Suomessa on mahdollista elää hyvää elämää käyttäen ruokaan vain 20 euroa viikossa per syöjä

Kahdellakymmenellä eurolla saa viikon sapuskat ja kaksikymmentä euroa saa hankittua rehellisin keinoin. Olen esittänyt julkisesti tällaisen väitteen, joten ohessa laskelmat miten se onnistuu. Laskelma on tehty 29.10.2022 – kilohinnat viimeisimpien kuittieni mukaan. Esimerkiksi sähkön hintaa en ole tarkistanut laskelmiini, mutta se ei vaikuta tulokseen merkittävästi. Suluissa on ikivanhan vastaavan laskelmani kilohintoja, joten hintojen nousua voi vertailla niistä. Vanhan laskelmani mukaan sai syötyä ihan kelvollisesti 10 euroa per viikko ja sierainpari. Hinnat ovat nousseet merkittävästi vuonna 2022.

Toki ruokaan on helppo saada menemään enemmän kuin 20 euroa per viikko ja sierainpari – mutta kahdellakymmenellä eurolla saa sellaiset viikon sapuskat, ettei tarvitse nälkää nähdä.

Kaurapuuro

Kaurapuuro on erittäin terveellinen, halpa ja yksinkertainen valmistaa mikroaaltouunissa – sekin hyvä puoli, ettei sen valmistaminen juuri lämmitä kämppää, eikä lautasella valmistettaessa tule ylimääräistä tiskiä.

Yhteen annokseen tarvitaan 1 dl kaurahiutaleita (40 g), 1 dl täysmaitoa, 1 dl vettä ja hiven suolaa (maun mukaan). Lisäksi mikroaaltouuni ottaa hieman sähköä.

Aines Yksikköhinta €/kg t. litra Annoshinta €
Kaurahiutale 1,35 (0,85) 0,054
Maito 1,09 (0,69) 0,109
Vesi 0,002 0,0002
Suola n. 3 0,0005
Sähkö 0,12/kWh 0,012
Yhteensä 0,1757

Jos sitä syötäisiin 7 kertaa viikossa, niin se maksaisi noin 1,23 (0,81) euroa – ja on hyvää sellaisenaan.

Makkararisotto

Halvasta lenkkimakkarasta, riisistä ja sipulista saa mahtavan hyvää ja halpaa syötävää. Kun kerralla keittää 6 litran kattilallisen, niin annoshinta ja annoksen hyväksi nähty vaiva on vähäinen.

1 l riisiä, 1,2 kg lenkkiä, 0,4 kg sipulia, 0,04 kg valkosipulia, 1 dl öljyä, 2,5 l vettä, mausteita, suolaa.

Aines Yksikköhinta €/kg t. litra Kattilallinen €
Pitkäjyväinen riisi 1,68 (1,58) 1,34
Lenkki 3,63 (1,76) 4,35
Sipuli 1,79 (0,95) 0,72
Valkosipuli 4,89 (5) 0,20
Öljy 3,29 (1,33) 0,33
Cayennepipp, valkopipp 0,15
Vesi 0,002 0,005
Suola n. 3 0,15
Sähkö 0,12/kWh 0,12
Yhteensä 7,37

Joillekin siitä kattilallisesta riittäisi varmaankin 10 annosta, mutta lasketaan tässä niin, että se kattilallinen syödään viikossa, eli 7 annosta. Siten annoksen hinnaksi muodostuu noin 1,05 euroa ja viikkokustannus se 7,37 euroa.

Puolukkapuuro

Puolukasta voi tehdä hyvää ja ravitsevaa puuroa monella eri tavalla. Tässä yksi helppo tapa tehdä todella hyvää halvalla. Puolukat ovat tietysti itse poimittuja, eli eivät maksa mitään (poimintamatkat polkupyörällä), paitsi jos on käytetty pakastettua sosetta, niin mukaan tulee melko mitätön kustannus sähköä.

Taas keitetään kerralla isohko kattilallinen se säästää työtä ja kustannuksia. Itse teen neljän litran kattilassa, sillä se kuusilitrainen on kiinni vaikka makkarakeitossa.

1 l puolukkasosetta (tai vastaavasti tuoreita), 4 dl (320 g) mannaryynejä, 0,25 kg sokeria, 2,5 l vettä, 1 tl suolaa.

Aines Yksikköhinta €/kg t. litra Kattilallinen €
Puolukka 0,10
Mannaryynejä 2,19 (1,10) 0,70
Sokeri 0,85 (0,69) 0,21
Vesi 0,002 0,005
Suola n. 3 0,01
Sähkö 0,12/kWh 0,10
Yhteensä 1,77

Sekin kattilallinen voidaan ajatella syötävän yhdessä viikossa. Puuron päälle joka kerta 1 dl maitoa, joten se 7 dl maidon hinta lisää 0,76 + 1,77 = 2,53 euroa viikossa.

Lisukkeet

Tietenkin edellämainittujen kolmen päivittäisen aterian lisäksi syödään vaikkapa 900g ruisleipää, kilohinta 2,64, joten siihen kuluu 2,37 euroa. Pannaan varttikilo voita viikossa, kilohinta 7,58, eli 1,90 euroa. Lauantaimakkaraa 0,6 kg kilohintaan 5,56 tekee 3,33 €. Tietysti vielä omia marjoja yms. eri olomuodoissa, mutta nehän eivät maksa juuri mitään. Välillä lauskin sijasta halpaa edamjuustoa – jopa alle 4 euroa kilo.

Yhteenveto

Edellä on tietysti vain yksi viikko-ohjelma. Makkararisoton sijaan voi olla vaikka makkarakeitto, kaalikeitto, sikanautasäilykerisotto, jne. Puolukkapuuron sijaan esimerkiksi raparperi-kaurapuuro tai riisipuuroa mustikkasopan kera.

Kaurapuuroon 1,23 €; risottoon 7,37; marjapuuroon maitoineen 2,53; leipään 2,64; voihin 1,90; lauski 3,33 € – yhteensä 19,00 euroa/viikko.

On mahdollista elää ihan hyvää elämää käyttämällä ruokaan vain 19 euroa per sierainpari viikossa. Eikä taatusti ole nälässä.

29 vastausta artikkeliin “Suomessa on mahdollista elää hyvää elämää käyttäen ruokaan vain 20 euroa viikossa per syöjä”

 1. Hyviä vinkkejä, ehdottomasti. Tämän voisi nostaa hyötyblogeihin, jos Juhanilla ei ole mitään vastaan. Joku otsikkokuva tosin olisi hyvä.

 2. En ole pakottamassa ketään elämään 20 eurolla viikossa ruokaan, mutta minulle on turha tulla sanomaan, että se ei ole mahdollista.

  Tällaisella sapuskasta säästämisellä on mahdollista käyttää rahaa muuhun. Tällä periaatteella eläen minulla ei ole milloinkaan, ei milloinkaan, ei ole raha lopussa. Voin käyttää rahaa vaikkapa vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön tai esimerkiksi lahjoittaa rahaa Ukrainan asevoimille.

  Jokainen tekee itse omat valintansa.

 3. Mielestäni tällaiset vinkit ovat hyviä, ja voivat olla nuorillekin avuksi, tai kenelle vaan, kun miettii talouden pitoaan, budjetointia ja rahankäyttöä.
  Voin vaikka tarjoutua ottamaan jonkun otsikkokuvan, jos sellaista ei meinaa löytyä tai blogisti ei halua kuvailla.. voin sellaisen toimittaa vaikka Kyuulle arvioitavaksi, kollektiivisena panoksena tms.?

  1. En lupaa raahata artikkeliani minnekään, mutta kopion saa toki ottaa. Asiallisen kuvankin saa lisätä, mutta ei mistään kalliista herkuista, vaan tähän halpasarjaan liittyvän.

 4. Hyvä avaus, kiitos siitä Juhani ole.

  Meillä säästyy paljon sillä, että kalastan, käyn sienessä ja matkassa.

  Pakkasessa on noin 30 kiloa kalafilettä, mustikkaa ja puolukkaa on jotain 6-8 ämpärillistä molempia ja pensas marjoja on 2-3 ämpärillistä, lisäksi on aika hyvin tyrniä.

  Sieniä on säilöttynä ja niitähän saa edelleen lisää kuin myös ”tyrsky taimenen” aika on oikeastaan vielä edessä, no vähän olen käynyt kokeilemassa, mutta ei ole vielä tarttunut.

  Mitä tulee Juhanin ohjeisiin niin itse vaihtaisin tuon riisin kotimaiseen ohraan ja sekä lenkkimakkaran, että lauantain jättäisin kauppaan, katsoisin vaikkapa edullista kanaa tilalle.

  1. Ei lenkkimakkarassa mitään suurempaa vikaa ole. Itse ostan Prismasta tuotemerkin Kotimaista Uunilenkkiä. Hyvän makuista ja kuori irtoaa helposti. Kulutan karkeasti 3x400g viikossa.

   Käytän runsaasti jauhelihaa. Suosikkini on Atrian Nauta-Viljapossu yhden kilon paketissa. Liha on pakattu hyvin tiiviisti pieneen pakettiin.

   Lenkin tilalle risottoon, tai makaroonin sekaan, parhaillaan on kuorimanani keitettyjen perunoiden kaveriksi jauhelihakastikkeena/muhennoksena.

   Kanaa en osta käytännöllisesti katsoen ”milloinkaan”.

   1. Ei lenkkimakkarassa mitään vikaa olekaan varsinkaan jos ostaa vähän lihaisampaa sellaista.

    Itsellä on makkaran syönti vaan käynyt aika vähiin, ei ole siskonmakkarakeittoa tehtyä aikoihin.

    Kesällä grillasin pari kertaa makkaraa mutta en sen jälkeen ole sitä laittanut.

    Leivällä en makkaraleikkeitä laita ikinä, juustoa kyllä ja kasviksia.

    1. Kukin taaplaa tyylillään.

     Minä en yritä muuttaa toisten ruokatottumuksia, kerronpahan että ruokaan ei ole mikään pakko käyttää paljon rahaa – vähälläkin rahalla voi syödä ihan hyvin.

     Kasviksia en voileivälle laita, paitsi raakaa sipulia aamun välipalalle.

     Porkkanoita jyrsin joskus raakana – pari viikoa sitten ostin puoli kiloa pienehköjä porkkanoita nimenomaan raakana rouskutettavaksi. Sama juttu keräkaalin kanssa. Suoraan kaalista raakana lehti kerrallaan irti, tötterölle ja rouskutan menemään.

 5. Sienet ovat hyvä lisuke ainakin vaihteluksi. Keväällä ensimmäisenä Korvasienet – vaikkapa keitoksi tai kastikkeeksi. Sitten haperoista raakasalaattia, jne.

  Olen aiemmin marinoinut sieniä lasipurkkeihin, mutta enää en ole viitsinyt.

 6. Viikolle tuo 20 riittää mutta ei moneksi viikoksi kuten Sarkomaa koittaa kertoa terv tepivaari

  1. Kun on kaksi isoa koiraa…niin ei ne pelkällä ilmalla elä. Koiran ruoka on todella kallista. Ihminen on kaikkiruokainen sika mutta koiralle et voi syöttää mitä vaan jos meinaat ne kunnossa pitää ja lenkittää. Minulle on turha tulla kertomaan että 20€ pärjäisi /viikko tai viikkoja kuten Sarkomaa esitti.

   1. Koiria ei ole mikään pakko pitää, eivätkä kuulu tähän asiaan ollenkaan. Sarkomaa EI ole esittänyt, että 20 eurolla pärjäisi viikkoja – älä valehtele.

    1. Niin, ei ole pakko olla mitään. Mutta kun se on fakta että me kaikki emme ole yhden hengen talouksia. Eikö ihmisellä saa olla lemmikkejä. Eikö ihmisellä saa olla vaikka harrastuksen vuoksi hevosia (niitä vasta kallista onkin pitää). Ollaan vaan kaikki yksiössä ja ei kuluteta rahaa mihinkään. Se on kommunismia. Ei markkinataloutta.

     1. Lisäys. Puhun vain faktaa. Jos me kaikki eletään kuin Ho Chi Min ja syödään papuja eikä laiteta rahaa asialliseen kulutukseen niin kuinka alkutuottajat, kauppiaat ja kaikki muu siinä ympärillä pärjää. Siihen tarvitaan pistää viikossa tai viikossa enemmän kuin pari euroa. Tämä on kylmä fakta. Silti ei pidä elää kuin pellossa ja kuluttaa enemmän kuin sitä rahaa on eli velaksi.

      On hyvin monotonista miettiä ”minä eikä muita ole”’ tyyliin. Juuri ostin toiselle tyttärelle uuden sängyn 790€ euroa (opiskelee eikä sitä rahaa liikaa ole) sekä toinen tytär muuttaa Jyväskylästä Helsinkiin jatkamaan opiskelujaan. Maksan sen muuton kustannukset.

      Jos olisin vain ”minä itse ihminen” en näitä maksaisi eikä sen palvelun / tuotteen tekijät saisi mitään. Pelkällä ”papu soppaa ja muuta säästämistä elämisellä” raha ei kierrä eikä talous nouse. Se ei ole järkevää pitkän päälle.

   2. Sarkomaa Eduskunnassa:

    ”Sitten ehdin vielä sanoa tässä sen, mikä täällä on todettukin jo, että viime vuonna kaksi miljoonaa ihmistä käytti Kela-korvattuja terveydenhuollon palveluita ja Kela-korvaus on mahdollistunut noin 3,4 miljoonaa käyntiä lääkärin vastaanotolla. Kela-korvausta maksetaan sosioekonomiseen asemaan katsomatta kaikille suomalaisille, eli se on hyvin yhdenvertainen, ja se on erityisen tärkeä vähävaraiselle. Usein sanotaan, että kun korvaus on noin pieni, niin eihän sillä ole mitään käyttöä, mutta voin sanoa, että
    naapurissani asuva eläkkeellä oleva sairaanhoitaja sanoi, että hän haluaa pitää itsestään huolta. Hän käyttää pienen eläkkeensä siihen, että hän voi saada niitä terveyspalveluita, joita hän tarvitsee. Hän käyttää myöskin yksityistä terveydenhuoltoa, ja ne korvaukset, joita hän on saanut, ovat tärkeitä hänen taloudellensa: parilla kympillä yksinäinen ihminen hankkii vaikka monen viikon ruuat. Se pitäisi nyt hallituksen ymmärtää, ja tuntuu, ettei ymmärretä ihmisten taloustilannetta, tämän korvauksen merkitystä.”
    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poytakirja/Documents/PTK_116+2022.pdf

    Ei saa irroittaa pätkää puheesta asiayhteydestään. Sarkomaa halusi, että köyhältä eläkeläiseltä ei viedä parin kympin KELA-korvauksia – hän tarvitsee senkin rahan ruokaan.

 7. Juu tuohon aiempaan – hyötyblogimerkintä vain tarkoittaa että juttu näkyy esillä pidempään. Ei se minnekään muualle tästä päädy.

 8. Joku varmaankin epäilee, että se kuuden litran kattilallinen esimerkiksi risottoa ei säily viikkoa menemättä syömäkelvottomaksi.

  Minä olen valmistanut nimenomaan niitä kuuden litran kattilallisia erilaisia risottoja jo kymmeniä vuosia. Ensin syön kunnon annoksen heti sapuskan valmistuttua, sitten jäähdytän loppua ja pistän koko kuuden litran kattilan risottoineen jääkaappiin.

  Sitten sieltä jääkaapista lautaselle annos ja lämmitän mikroaaltouunissa, ja pistelen herkkuna poskeeni. Minulla se kuuden litran annos riittää tyypillisesti 10 päivää (yksi annos per päivä).

  Viimeksi 10 päivää sitten minulla oli vieraita Virosta. Tarjosin heille herkullista jauheliharisottoani, joka oli valmistettu yli viikko aiemmin. Kuinka ollakaan heidänkin mielestä se oli herkullista (jo valkosipulista ja mausteista tuleva tuoksu oli edelleen mainio). Heidän lähdettyään pari päivää myöhemmin söin sen herkullisen risoton loppuun.

 9. Lisäsin artikkeliin 1.11.2022 kuvan puolukkapuuroannoksesta.

  Oma puuroni. Mittakaavaksi tulitikkuaski, joten kyseessä näkyy olevan ateria, eikä maistiainen. Maito on täysmaitoa.

  Pistelin annoksen napaani 1.11.2022.

 10. Juhani, muuta tuo Artikkelikuvaksi niin se näkyy hakulistalla. Eli siellä oikealla reunalla on ”Artikkelikuva” toiminto. Voit lisätä saman jo lataamasi kuvan siihen. Voin tehdä puolestasi jos haluat.

 11. Ei mennyt siihen – mutta kävin sen puolestasi vaihtamassa. Toki tuo kuvan laatu/tarkkuus on todella heikko, se näkyy aika ”puuroisena” (osuvaa) mutta kyllä se siinä toimii.

  Juttu näkyy nyt hyötyblogilistauksessa eli on esillä pidempään.

  1. Artikkelikuva näyttää olevan oleellisesti suurempi kooltaan, siihen pitäisi tosiaan olla parempi kuva. Puhelimen JPG oli jostakin syystä mekaaniselta kooltaan hyvin pieni, joten venytin sitä paljon suuremmaksi PhotoDrawilla. Yleensä on päinvastoin – suurempikokoisia kuvia on pitänyt pienentää ennen artikkeliin laittamista.

   1. Tuohan on kiva kuva, ja varmaan blogisti itse sen voi myöhemminkin vaihtaa, jos sattuu innostumaan kuvaamaan kameralla. En tiennyt, että puolukkapuuro todella on puolukkapuuroa, eikä puuroa puolukoilla; näyttääkin paljon herkullisemmalta kuin tavallinen puuro! Kokeilen ehdottomasti kyllä tätä puolukkapuuroa ainakin, kun sattuu olemaan puolukkaa runsaasti pakkasessa.

    1. Minulla on pakasteessa puolukat yleensä soseena. Tehosekoittimella massaksi, hieman sokeria sekaan.

     Sitten kaadan käytettyyn (huuhdeltuun) maitopurkkiin hieman alle litran ja suljen purkin pakkausteipillä ja pakastimeen.

     Se lähes litra puolukkasurvosta on sopiva annos neljän litran kattilalliseen puolukkapuuroa. Edellisenä päivänä pakastimesta jääkaappiin sulamaan.

     Näin syksyllä teen tuoreista puolukoista, juuri loppuun syöty annos oli tuoreista puolukoista.

Kommentoi