Oikeusasiamies vai rikollisasiamies?

https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009376770.html

” Etsintäkuulutetun hakeminen kotoa rikkoi lakia – Oikeus­asiamies vaatii poliisilaitokselta toimia”

Siis on muka lain rikkomista, kun asunnon haltija päästää poliisit sisään?

Käsittääkseni heillä oli silloin laillinen oikeus tulla sinne.

Mitähän lakia tämä ”oikeusasiamies” oikein lueskelee?

Ei toki yllätä, että tämä ns. oikeusasiamies puolustaa rikollisia.

Nimike pitäisi vaihtaa rikollisasiamieheksi niin kauan kuin tämä nykyinen on virassa.

4 vastausta artikkeliin “Oikeusasiamies vai rikollisasiamies?”

  1. Ote linkin takaa:
    ”Korostan, että asiassa on ollut kysymys perusoikeutena suojattuun kotirauhaan puuttuvasta toimenpiteestä ja siinä on menetelty yksilön oikeuksia turvaavien menettelysäännösten vastaisesti”, oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kirjoitti päätöksessään.

    Oikeusasiamies antoi huomautuksen kahdelle partion jäsenelle. Oikeusasiamies piti huolestuttavana sitä, että ”Lounais-Suomen poliisilaitos ei ole katsonut asiassa olevan kotietsintäpöytäkirjan puuttumista lukuun ottamatta muuta huomautettavaa”.

    Oikeusasiamies pyytää poliisilaitosta kertomaan kesään mennessä mihin toimenpiteisiin, esimerkiksi koulutukseen ja ohjeistuksen päivittämiseen, laitos on ryhtynyt päätöksen jälkeen.”

    Ikävä tilanne, kun meillä Suomessa menee näin, että rikollisten suojelun lisäksi oikeuden funktio usein lienee vain työllistää oikeuden toimijoita.
    Tähän toiseen tapaukseen liittyen toivon, että Ranskan viranomaiset eivät luovuta rikollista Suomeen armahdettavaksi, vaan pistäisivät rikollisen vastuuseen teoistaan:

    ”Ranskalaisen uutissivuston lähteiden mukaan Kivimäen kiinni jääminen vaikuttaa kuitenkin aika sattumanvaraiselta.

    Sivuston mukaan mies jäi kiinni sen jälkeen, kun eräs nainen oli tehnyt aamuseitsemältä poliisille ilmoituksen mahdollisesta kotiväkivalta­tapauksesta.
    Nainen oli huolestunut ystävästään, joka oli riidellyt ravintolaillan aikana kumppaninsa kanssa. Ystävän kumppani oli ollut naisen mukaan ”päihtynyt ja kiihtynyt”, sivusto kertoo.

    Poliisi meni tarkastuskäynnille hälytyksen tehneen naisen antamaan osoitteeseen ja pyysi miestä esittämään henkilöpaperinsa. Niiden mukaan mies oli romanialainen. Poliisi päätti tarkistaa etsintä­kuulutettujen listan, jolloin miehen todellinen henkilöllisyys selvisi. – –

    Leponen kertoo, että Vastaamo-vyyhtiin liittyy Kivimäen lisäksi useita muitakin henkilöitä, joiden osallisuutta selvitetään. Perjantaina kiinni otettu on kuitenkin tapauksessa pääepäilty”
    (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009374460.html)

  2. Teoriassa tässä on oikea murhe – lakia ei oltu noudatettu tarkkaan. Poliisi kärähtää jatkuvasti rötöksistä itse, pahimpina vuosina näitä tapauksia on sadoittain, useimmiten uhrina täysin viaton taho. Siinä mielessä olisi hyvä että poliisikin joutuisi noudattamaan lakia.

    Mutta on tässä silti aika surkea show että tästäkin piti tehdä ongelma.

    1. Tässä kyseenalaistan tuon asiamiehen laintulkinnan.
      Kun asunnon haltija eli etsintäkuulutetun äiti päästi vapaaehtoisesti poliisit asuntoon, miksi olisi erikseen pitänyt olla paperille kirjoitettu lupa?
      Tilanne olisi toinen, jos tämä äiti olisi kieltänyt poliiseja tulemasta.
      Silloin ilman muuta se lupaolisipitänyt hankkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *