Sipuli on parasta puoliraakana – mielipide

Jotkut aloittavat sapuskan tekemisen kypsentämällä ensin sipulin ja lisäämällä sen jälkeen muita aineksia – minun mielestäni sellaiset ”kokit” menettelevät täysin väärin.

Minä – kulinaristi – lisään sipulin siinä vaiheessa sapuskan valmistumista, että sipuli jää puoliraa’aksi. Valkosipulin lisään ihan viimeiseksi.

Kuulemma sipuli ja valkosipuli ovat terveellisintä raakana, mutta niiden syöminen raakana on melkoisen raakalaismaista. Siksikin puoliraaka on hyvä kompromissi. Perunamuussi, Jauheliharisotto, jne., jne.

Söin juuri ”haalean voileivän” välipalaksi. Pohjana reissumies, sille voita, sitten lähes leivän kokoinen siivu sipulia, seuraavaksi Huittisten Palvia (sopivasti Reissumiehen kokoinen) ja päälle rasvaista kermajuustoa Rainbow kilon möykystä juustoveitsellä siivutettuna (sopivasti Reissumiehen kokoinen). Mikroon pienellä teholla yhdeksi minuutiksi. Voi sulaa, juusto ei. Siinä sipuli on käytännössä ihan raakaa, ei ennätä kypsyä ollenkaan.

9 vastausta artikkeliin “Sipuli on parasta puoliraakana – mielipide”

 1. Itse käytän paljon sekä sipulia, että valkosipulia, mutta se mitä milloinkin olen tekemässä määrittää mainittujen kypsyysasteen.

  Sipulin kuin myös valkosipulin kuullottaminen tuo esiin molemmista makeuden, kun taas raakana esiin nousee molemmista puhdas voima.

  No molempi parempi, ja sipulia voi kypsyttää myös marinoimalla vaikkapa etikassa, kuten Suutarilohessa.

 2. Jos lähettäisin postissa sinulle punaista pitsiä, kokeilisitko laittaa sipulia kuppeihin? Uskoisin, että Agent Provocateur voisi luoda oikeanlaista tunnelmaa/ olisi sopiva brandytuote. 🙂

 3. Minä tykkään sipulista joskus ruoan joukossa raakana. Ruohosipulia olenkin syönyt, kasvaa meillä rapun pielessä, siihen eivät peurat uskalla tulla, ei ainakaan vielä. Valkosipulia en suuhuni laita.

 4. Yksi sana, Juhani Putkinen: karhunlaukka.

  Sitä taidan tänään leikata boomersin pihalta tukon mukaani pestoa ajatellen.

 5. Olen raakalaismainen ihminen, sillä nautin sipulasta raakana.

  Toisaalta, aika raakalaismainen ihmisen pitää olla että pyörittää verkkoyhteisöjä vapaa-ajallaan. Siihen tarvitaan raakaa voimaa ja sitä saa sipulasta.

  Jos ei kuitenkaan halua olla ihan niin raakalaismainen, Juhanin ehdotus on epäilemättä aivan pätevä.

  1. Pienehkö määrä sipulia raakana on ihan hyvää ja taatusti hyödyllistä syötävää.

   Suurempi määrä raakaa sipulia kerralla sellaisenaan on melkoinen makupommi. Jonkun muun ohessa/seassa menee suurempikin määrä.

   Valkosipulissakin on oikeastaan sama juttu. Jossakin vaiheessa kerralla raakana syötävänä paljaaltaan on kerta kaikkiaan liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *