Kerään ideoita taloyhtiön turvallisuuspäällikölle

Pikku juttu väliin. Minua pyydettiin tekemään erään kerrostaloyhtiön tulevalle turvallisuuspäällikölle ohjeita ja neuvoja arkeen. Olen tehnyt tätä tehtävää itse monet kerrat ja omaan jonkinverran taustaosaamista.

Aihe on kuitenkin muutakin kuin vain teoriaa, lisäksi taloyhtiöitä on niin moneen junaan ettei yksi niitä voi osata. Siten kyselenkin avoimesti ideoita ja vinkkejä. Onko kokemuksia tai ideoita, havaintoja tai muistoja taloyhtiön turvallisuudesta, sitä hoitaneista henkilöistä, onnistumisista tai virheistä?

Julkaisen lopullisen tuotoksen Pirkan blogeissa vapaasti käytettäväksi.

22 vastausta artikkeliin “Kerään ideoita taloyhtiön turvallisuuspäällikölle”

  1. Yksi tuleen ensimmäiseksi mieleen.
    Talon avaimian kopiointi sukulaisille, tuttaville ja muille kavereille pitäisi asettaa suuren ”sakon” alaiseksi.
    Vain isännöitsijän tai hallituksen luvalla ja tiedolla siitä, kelle avain menee,saa kopion heidän kauttaan.

  2. 1. Tärkein on tietenkin turvallsuusohjeiden päivitys pelastuslaitoksen virallisten ohjeiden mukaisesti ja, että siitä on viranomaisilla ja asukkailla oleellinen tieto nähtävillä, mikä liittyy häyytyksiin. Myös se, missä on ”pommituoja” ja, missä on kokoontumispaikka. Ja, kuka muu kuin hallituksen puheenkpojtaja on vastuullinen turvallisuuspäällikkö.
    2. Turvallisuupäällikön pitää käydä pelastulaitoksen kurssi.
    3. Usein huomautettavaa tulee asukkaille, ettei porrakäytävissä saa säilyttää mitään, edes lastenvaunuja elleivät ne ole erillisessä tilassa. Myös autotallien käytöstä pitää olla selkeät ohjeet, jos siellä on oikeasti auto, ettei se ole pelkkä varasto. Myös muista häkkikellareiden sallituista ja ei sallituista tavaroista ohjeet.
    4. Asukkaille olisi hyvä jakaa video siitä, kuinka nopea tulipalon eteneminen on huushollissa ja, miten pitää toimia.
    5. Tuo avainasia itse avaimineen ja lukon koodeineen on helkkarin tärkeä. Nyt taloissa juokseen kaiken maailman foodooria ja muita väliaikasia asujia.

  3. Muistisairatten, hajamielisten, sydänsairaitten ja pyörtyilevien
    kannattaisi hankkia liesi, jossa on
    aikakatkaisu.

      1. Olisi todellakin.
        Siksi liesiä uusittaesa sen voisi määrätä pakolliseksi, koska jotkut ”säästävät” muuten.
        Sikäli ongelmia voi tuottaa se, että esim. kinkun paistoaika on tunteja, joten uunilla pitäisi olla omat ajoitukset tai sen voisi jättää aikakatkaisusta poiskin.

  4. Pommisuojasta tulee helposti romuvarasto. Se pitää siivota, ettei siellä ole mitään ylimääräistä. Kaikki pommisuojan laitteet pitää tarkistaa, että ovat toimintakunnossa ja tarvittaessa korjata. Myös työkalut pitää tarkistaa, että ovat olemassa ja kunnossa – tarvittaessa täydennettävä. Pommisuojasta pitäisi olla varauloskäynti – pääseekö sieltä tosiaan helposti ulos. Miten pommisuojaan saadaan vettä ja onko joku käymälä käytettävissä.

    1. Pommisuojassa pitää olla myös vähintään yhtä monta suurta jätesäkkiä kuin asukkaita taloyhtiössä on…näin on säädetty, aikoinaan tähän asiaan törmäsin kun asuttiin rivarissa…

    2. Pommisuojia käytetään taloyhtiöiden varastoina hyvin yleisesti ja viranomaisten hyväksyminä. Siinä ei ole sinänsä ongelmaa.
      Määräys on, että pommisuoja täytyy saada tyhjäksi 72 tunnissa.
      Siellä on ilmanpuhdistimet, lankapuhelinyhteydet, hälytyssummeri, vesivarastot ja varakäymälät viranomaisvalvotuina.

  5. Ensimmäinen kokemus uudehkosta talosta: Turvallisuuspäällikkö erotettiin kun se aiheutti isännöitsijälle työtä ja hallituksen puheenjohtaja oli erottamiselle myötä, kun pelkäsi yhtiövastikkeen nousevan jos asioita olisi pantu kuntoon.
    Vastaan tuli seuraavaa:
    – Väestönsuojan tarvikkeet eivät olleet ajan tasalla esim joditab. pitää ajoin uusia, opastekyltit osin puuttuivat, autohallin osin varastokäyttö oli ohjeistamatta, palopäällikön tarkastuslistan puutteet oli korjaamatta, paloturvalaitteet oli testaamatta sammutinpullot vanhentuneet, ilmastointihuone siivoamatta, turvallisuusohjeet puutteelliset, huoneistojen lämmön tasapainotus tekemättä osassa kylmä ja osassa liian kuuma. huoltoyhtiö hoiti tehtävänsä alimmalla mahdolliselle kapasiteetilla jne.
    – Hyvä isännöitsija ja hyvä hallitus ovat ao. Kuka tahansa onkin vastuussa niin palopäällikön kanssa yhteistyössä paikan päällä. Kuulin siellä väittämän ettei turallisuuspäällikkö ole tarpeen?
    – Lähdin talosta joka oli vielä alle 10 v vanha ja osa rakentajan jättämiä virheitä/puutteita edelleen tekemättä.

    1. Juuri näin Niilo !
      Hallituksen on nimitettävä asiansa osaava koulutettu turvallisuuspäällikkö, muuten tulee tupenrapinat hallitukselle valvonnan yhteydessä. Näissä asioissa ei voi lusmuilla.
      Olen muutama vuosi sitten ollut suuren taloyhtiön turvallisuuspäällikkö.

  6. Naapuritalista varastettiin mm kaasunaamarit ja kakrut taisivat tyhjentää sammuttimet maastoon.

  7. Kiitos monista kommenteista tähän asti.

    Turvallisuuspäällikköähän ei ole pakko valita, eikä sen valitseminen poista hallituksen lopullista vastuuta. Se on kuitenkin hyvä käytäntö josta on apua hallitukselle ja asukkaille.

    Yllä oli monia hyviä arjen vinkkejä, sekä varautumista. Osaa olin miettinyt, osaa en, eli kannatti taas kysyä.

    Tuo tulipalovideo on hyvä pointti jakaa. Nykyään lienee paras antaa youtube-linkkejä. Aikanaan kun sitä oli fyysisellä medialla (vhs, dvd), oli tosi tiukkaa ja tarkkaa tekijänoikeuksista, en saanut koskaan lupaa esittää sitä yhtiökokouksessa koska olisi pitänyt maksaa isot rahat. Onneksi se on menneen talven lumia.

  8. Olen usein vähän ollut huolestunut alapuolellamme asuvan saunomisesta ( nuori mies ) että koskahan siellä tapahtuu vahinko ja kun olemme yläpuolinen asukas, niin…..
    Sitä vähän ihmettelin että hänelle annettiin huoneistoonsa muutostyöt saunan tekemiseksi, vaikka taloyhtiössä jo yhteiset saunatilat löytyykin.
    Tämähän ei nyt ihan ole blogiin liittyvä aihe, mutta

  9. Arvi, kyllä tuokin asiaa on. Sinänsä samaistun tähän. Edellisessä taloyhtiössä rakennutin itselleni asuntoon saunan, vaikka yhteisetkin oli. Pidän vain saunomisesta kovasti ja haluan saunoa sen vähintään 4 kertaa viikossa, jo siksi että sillä tavoin dementiariski vanhalla iällä pienenee huomattavasti. Pari kertaa viikossa se onnistuu kuntosalilla yleensä mutta kotonakin 2-3 kertaa viikkoon menee.

    Yhteisessä saunassa tuo tahti ei oikein onnistu.

    Mutta, saunan rakentaminen on toki tarkka juttu, siinä pitää olla viimeisen päälle asiantunteva tarkastaja varmistamassa joka kohdan.

    1. Onhan niitä infrasaunapaketteja, ei tarvitse sählätä kiukaiden kanssa.
      Vanhaan taloon saunan rakentaminen on kallis juttu. Paperisota, 3-vaihesähköt, viemärit korotetun lattian alle. Yhtiökokouksen hyväksyntä muutoksiin.

  10. Huoneilman viilennyspumput ovat osalle haluttuja ja nekin vaativat luvat vaikka vastuu on asukkaalla. Ulkoyksikköä ei enää saa ripustaa seinälle. Itse sain luvan laittaa parvekkeen lattialle ja lauhdeveden poisto sadevesikaivoon. Asennus ammattilaisella. Luvat taloyhtiön hallitus/isännöitsijä.

  11. Taloyhtiön ajantasainen huoltokirja jossa myös tulevat suunnitellut toimet ajoituksineen.

  12. Kun olen näitä seurannut, niin vaivattomin asuinmuoto näyttää olevan julkinen vuokranantaja esimerkiksi VVO, jossa ei ole tulo- eikä omaisuusrajoja, kotieläimikkin saa olla ja vain joissakin 55-v ikäraja niin kuin keskustan uusimmassa.
    Turvallisuuspäällikkö, ohjeet, huolto, kuntosalit, oleskelu, pesu- ja kuvaushuoneet sekä talosauna, jos ei ole omaa jne.. talon puolesta. Maksat vain vuokran.
    Sitten jotkut talon osakasyhtiöissä näkevät punaista, kun VVO on isäntänä koko kiinteistössä ja hoitaa hommat, kun muissa yhtiöissä isännöintiä vaihdetaan kun must….n hevosta.

  13. Niilon nostamaan pointtiin voisin todeta että kannattaa myös tarkistaa kotivakuutus. Esim. Lähitapiolan kotivakuutus ei kata ilmalämpöpumppua, Pohjolan kotivakuutus kattaa.

  14. Kiitos Kyuu se pumppuvakuutus pitääkin katsoa minulla on laaja Turvan kotivakuutus? Jos tuuppaa vetet parketille niin tulee iso lasku. Kerran kävi niinkin kun ulosvievä putkenpää oli tukkeutunut. Onneksi oltiin kotona ja huomattiin kun alkoi tippua vettä lattialle…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *