Kansalaissota/vapaussota – myytit on kumottu, mutta suurinta valhetta levitetään edelleen

https://www.iltalehti.fi/talous/a/154d2d19-a505-430d-a392-b46bc3030e3a

”Professori Viljo Rasila kuollut – romutti Väinö Linnan luoman myytin kansalaissodasta”

”Itse asiassa on osoitettu, että vastapuolella, valkoisessa armeijassa oli likipitäen yhtä paljon torppareita kuin punakaartissa,”

Vasurien ja punademujen sadut ”torpparisodasta” on osoitettu valheeksi, mutta edelleenkin sitä valhetta levitetään i‌nnokkaasti.

11 vastausta artikkeliin “Kansalaissota/vapaussota – myytit on kumottu, mutta suurinta valhetta levitetään edelleen”

 1. Väinö Linna oli punainen romaanikirjailija, joka kirjoitti nimenomaan romaaneja. Valitettavasti jotkut pitävät niitä romaaneja historiallisena totuutena.

 2. Totta ainakin se että torpparit oli ahtaalla ja työläisten palkat pieniä. No nytkin halutaan enemmän niitä pienipalkkaisia heikentämällä sosiaaliturvaa ja se hyödyttää työnantajaa.. Hintojen noustessa pieni palkka ei riitä ja kun heitä on tulevaisuudessa enemmän ajaudutaan sisäiseen kaaokseen jota sitten voidaan nimetä taas monella tavalla.

 3. Miksi ei se Juhanin liitetiedosto aukea. Kerran sen ehdin lukea nyt vaan välähtää, lukea ja lukea, muutaman otsikon vaan. Olen niitä joskus ennenkin lukenut ja todennut, että mahdottoman vaivan on Juhani nähnyt. Eivätkä ne synny hetkessä, menee siinä tovi aikaakin.

  1. ”Miksi ei se Juhanin liitetiedosto aukea.”

   Mistähän tiedostosta on kysymys? Kotisivullaniko olevasta artikkelista?

   Oletko yrittänyt tietokoneella? Tietsikalla pitäisi kaikkien toimia, älypuhelimista en tiedä.

   1. Siellä sinun omille sivuillesi se polku johti. Osoite sinne oli sinun omassa kommentissasi, jota ei näköjään ole missään näkyvissä. Nyt ja silloinkin minä pelaan läppärillä, vaikka usein olenkin kännykän varassa.

    Onkohan venäläiset asialla, kun nyt tämä koko blogi käyttäytyy omituisesti.

 4. Kyllä V Linnan kirjat ovat fiktiivisiä lähes kokonaan niitä ei pidä ottaa ainoana totuutena terv tepivaari

 5. Linnahan kirjoitti kuvitteellista historiaa ja sovitteli niitä olosuhteisiin, joissa hän oli lapsena elänyt ja syntynyt. Tunnen hyvin maisemat, joita hän kävi itse esittelemässä. Osallistui itse nimikkojuhlissaan ”Pentinkulman päivillä”. Linna itse kuoli, mutta juhlat elää vahvasti, elokuun alkupäivinä.

  Tampere hänen asuinkuntansa ei muista koskaan, mutta syntymäkunta Urjala muistaa joka vuosi.

 6. Varmaan Linnaan on voinut vaikuttaa myös ajan henki jossa vasemmistolaiset tulkinnat olivat muotia. Ei hän silti mitään propagandaa tehnyt, ihan hyvää ajankuvaa on Täällä pohjantähden allakin. Pääosassa ovat ihmiset historian pyörteissä, ei se mikään varsinainen historiateos sikäli ole. Dokumentit ja tutkimukset ovat erikseen.
  Torppareista noin puolet oli valkoisella puolella mutta kokonaisuutena punaiset koostuivat enimmäkseen työläisistä ja maattomista, valkoiset talonpojista.

  1. ”Torppareista noin puolet oli valkoisella puolella mutta kokonaisuutena punaiset koostuivat enimmäkseen työläisistä ja maattomista, valkoiset talonpojista.”

   Tämäkin on valkoisten osalta vääristeltyä historiaa. Sekä suojeluskuntalaiset, että jääkärit, koostuivat melko hyvin suomalaisten tavallisen ammattijakauman mukaan. Minulla on ne jossakin ihan suoraan prosentteina verrattuna. Siellä on jakauma hyvin tarkasti jaoteltu. Mutta pitkän, syvän ja synkän suomettumisen aikana sekin asia vääristeltiin.

 7. Torpparikysymys ei ollut keskeinen syy sisällissodan syttymiseen, ei edes keskeisimpiäsyitä. Draaman kannalta asetelma oli herkullinen eikä Linna jättänyt käyttämättä sitä. En tiedä minkä verran Linnalla oli käytettävissä dokumenttiaineistoa sisällissotaan johtaneista syistä, mutta luultavasti aivan tarpeeksi, jotta hän tiesi väärentävänsä trilogiassaan historiaa.
  Linna kyllä puolusti näkemystään että torpparikysymys olisi ollut vuoden -18 tapahtumien keskeisiä syitä, mutta lukemani Linnan puolustuspuheet olivat yhtä John Grafton teeman jankkausta, mikä osaltaan vahvisti Linnan tienneen väärentävänsä historiaa vaikka hän ei sitä myöntänyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *