Elämä on – kallista

Eräs tuttavani luopui öljylämmityksesta kustannusten takia ja vaihtoi VILPpiin. Öljysäiliö jäi siis yli.

Nyt sen haki eräs pellettilämmittäjä.

Kertoi pelletin hinnan nousseen niin törkeästi, että öljy on halvempaa.

Eipä kestäne kauaa, kun pellettibisnes menee nurin tuollaisella rahastuksella.

Onneksi on muitakin vaihtoehtoja ja paluuta pellettiin sitten liene turha odottaa.

20 vastausta artikkeliin “Elämä on – kallista”

 1. Meillä Porvoossa oli kellarin seinien sisälle eristetty muovinen öljysäiliö. Pannu kävi öljyllä ja sähköllä. Kai sen helposti olisi saanut pelleteille tms. poltettavalle.
  Sähkö oli h–tin kallista, Öljy oli h…tin kallista, mutta puut olisivat olleet ”ilmaisia”, mutta kuka niiden kanssa alkaa pulaamaan.
  Pannun teho on kiinni polttimesta ja siitä, että pannu on hyvin ja säännöllisesti nuohottu.
  Pirullinen riesa koko järjestelmä.
  Siellä naapuri otti maalämmön, ilmalämpöpumpun ja aurinkopaneelit käyttöön ja on tyytyväinen. Mutta kalliiksi tuli.

 2. Ideani ”100 vuotta” sitten asuntomessuille uudisrakennuksiin:

  Talon alle kaivetaan paikka tuhansia litroja vetävälle betoniselle vesisäiliölle, johon kerätään kaikki katto- ja suodatettu sadevesi. Siinne tulee ”maalämpöputket” kauttaaltaan.
  Koko katto aurinkopaneeleille.
  Mutta perusajatus oli se, että sadevesi omakotialueilla voitaisiin käyttää harmaavetenä kasteluun, wc-huuhteluun ja auton ym. ulkopesuun, joihin on tuplaputket.
  Oli niin ihmeellistä, että laki ei salli 2-vesijärjestelmää kunnallistekniikka-alueilla. Järki kulkee kymmeniä vuosia jäljessä.

 3. Muutos on se kallein. Aina kannattaa ajaa loppuun asti käytössä oleva.
  Kotimaista pitäisi suosia.
  -50 luvulla omakotitalot rakennettiin puulämmityksen varaan ja ne joilla oli pieni metsäpalsta saivat puut omalla työllä ilman arvonlisäveroa!

 4. Oli valtiolta hoopo projekti rahoittaa toimivan tekniikan tuhoamista.

  Luultavasti inehmojen kannattaisi tällä hetkellä laittaa öljylämmityksen rinnalle sähkövastukset hyödyntämään sähköä silloin kun se on halpaa.

  Kun halpaa sähköä laajemmin hyödynnetään, sen hinta tietenkin nousee niin, ettei kovin kalliisiin varaajiin kannattane sijoittaa.

  Kallistuvasta sähköstä on se hyöty, ettei valtion antamaa tariffitukea tarvitse enää tuottajille maksaa.

  1. Millä hemmetillä sä vaihdat polttimen toimimaan nopealla varoituksella halvan ja kalliin sähkön välillä. Kiinteä suurin osuus on siirtohinta.
   Mutta jos tykkäät, vahdit nappia ja kyttäät kaljapullon kanssa pörssiä. Tulee sähkö kalliiksi.

   1. Et sitten kaikkitietävänä ole kuullut, että ihmiset ovat asentaneet tietsikan seuraamaan sähkön hintoja ja ohjaamaan lämitystä sen perusteella?
    Ei ole kummoinen ihme tehdä tuollainen ihan perusinsinöörillekään.
    Ekonomit, humanistit juristit ja muuten reippaat anarkistit toki saattavat olla pulassa…

    1. Juhak yksinäisellä saarellaan. Hyvin on lyönyt läpi individualistinen hapatus, jossa vahingossakaan ei omasta muille jaeta ja yksinään maailmaan heitettynä joka ikinen on omillaan ja yksin oman onnensa seppä.

     Kaikki roikumme kuin pienet kärpäsroskat valtavassa seitissä, josta kukaan ei halutessaankaan pääse riippumattomaksi. Siksi humanisteilla, juristeilla, reippailla anerkisteilla eikä ekonomi-parasiiteillakaan ole hädän hätää paitsi se hätä, jossa yhdessä vajoamme merilumena pohjaan.

     1. ”Juhak yksinäisellä saarellaan. Hyvin on lyönyt läpi individualistinen hapatus, jossa vahingossakaan ei omasta muille jaeta ja yksinään maailmaan heitettynä joka ikinen on omillaan ja yksin oman onnensa seppä. ”
      Mistähän tunkiosta sinä tämän paskan kaivoit?
      Minähän juuri jaoin tietoni hK:lle.

    2. Se että joku koulukiusattu tietokonenörtti tahtoisi kostaa katkeruuttaan nousemalla kukkona romukasan huipulle kilpailemaan robotin kanssa siitä, kumpi on tehokkaampi, kertoo lähinnä näiden ihmisten halusta korvata itsensä itseään kaikin puolin suorituskykyisimmillä laitteilla.

    3. Niin, se on varmasti suuren kansan mammojen ja pappojen käsissä asentaa tai asennuttaa seurantajärjestelmä omakotitaloihin.
     Turhaa pulaamista, jos on kiinteät sopimukset.
     Mutta ainahan se henkilökotainenkin solvaus jostain mutkan kautta lauseisiin liittyy.

 5. Sähkölämmitys on kokonaisedullinen ja laskee asumiskustannuksia:
  – investointikustannus on hyvin alhainen;
  – huoltokustannus olematon (hyvin vähän vikoja);
  – jos patteri menee rikki, niin uusi patteri ei maksa juuri mitään;
  – ei tarvita laitetiloja öljykattilalle, maalämpöpumpulle, kaukolämmön romppeille, tms.

  Tarttee vaan rakentaa lisää ydinvoimaa, luopua sähköverosta ja lopettaa haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen.

 6. Minulla on pelkäämys, että jokin katastrofi katkaisi sähkön jakelun, jolloin väkeä alkaisi jäätyä koteihinsa, joissa ei olisi vaihtoehtoista lämmitystä sähkölämmityksen rinnalla.

  1. Tästähän oli takavuosina hyvä esimerkki, kun Lapissa oli päiviä kestänyt sähkökatko ja satoja taloja oli pelkällä sähkölämmityksellä.

  2. Suomessa ihmisten ei tarvitse paleltua koteihinsa vaikka tulee sähkökatko. Apua saa taatusti.

   Sähkökatkon aikana ei toimi kaukolämpö, ei öljylämmitys, … Sähkö on välttämättömyyshyödyke, kuten hengitysilma.

   1. Kaukolämmön, öljylämmityksen ja bensan jakelun turvaksi on käytettävissä sgregregaatteja.

 7. Suomessa isossa kuvassa sähköverkko on maailmanluokkaa luotettavuudessa. Ne ovat nuo carunat sun muut paikalliset siirtoverkot joiden huolenpidosta ei niin välitetä. Ja miksi välitettäisiin, ei siitä seurauksia tule heille jos jotain ryssivät.

  1. Fingridin ylläpitämä valtakunnallinen siirtoverkko on varmaankin kohtuullisen hyvässä kunnossa.

   Valitettavasti Suomeen kuitenkin rakennetaan jatkuvasti idioottimaisesti haitallista sattumavoimaa tuulivoima, jonka takia Fingrid joutuu investoimaan verkkoonsa tuhansiamiljoonia euroja, kun sen sattumavoiman tuotanto vaihtelee aivan hirvittavästi – karkeasti välillä 0-4000 MW.

 8. Tuulivoima voi mennä miinuksen puolelle, kun laitteet tarvitsevat lämmitystä. Pelkäänpä, että tuulivoimalat olisivat herkkiä aurinkomyrskylle ainakin elektroniikkansa puolesta.

  Eli tuulivoima on melkoista ulkapeliä, ehkä vesivoimalaitokset ovat turvallisempia. En hävittäisi niistä yhtäkään. Pamilonkin tuhoaminen on hullun hommaa ja se vielä maksaa. Kalanrääkkäämiskoskia ei tarvita. Sähköenergian saatavuudessa on ihmishengistä kysymys.
  Mykkänen lienee hallituksen vaarallisin fanaatikko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *