Omituinen organisaatio Nato

Miten se on mahdollista että suuri ja pelätty organisaatio on polvillaan yhden jäsenvaltion Turkin komennosta. Oikeastaan kaikki Euroopan maat  ja Yhdysdysvallat ovat hiljaa.

Kyse on tietysti Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksesta Natoon. Sitä valmisteltiiin kovan kiireen kanssa kummassakin maassa ja päättäjät pitivät yhteyttä keskenään kaikilla mahdollisilla keinoilla, sekä matkustivat vielä kummassakin maassa.

Naton päättäjät mukaanlukien pääsihteeri näkivät vaivaa kertoen kaikista keinoista, joilla voidaan nopeuttaa jäsenhakemuksen tekemistä. Moneen päivään ei Suomessa eikä todennäköiseti Ruotsissa puhuttu tiedotusvälissä mistään muusta kuin Natosta.

Ainakin koko Suomi  hullaantui täydellisesti, ei edes eduskunnassa uskaltanut kukaan olla eri mieltä, muutamaa vastakarvaan soutajaa lukuun ottamatta. Jopa Vasemmistoliiton puheenjohtaja sanoi omilleen, että olkaa mitä mieltä hyvänsä, kuten minäkin mutta, silti äänestän Naton puolesta.

Tilanne oli näin jälkeen ajatellen melkein koominen ja ainutkertainen Suomen historiasssa. No, sitten kiikutettiin melkei juoksujalkaa yhdessä Ruotsin kanssa jäsenhakemus Naton virkailijalle. Ja kaiken olla melkein valmista, kun oltiin jo melkein jäseniä ja kaikki jäsenvaltiot oli jo puhuttu valmiiksi.

Mutta kuinkas sitten kävikään, yksi ainoa maa Turkki heittäytyi poikitttain Natoveräjälle. Siitä ei olla päästy moneen viikkoon eteenpäin. Siinä on kokeiltu melkein kaikki keinot ja Naton päättäjät ovat tehneet voitavansa. Hiukan köykäisiltä tuntuvat suuren ja mahtavan Nato- organisaation keinot.

Entäs sitten, jos Suomi on joskus Naton jäsen ja Venäjä sattuu hyökkäämään maahamme. Onko se Naton mielestä pelkkä huoli, jota pitää ajatella vakavasti.

13 vastausta artikkeliin “Omituinen organisaatio Nato”

 1. Se on tämä maailman monimutkaisten riippuvuuksien sarja. Suomessa on se vanha sanonta ”mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu”.

  Tämä on siitä suurempi versio.

 2. Se on hieman ristiriitaista tuo homma.
  Asiat olisi helpompi päättää, jos se aina voitaisiin tehdä enemmistöpäätöksellä.
  Siinä on kuitenkin aina sitten se riski, että joku kärsii joka kerta siitä enemmistön päätöksestä, missä sen jonkun oikeutettuja etuja ja toivomuksia ei vähääkään oteta huomioon.
  EU:ssa on sama ristiriita.
  Nykyisissä päätöksissä monesti sivuutetaan suomalaisten näkemykset, koska olosuhteet etelässä ja keski-Euroopassa ovat aivan erilaiset kuin pohjoismaissa.

 3. Niinhän se tietysti on, mutta aika suuri valta yhdellä, kun päättää 30 maan asioista. Eikös siinä voisi suhdelukua muuttaa, tai keksiä kokonaan uutta.

 4. Tavallaan myös hyvä että tämä kriisi tuli nyt pöydälle. Türkiyella on sekä sisäpoliittisia temppuja, että myös aitoja huolia jotka ulottuvat myös kansalaisiin eikä vain diktaattoriin. Parempi ne on joku päivä käydä kerralla läpi. Kivuliasta, mutta parempi kuin olla käsittelemättä.

 5. Päätökset tehdään Natossa aina yksimielisesti ja yksikin valtio laittaa hanttiin asia ei etene olipa tilanne mikä hyvänsä terv tepivaari

 6. Varmaan on yks asia joka vääntää asioita mutta päätökset on silti oltava Natossa yksimielisiä
  Jos ei ole asia mutkistuu kuten nyt on huomattu terv tepivaari

 7. Nato on jäänyt perustamisasiakirjansa kuoppiin, jonka tämä Ukraina sota ja uudet liittymiset paljasti. Maailman maantiede ei ole muuttunut, ok. Mutta poliittiset rajat, talous, voimasuhteet ja aseet puhumattakaan median välineistä ovat mullistuneet.

 8. Tuskinpa Nato missään kuopissa on mutta säännöt heillä on aika tarkatkin terv tepivaari

 9. Minun mielestäni Nato on polvillaan Turkin edessä, jos ei peräti rähmällään. Ei tunnu ihan aidolta, kun 30 maata odottaa, että jotain tapahtuisi.

  Minä luulisin, että Suomen ja Ruotsinkin ei tarvisisi muuta kuin uhata, että vedetään Nato- hakemus takaisin. Eiköhän alkaisi tapahtua.

  1. Tässä tilaneessa ei kannata uhkailla ja uhota millään tavalla.
   Vielä vähemmän kannattaa uhota ”kalkkunalle”, koska sellaisen diktaattori ottaa tasan tarkkaan henkilökohtaisena loukkauksena.
   Nyt kannattaa pitää pää kylmänä ja antaa noiden suurten valtojen hoitaa mulkku pois tieltä tavalla tai toisella.
   Vasta, kun jäsenyys on voimassa, voidaan ottaa mitään kantaa ”kalkkunan” tekemisiin.

 10. Naapuri nauraa ja tuskin Turkki tällä saa muuta kuin vahinkoa aikaan itselleen ja koko Natolle.

 11. Natoa minä lähinnä tarkoitin, tähän asti ollaan oltu niin virallisia ja tärkeitä, nyt ollaan täysin lippa silmillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *