Suomen suurimpia epäonnistumisia Suomen taloushistoriassa.

”Yleisesti varautuminen tähän energiakriisiin on varmaan yksi suurimpia epäonnistumisia Suomen taloushistoriassa”. Näin sanoi YLE:n haastattelussa  Iivo Vehviläinen.

Vanhempi tutkija Iivo Vehviläinen Aalto-yliopistosta ja energiatekniikan professori Esa Vakkilainen LUT-yliopistosta Lappeenrannasta arvostelevat hallitusta energiakriisin hoidosta Ylen Aamussa.

Voidaan sanoa että tuon lähetyksen kun katsoo niin ei voi muuta kuin olla samaa mieltä tämän tutkijan kanssa. Tämä kertoo paljon siitä kuinka meidän hallitus on käynyt ja on edelleen käymässä kalliiksi kansalaisille. Historiallisen kalliiksi.

 

15 vastausta artikkeliin “Suomen suurimpia epäonnistumisia Suomen taloushistoriassa.”

 1. Se suurin epäonnistuminen tapahtui edellisten oikeistohallitusten aikaan jolloin olisi pitänyt satsata kotimaiseen eikä lähteä yksinomaan pelkän venäjän varaan.

 2. Lyhyesti on kyse siitä että hallitus tekee järjettömän isoja päätöksiä yhden viikonlopun aikana kun aikaa olisi ollut kuukausia, eikä tämä ole ensimmäinen kerta tälle hallitukselle. Täysin vastuutonta meininkiä. Huonot johtajat pitäisi erottaa, eli Sanna Marin ulos!

 3. Noinko ne asiat selviää tuskinpa vaan kun miettii kuinka osa meidän energiasta on tullut yhdestä suunnasta

  Siinä se virhe on ollut eikä se nyt muuksi muutu

  Yhden suunnan kauppa ei ole hyväksi kellekkään terv tepivaari

 4. Suurin virhe tapahtui kun on annettu sähkö ja siirto monopolifirmoille. Olikohan kokoomus silloin asialla?

  1. Jokaisen luonnolisen monopolin myynti ja/tai yksityistäminen on suuri virhe, ja sähkön siirtoverkon myynti on aivan selvästi erittäin suuri virhe. Se oliko se sitten suuriN virhe on jää nähtäväksi. Erittäin suuria virheitä on tehty ja tunnutaan tekevän vähän väliä, ja pitemässä juoksussa niistä suurimman määrittäminen ei ole niin yksioikoista.

 5. Harvoin yhden päivän aikana kuuli ja luki niin monia huipputason osaaija. Opin myös, että valtiovalta ei edes kysynyt asiaan apua VTV:ltä tai Energiavirastolta. Paitsi että koko hallitus laiskotteli asian kanssa, he eivät edes viitsineet hankkia mielipiteitä niiltä valtiovallan tahoilta joilla on suurin tietämys ja asiantuntemus.

  Melkoinen rimanalitus.

  1. Kyuu, toisaalta on hyvä, että hallitus ei edes kysynyt asiaa ymmärtäviltä, ei hallituksen suunnalla oltaisi kuitenkasn kuunneltu mitä asiantuntijoilla olisi sanottavaa, tämähän on nähty moneen kertaan.

 6. Mikäs hallitus on Suomessa toiminut oikein ?
  Montako näin suurien kriisien hallituksia
  Suomessa on ollut ?
  Montaako pääministeriä on kiitelty pl. Kekkosen aika, jolloin ”Kekkonen oli pressa , pääministeri, puolustusministeri, maatalousministeri ja hallitus että Eduskunta yksin ” ?
  Suomella on ollut poikkeuksellisen hyvä herraonni nyt, jolloin yhden hallituksen ja pressan aikana ovat kriisit seuranneet toinen toisiaan ilman omaa syytämme.
  Mutta Suomella on nyt ollut poikkeuksellisen mämmikoura oppositio, joka ei pystynyt tuomaan mitään lisäarvoa edes valiokuntien
  kautta.
  Päämisteri on joutunut narulla paketoimaan jatkuvat erimielisyydet entistä tiukemmin solmuin.
  ”Herra” varjelkoot meitä nykykepulta ja kykykokoomukselta.

   1. Sipilä oli kepun paras johtaja. Liikemiesmäinen yrityspolittiikka ei vain soveltunut politiikan raameihin. Kiky, taksit. Aluehomma oli hyvä.
    Siplä ajoi kokoomuksen ohi oikealta. Persuilla pyyhki p….

  1. Nykyinen hallitus on hoitanut käytännössä jokaisen kriisin ja ongelman ottamalla lisää velkaa. Vaikka Suomen valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei ole yhtä hälyttävä kuin monilla muilla mailla, tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Ernest Hemingwayltä kysyttiin aikanaan, miten hän oli ajautunut konkurssiin. Hemingway vastasi: ”Kahdella tavalla: vähitellen, ja sitten yhtäkkiä” (”Two ways. Gradually, then suddenly”).

   Jostain syystä itselläni on sellainen ikävä tunne, että seuraavan viiden vuoden aikana selviää, miten Suomen julkisen talouden käy. Inflaatio sekä sen hillitsemiseen tähtäävät koronnostot aiheuttavat haasteita yksityiselle ja julkiselle taloudelle. Mikään ihme ei olisi, jos maailma ajautuisi lamaan seuraavan vuoden sisään, ja tämä paitsi pienentäisi verokertymää myös lisäisi menoja työttömyyden kasvaessa. Kun yhtälöön lisätään vielä korkojen nousun aiheuttama velanhoitokulujen kasvu sekä vanheneva väestö, ainekset tuolle Hemingwayn kuvaamalle yhtäkkiselle tilanteen eskaloitumiselle ovat olemassa.

   1. Toni, joka tapauksessa Sanna suuren johtaman hallituksen jäljet ovat edessä seuraavan hallituskauden aikana ja toisaalta olisi oikeastaan hyvä, että tulisi Sanna suuren lI hallitus, jotta ihan itse joutuisi siivoamaan sotkunsa,?

    Toisaalta ei Suomella kyllä ole varaa toiseen äärivasemmistohallitukseen, ei ainakaan peräkkäisinä.

Kommentoi