitä neuvotaan jopa toveri, mutta eri asia ottavatko neuvosta vaarin.

 4. Venäjällä on juuri sen verran kalustoa että he voivat tehdä pientä etenemistä pommittamalla edestään aivan kaiken, neliömetri neliömetriltä, ei tähtäystä, ei suunnitelmaa.

  Se on vaarallisen tehokasta, mutta strategiaa on löyhästi. Sitä vastaan taistellaan isommalla järjellä ja tarkemmalla, muttei välttämättä suuremmalla tulivoimalla.

  1. Kyuu: ”Se on vaarallisen tehokasta”

   Niin, tykistöllä ja pommikoneilla kaikki paskaksi, ettei jää kiveä kiven päälle. Se tuottaa Ukrainan joukoillekin tappioita väistämättä – ja puna-armeija pääsee taas pari kilometriä eteenpäin.

   Ukraina tarvitsee tehokkaita vastatykistötutkia, joiden avulla löytyy ryssien tykistön tuliasemien koordinaatit ja sitten riittävästi kauaskantoista tykistöä/raskaita raketinheittimiä tuhoamaan ne tuliasemat ja taas seuraavat tuliasemat. Lännestä annetaan kuitenkin Ukrainalle kunnon kalustoa vain hyppysellinen kerrallaan. Se maksaa ukrainalaisille siviileille ja sotilaille kovia tappioita.

Kommentoi