Vaalikeskusteluohjelman 1. puoliaika

Otsikko tarkoittaa sitä,  etten viitsinyt tai alkoi nukuttamaan ennen toista ilmastovaihetta. Soten katsoin.

Damström sai pidettyä puoluejohtajat kommentteineen ”kasassa”.

Sote-teeman peruslähtökohtahan on, että entinen kuntamalli tai vain muutama sote-alue on jo haudattu. Entistä kunta-  tai muutaman sote-alueen mallia ei saatu aikaan, vaan nyt on tämä muutaman viikon voimassa ollut, josta pitäisi puhua eikä menneisyydestä, jota yli 20 vuotta yritettiin sovitella uudeksi  onnistumatta poliittisesti. Eli uusi maakunnallinen että Uusimaa ovat nyt voimassa.

Marin kiteytti nykyisen hyvän erikoissairaanhoidon ja muun perustason huonoiksi. Muut olivat aluksi sitä mieltä, että kaikki on huonoa, mutta päätyivät myös vain perustason ongelmiin.

Muuten keskustelu kietoutui Orpon leikkauksiin, jossa sote on se suurin rahareikä nyt ja tulevaisuudessa. Orpo sai turpiinsa kaikilta, Purraltakin.  Kaikilla oli jotakin hyvää, joista voi helmiä poimia tulvaisuuteen hoitavien käsien lisäämiseksi.

Koska oleellista on se, millä asiat myy äänestäjäkunnalle, on vaikuttavin asia eli usko siihen onko puhujalla kykyä saada lupaamansa asiat maaliin.

Anderson oli oi ylivoimaisesti vakuuttavin asiasisällössä ja ulosannissa. Saarikko myös oikein hyvä ja Henriksson myös erinomainen Essayahin kanssa. Purra pärjäsi myös hyvin, joskin taas ne maahanmuuton hoitavien käsien vastustaminen sieltä putkahti esiin, joita kaikki muut kannattivat.

Ohisalo oli aivan hukassa. Harkimolta perinteiset ”lisää rahaa” ja hoitavia käsiä tavalla tai toisella.

Marin oli yleisellä tasolla napakka asetelmaan oikeisto- vasemmisto eroista hoitaa asiat kuntoon ja millä resursseilla. Demarien aloite pitkän tähtäimen terveyden ylläpidosta näytti tarttuvan muihinkin.

Jos noista jotain voi päätellä äänimääriin, Andersson vasureista kasvattaa suhteellisesti pottiansa muilta, myös demareilta. Purra taas arkipäivän asioilla ja maahanmuuttovastaisilta. Kepu ”pettää aina”, myös äänissä ylöspäin. KD nousee. Kokoomus ja vihreät romahtaa.

Mutta vielä on tulossa suuria vaalikeskusteluja. Kenellä hermot kestää loppuun saakka , se ratkaisee.

57 vastausta artikkeliin “Vaalikeskusteluohjelman 1. puoliaika”

  1. Kuten olen jo aikaisemminkin todennut, että on se uskomatonta kuinka puolueet viimeisinä viikkoina satsaavat valtavia summia siihen vaalityöhön, jolla ei ole vaalien lopputulokseen tuon taivaallista merkitystä. Ja nämä tentit eivät kyllä kenenkään äänestyspäätökseen vaikuta pientä marginaalista tuuliviiriosastoa lukuunottamatta, jotka lentävät aina kukasta kukkaan. Itse en omia yöuniani uhraa jonninjoutavaa muunneltua totuutta kuunnellen ja katsellen.
    Olen jo sen verran kouliintunut kuluttaja, että tiedän jo ennakkoon mitä politikko tulee kuhunkin kysymykseen vastaamaan, joten pitäköön tunkkinsa.

    1. Arvi ! Maailma muuttuu, ilma pilaantuu, ikäpolvet muutuvat ja poliitikot ja politiikan pitää muuttua.
      Minäkin olen ommellut berberiini uusia hihoja, vuoria ja osan päällyskankaastakin.

      1. Heikki,- Ei uudistaa pidä vain uudistamisen vuoksi ja monasti kuten nyt myös sosiaali ja terveyspalveluiden osalta, olisi tullut keskittyä vain vanhan korjaamiseen siltä osin, missä ongelmia ja pullonkauloja on esiintynyt, eikä lähteä huitomaan kuin heinä mies ja sotkemaan jo toimivatkin yksikkömme ideologinen kärki edellä.

  2. Kyllähän vasemmiston maalailemat kuvat huomisen Suomesta ovat parhaat ainakin kansan enemmistön kannalta ja sehän on tärkeintä. Mutta että ovatko kuin lottovoitosta haaveilevan mielikuvia.
    Itse olen skeptinen koska en ole pystynyt ymmärtämään millä kaikki luvattu rahoitetaan. Toki vika voi olla vajavaisessa ymmärryksessäni, ehkä jotain oleellista on päässyt minulta livahtamaan ohi korvien.

    1. Rahoitus ei tapahdu yritysten jatkuvalla irtisanomisilla, ostovoiman heikennyksillä ja kustannusten nousulla eikä vähiten vielä leikkaamisilla muista kuin byrokratiasta ja huonosta ostamisesta.
      Rahoitus tapahtuu osaavalla työvoimalla ja työllä, palkoilla ei työttömillä, verouksen oikeudenmukaisuudella, tulevaisuuden terveyteen satsaamalla.

      1. Kauniita sanoja joihin on helppo yhtyä ehkä verotuksen oikeudenmukaisuutta lukuun ottamatta.

      2. Hmm…hassua kyllä nykyinen hallitus on kasvattanut byrokratiaa ja tehnyt politiikkaa, joka kasvattaa kustannuksia edelleen ja sillä tiellä he haluavat edelleen jatkaa.

    2. Marinin idea että kansa joka ajaa keskihintaisesti noin 3800€ autoilla siirtyy tuosta vaan 50 000€ sähköautoon on jo lähinnä kansan pilkkaamista ja aliarvoidaan täysin ämiänestäjät!

      ”keskimääräisen sähköauton hinta on hieman yli 50 000 euroa (4/2022).”

      Lähde:

      https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/sahkoautoillen_-_arjen_alykas_sahkoautoilu/sahkoauton_valinta

      Sekä Marin väittää että tuosta vaan ukot ja mummit laittaa arvottomat talonsa syrjäseuduilla energiatehokkaaksi (kulut kymmeniä tuhansia euroja/talo). Millä rahalla? LOTTOAMALLA???

      Purra, Orpo ja Essayah olivat ylivoimaisia eilisissä YLE:n vaalitentissä!

      1. Autokannan muutos on pitkä ja mutkikas juttu kustannuksineen. Siihen suuntaan mennään, mutta valmista ei tule vuosiin ml. Saksan kehitys polttomootoreissa.
        Yksin sähköautotatkaisu ei ole mikään ratkaisu ennenkuin on autoa ajettaessa lataava tieverkosto valmis. Tai magneettitie, joka kuljettaa autoa eteenpäin. Siis edes runkoverkko.

        1. ”Yksin sähköautotatkaisu ei ole mikään ratkaisu ennenkuin on autoa ajettaessa lataava tieverkosto valmis. Tai magneettitie, joka kuljettaa autoa eteenpäin. Siis edes runkoverkko.”

          Niin, Suomessa kun ei pystytä 8 miljardin veronkeräysellä autoilusta pitää kunnossa edes nykyisiä pikiteitä, niin voi olla, että vähän aikaa kuluu….

          Fakta on kuitenkin se, että hallituspuolueiden mielestä on ympäristöteko romuttaa vähäpäästöisiä polttomoottori autoja ja ostaa tilalle sähköhärpäkkeitä, joiden valmistukseen tarvitaan harvinaisia maametalleja, joiden saamiseen tarvitaan kaivosteollisuus, joka maailmalla tarvii esim.lapsityövoimaa…

          Aika älykästä puuhaa..

          1. Aivan näin.
            Punavirheiden hallitus lisää menoja ja luettelee utopioita siitä, kuinka ”työllisyys” hoitaa tulot.

          2. Tämä on todellisuus:

            ”Samanaikaisesti uusien sähköautojen myynnin kasvu uhkaa tyrehtyä, autoalan edustajat kertoivat. Kehitys tarkoittaa samalla sitä, että Suomi ei yllä päästötavoitteisiinsa.”

            Lähde:

            Autoala löi luvut pöytään – hyvin ei mene naapuri­maassakaan https://www.is.fi/autot/art-2000009464770.html

            Koko ala heiluu nyt ja meillä norsunluutornissa Marin huutelee käskyjä kansalle kuin diktaattori joka ei näe nenäänsä pidemmälle.

            1. Kun otetaan kaikki huioon eivät sähköautot olekkaan saasteettomia sitä kun tuleekin sähkön teossa ja paljon terv tepivaari

  3. ”Purra pärjäsi myös hyvin, joskin taas ne maahanmuuton hoitavien käsien vastustaminen sieltä putkahti esiin, joita kaikki muut kannattivat.”

    Ollaksemme nyt ihan rehellisiä niin Purra nosti esille kaikkein parhaan näkökulman asiassa, eli sen miten muutkin ammattiosaajat voivat jo nykyisen lain puitteissa täyttää henkilöstömitoitusta.

    Maahanmuutto vaikuttaa olevan ratkaisu kaikkeen, mutta katsokaahan miten se on toiminut tähän asti, ”sairaanhoitajat” toimivat hoiva-avustajille.

    Maahanmuutto on varmasti osa, jopa välttämätön osa ratkaisua, mutta jos halutaan ammattitaitoista työvoimaa niin siitä samasta työvoimasta kilpailee kaikki muutkin Euroopan maat ja jos verrataan vaikkapa Pohjoismaihin niin meidän kilpailuvaltit ovat huonompi palkka, lyhyemmät lomat, kalliit elinkustannukset ja raskaampi työ, miltäs kuulostaa, houkuttelevaltako?

    1. Kaikki muutkin, jokaisesta puolesta olivat tekevien käsien lisäämisestä tavalla tai toisella samaa mieltä. Mutta ei riitä. Maahanmuuttoa
      tarvitaan, se on fakta.

      Kukaan ei ole lisännyt mitään byrokratiaa, vaan purkanut sadoilta kuntien päättäjiltä vastuut isommille harvoille hartioille. Mitä ne jäljelle jäävät kuntapäättäjät enää tekevät ?

      1. Aha, vai ei ole hallitus lisännyt byrokratiaa, väitä nyt vielä, että ei hallitus myöskään ole ajanut politiikkaa joka on kasvattanut kustannuksia ja samaiset haluavat edelleen jatkaa samalla linjalla.🤪

        1. Byrokratian tulee vähentyä kunnissa, kunhan hommat kunnissa karsitaan uuden soten vaatimalle tasolle, eli helvetisti kunhan uusi hallitus sen tekee.

          1. Olet siis ihan vakavissaan sitä mieltä, että uuden hallintotason rakentaminen vähentää byrokratiaa ja ja nyt kannattaa huomata, että Sote on jo käynnissä ja tehtävät kunnista ovat jo pääosin siirtyneet.

            Eikä Sote uudistuksen myötä tehtävät kunnista lopu, hallitushan on jo keksinyt myös uusia tilalle

            Sote on huitenkin vain yksi hallituksen byrokratian ”vähennys” hankkeita.

            Miten oppivelvollisuuden laajentaminen vaikuttaa byrokratiaan?

            Ja vaikka varakkaat saavat nyt rakennella mökki saunoja ja grillikatoksia ilman rakennuslupaa niin miten se maankäyttö ja rakennuslaki muuten vaikuttaa byrokratiaan?

            Jne.jne.

            Milloin vasemmisto olisi koskaan vähentänyt byrokratiaa kun iso joukko vasemmistolaisia saa elantonsa byrokratiasta.

              1. Kuka tuollaista on esittänyt?

                Jotain taidan kuitenkin asiasta minäkin ymmärtää.

                Väitteesi siitä ettei hallitus ole lisännyt byrokratiaa on kuitenkin täysin vailla pohjaa.

    2. Ei Purra mitään uutta tuonut. Hjallis oli ainoa, joka toi ja maksaisi palkkaa terveysalan opiskelijoille heti eikä mitään ilmaista harjoittelua. Siinä on ideaa.

      1. En väittänyt Purran esittäneen uutta vaan nostaneen paneelissa ensimmäisenä esille…

        Hjalliksen idea on hyvä ja niin asian olisi pitänyt olla oikeastaan aina, mutta mistä rahat, puhumme miljoonista ja taas miljoonista ja kun Sote:sta puuttuu jo ainakin satoja miljoonia vuositasolla niin…

        Idea on kuitenkin hyvä, mutta ei sekään nyt ihan oikeasti uusi ole, sairaanhoitopiireissä, oppilaitoksissa, edunvalvontajärjestöissä siitä on puhuttu kauan.

  4. Pääministeri sanoo, että valtio antaa apua, ainakin hyviä neuvoja?

  5. Orpo leikkaa ja on jo monesti kietänyt leikkaavansa? Orpo tehostaa vanhusten hoitoa eli vähemmän hoitajia kuten on jo nähty yksityisillä hoitopaikoilla.

  6. Paljon taas luvattiin vasemmalta laidalta, mutta vähemmän kerrottiin mistä rahat lupausten lunastamiseen.

    Energiamuutostukia taisi Li Anderssonin listalla olla 4-5, mutta ei sanaakaan mistä rahat. Lisää velkaa kenties?

    Samainen Andersson vähätteli yksityislääkärikäyntien kelakorvauksen merkitystä. Kuusitoista euroa on kuulemma mitätön summa 120 euron lääkärimaksussa. Ei kuulemma paljon köyhää auta.

    Kuitenkin tämä samainen hallitus on myöntänyt 2000 euroa uuden alle 50 000 euroa maksavan sähköauton ostoon.

    Jokainen voi laskemalla suhteuttaa nuo tuet, niin huomaa, että Anderssonin mielestä 13 %:n alennus vähävaraisen lääkärimaksuun on merkityksetön, mutta 4 %:n alennus hyvätuloisten auton hintaan on hyvinkin merkityksellinen ja hänelle välttämätön etuus.

    1. Juha U, ei Marin ollut yhtään sen parempi kertomaan mistä rahoitus kaikkeen tulee, itse asiassa jäi sellainen vaikutelma kuin Soten ilmiselvät valuvat ja jo syntyessään krooninen rahanpuute on Kokoomuksen ja Petteri Orpon syytä.

    2. Uudelle hallituksellekin pitää jättää jotain tekemistä. Ja se tekeminen on useamnan puolueen kompromissi.
      Minusta Marinin porukka on kyllä selvästi kertonut ns. leikkauskohdat, veronkorotukset ja terveysohjelman tulevaisuuteen .

      1. ”Tehdään reilua talouspolitiikkaa, joka suojaa hyvinvointivaltion toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnan heikoimpia.
        Tavoitellaan kestävää kahden prosentin talouskasvua.
        Luodaan kasvua investoimalla koulutukseen, tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja vihreään siirtymään.
        Tuetaan suomalaisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä.
        Suomalaiset ovat palkkansa ansainneet – siirretään kiky-maksut takaisin työnantajalle.
        Luodaan sähkölle hintakatto ja yhtenäistetään palveluiden maksukatot.
        Taitetaan velkaantuminen 2030-luvulle mennessä.
        Tehdään verotuksesta oikeudenmukaisempaa, tiivistetään veropohjaa ja puututaan verovälttelyyn.
        Huolehditaan siitä, että pieni- ja keskituloisten palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotus ei nouse.
        Haetaan säästöjä toimitiloista, toiminnan uudistamisesta sekä viisaammista hankinnoista.
        Käydään läpi yritystuet ja karsitaan tehottomia ja haitallisia tukia.”

        Demarien talousohjelman tavoitteet. Missä ne selvät leikkaus kohdat ovat? Veronkorotuksia kyllä riittää.

        1. ”Tehdään SDP:n Yleisturva-malliin pohjautuva sosiaaliturvauudistus, joka kannustaa osallistumaan ja torjuu köyhyyttä.
          Huolehditaan siitä, että hoitoon pääsee seitsemässä päivässä riippumatta siitä, onko vaiva polvessa, sydämessä vai mielessä.
          Varmistetaan, että asiakasmaksut eivät ole kenenkään hoidon esteenä ja edetään kohti terveyskeskuskäyntien maksuttomuutta.
          Tarjotaan matalan kynnyksen maksuttomia terveyspalveluita, jotka ovat saatavilla siellä, missä avun tarvitsijakin on.
          Parannetaan suun terveydenhuollon palveluita.
          Varmistetaan työeläkejärjestelmän kestävyys ja jatketaan pienimpien eläkkeiden määrätietoista korottamista.
          Pidetään huolta ikäihmisten toimivista palveluista ja luodaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia asumisratkaisuja.
          Turvataan vanhusten hoivan riittävä henkilöstömitoitus ja lisätään omaishoidon resursseja.
          Luodaan kansallinen vammaisstrategia turvaamaan vammaisten henkilöiden oikeuksien ja osallisuuden toteutumista.
          Torjutaan lapsiperheköyhyyttä korottamalla elatustukea ja lapsilisän yksinhuoltajakorotusta.
          Parannetaan yksinasuvien asemaa parantamalla toimeentuloa, huomioimalla yksinasuvat sosiaaliturvauudistuksessa ja torjumalla syrjäytymisriskiä.”

          Demarien terveysohjelman tavoitteet?

          Mistä henkilöstö. Mistä rahat?

          1. Kahteen edelliseen, missä konkretia?

            Tuollaista kaikkea syleilrvää höttöä on kyllä kiva julistaa, mutta entä se toteutus?

            1. Ohjelma on erinomainen, näin pitää tehdä, että koko yhteiskunta pysyy mukana.
              Nopeat isot leikkaukset eivät ole se tie.
              Karkeita ovat isolompakkoisten toimet.
              Onneksi niitä ei toteuteta missään tulevassa hallitusohjelmassa.

              1. Muuten ihan hyvä, mutta eivät nuo ole ohjelmia vaan ohjelmien tavoitteita, demarit eivät sanallakaan esitä keinoja joilla tavoitteisiin päästään.aivan tyhjää höttöä, kuten Marinin puheet.

              2. Demut esittävät unelmahöttöä ilman yhtään konkreettisa ehdotusta siitä, miten tulokseen päästään, ja vielä vähemmän, miten se rahoitetaan.
                Toki sokealla uskolla utopiasta saa ”todellisuuden”, mutta reaalimaailmassa se vain ei mene niin.

              3. Mika ja juhak, perustelkaa, miksi tavoitteet ja ohjelmat eivät voi olla toisiaan tukevia.
                Niihin liittyvät myös laskemat, joihin edelliset perustuvat.
                Sen kyllä ymmärrän, että persuilla on hirveä hätä, kun kukaan ei huoli kaveriksi millään ilveelläkään, vaikka Purra puhuu puuta heinääkin / Ylen faktantarkistus.

              4. Yksinkertainen perustelu:
                Tavoite on tavoite.
                Keinot tavoitteeseen pääsemiseksi ovat eri asia.
                Demut ovat esittäneet vain tavoitteita, mutta eivät yhtään selvää keinoa niihin pääsemiseen.
                Tämä on täysin selvää jokaiselle vähänkin johtavissa tehtävissä toimineelle ja myös normaalille ajatteluun kukenevälle täysijärkiselle.

  7. Li Andersson saa vaalitenteissä paljon kehuja asiaosaamisestaan, kyvystään argumentoida ja selkeydestään, vähemmälle jää spekulointi siitä millainen olisi Vasemmistoliiton politiikan mukaan rakennettu Suomi. Osaisiko täällä joku kirjoittaa arviota.

    Luin jostain, nyt en muista oliko Jungner, mutta sellaisen arvion kumminkin että nyt kun hallitusvasemmisto kohdistaa niin paljon toruja ja moitteita Kokoomukseen, Perussuomalaiset pääsevät vähemmällä niin saattaa tällainen pohjustaa persujen jytkyä kun ei kyllin tule parjatuksi.

    1. Matti, mahdollisella persujen jytkyllä ei ole mitään muuta merkitystä, kuin se, että heitä tulee vit….an, kun niillä äänillä ei kukaan huoli sitä hallitukseen. Ja heitä erityisesti, jotka panivat vaalilippuun väärän puolueen numeron. Ja näin mahdollistavat kepun nousun takaisin hallitukseen.

      1. Jaa juu, klassinen ”väärin äänestetty” kortti heitetty kehiin vaikka ei edes ennakkoääniä ole vielä annettu yhden yhtä.

  8. Alkuun vois poistaa oikeus pääoman tuloista saatava miljoona tuloista

    Saatas aika iso raha määrä jo sillä

    Nyt kun ne ei maksa sitäkään valtiolle kun pakon edessä

    Jospa sitten alkaisi Suomessakkin uusi aika mutta eihän noihin asioihin saa mitenkaan puuttua

    En nyt muista paljonko pääomasta perittävä vero on mutta taitaa 1500 kk tuloista mennä suurempi vero terv tepivaari

        1. ei tarvitse olla palkka työssä kovinkaan isot tulot kun maksaa n 38 % veroja
          Samaan aikaan joku maksaa miljoona tuloistaan n 30 % terv tepivaari

      1. Eläkkeestäkin saa äkkiä maksaa enemmän veroa, vaikka ei olekaan korkeat eläkkeet.

  9. ”Mika ja juhak, perustelkaa, miksi tavoitteet ja ohjelmat eivät voi olla toisiaan tukevia.
    Niihin liittyvät myös laskemat, joihin edelliset perustuvat.
    Sen kyllä ymmärrän, että persuilla on hirveä hätä, kun kukaan ei huoli kaveriksi millään ilveelläkään, vaikka Purra puhuu puuta heinääkin / Ylen faktantarkistus.”

    Heikki, eikös tavoitteiden ja ohjelmien tule aina tukea toisiaan?
    Nyt vaan on niin,että demareilla ei ole esittää mitään ohjelmaa, pelkästään tavoitteet ja mitään laskelmia ei ole esitetty, joten tavoitteet eivät siis perustu muuhun kuin tyhjään puheesen.

    Ylen faktantarkistus on vitsi, mutta jos haluat faktaa siitä kuka valehtelee niin se on Marin ja siitä tein avauksen kun eihän se reppana ymmärrä edes asiakirjojen julkisuudesta. Tai no Marinin hallitus on kyllä pyrkinyt salaamaan mahdollisimman paljon asiakirjoja mutta ihan kaikkeen sekään ei ole riittänyt.

    Marin toki valehtelee muutenkin lähes aina kun suu liikkuu, että mistään yllätyksestä ei ole kyse.

      1. Miten yle liittyy mariniin?
        Tiettääkseni marin ei ole yle eikä yle marin.

      2. Se on ihan sama mitä YLE toteaa, fakta on se että Marin valehteli viimeksi tänään Iltasanomien vaalitorilla ja sen voi ihan jokainen tarkistaa julkisista asiakirjoista, kuten avauksessani esitin. Se ei nyt miksikään muutu.

        1. Missä tarkkaan ottaen on valehdellut ?
          Jos on eri mieltä jonkun viranomaisen tms. kanssa ei ole valehtelua.
          Jos mamujen sote-kielitaidosta on kysymys, se on mielipiteitä jakava asia. Niiden henkilöiden, jotka vastaavat lääkkeistä, ym. henkeen liittyvistä asioista, pitää hallita kieli. Auttavat kädet eivät edes laajasti ottaenkaan. Viranomaisluokituksen pitää se ratkaista.

          Mitenkähän muuten kaikkien kotona ? Kuinkahan omat lapset ja vanhemmat ovat osanneet tehdä hoivatyötä iät ja ajat ihan omin neuvoin ?

          1. Marin valehteli väittäessään Riikka Purran esittävän valheellista tietoa, Superin antama lausunto ei ole kenenkään yksittäinen mielipide. Toisaalta Marin on valehdellut Kokoomuksen olevan irtisanomassa 20 000 Sote alan työntekijää, ei hän esitä sitä mielipiteenä vaan faktana johon sinäkin uskot kuten ihan kaikkeen mitä Marin sanoo.
            Moneenko kertaan tarina Horrnet keskusteluista on muuttunut? Jne.jne.

            1. ”Niiden henkilöiden, jotka vastaavat lääkkeistä, ym. henkeen liittyvistä asioista, pitää hallita kieli. Auttavat kädet eivät edes laajasti ottaenkaan. Viranomaisluokituksen pitää se ratkaista.”

              Että sillä lailla, mites kielitaidon saa selville onko potilaan tila vakava? Onko lääkemerkinnät ja annostukset ainoastaan suomenkielisiä?

  10. Eduskuntavaalin ennakkoäänestys alkaa huomenna. Tapani mukaan aion ennakkoäänestää. Olen mielestäni yhteiskunnallisesti auttavassa määrin valveutunut ja kantaa ottava, mitä edesauttaa sekin että en ole seurannut televisiosta ainoatakaan vaaliohjelmaa enkä vahingossakaan vilkaissut ainoatakaan vaalikonetta. Puoluekantani on selkiytynyt vuosien mittaan mutta ehdokkaita en edes tiedä. Puolue on tärkeä, ehdokas ei. Jotta voisin äänestää ratkaisin ehdokkaani katsomalla valitsemani puolueen ehdokkaiden naamataulut yhteiskuvasta. Valitsin sen jonka naama oli eniten peruslukemilla. Siis hyvin hoidettuja hampaitaan esittelevät ja leveästi hymyilevät karsin kättelyssä pois. Lähinnä petolinnun peräpuolta muistuttava ilme sai luottamukseni.

  11. Minäkin äänestän heti aamupäivällä. Mutta berberi on aikojen kuluessa vaihtunut kääntövuoriksi ja takaisin, mutta ei niin kuin ”nallella”.
    Ajat muuttuvat, arvot muuttuvat, työ muuttuu, ihminen muuttuu tai ainakin vanhenee, mielikin voi muuttua ja nuortua jäärästä joustavammaksi ja päinvastoin.
    Niin on politiikka ja poliitikotkin muuttuneet. Niin pitää äänestäänkin muuttua.

    En ainakaan äänestä sellaista ehdokasta, jotka ovat naulanneet tai ripustaneet vaalimainoksensa laittomille paikoille kuten Paasikivenväylän Lielahden puihin ja tolppiin.
    Sa…an liikennehäiriköt ja puunvihaajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *