Suomen uudet korvetit (fregatit) voidaan upottaa helposti

Israelilla on varmaankin maailman paras ilmatorjunta – mutta sekin voidaan kyllästää:

”Hyökkäys osoitti, että paraskin ilmatorjuntajärjestelmä voidaan kyllästää antamalla sille enemmän maaleja kuin se ehtii torjua.”

Näin Hamas väisti Iron Dome -torjuntajärjestelmän | Verkkouutiset

Ihan sama koskee tulevia Suomen suuria sotalaivoja, kuten olen vuosia kirjoittanut. Puolustus voidaan kyllästää ja se on sitten sen tarinan loppu. Neljän suuren aluksen sijaan pitäisi olla suuri määrä pieniä, nopeita, ketteriä, halpoja aluksia, kuten suomalaiset Jurmo ja Jehu luokkien veneet.

Niiden lisäksi pitäisi tietysti olla monitoimimurtajia, joihin saisi helposti laitettua vaikkapa öljyntorjuntakontin tilalle sotavarustekontin.

16 vastausta artikkeliin “Suomen uudet korvetit (fregatit) voidaan upottaa helposti”

 1. Niimpä ja se sukellusvene.
  Lentokoneet sama asia eli ilmatorjunta sillä rahalla olisi ollut paree…

 2. Noh, nytkin Suomenlahdella lipuu NATOn pinta-aluksia, eli tilanteen vaikeutuessa se että onko meillä neljä fregattia vai ei on yhdentekevää kun meillä on Itämeri täynnä muutakin kalustoa tukemassa Suomea.

 3. Biden piti puheen jossa hän pyytää tukea kongressilta Ukrainalle ja Israelille sillä jos nyt tuet katoaa tarkoittaa se sotien eskaloitumista pitkin maailmaa, saadaan se vielä omalle ovelle. Estääkö republikaanit sen taas? Tämä vaikuttaa lopulta myös Suomeen…

  Siinä ei muutama korvetti meillä meinaa enää mitään.
  Edelleen Suomen pitäisi varustaa tarpeeksi sijoitettuja reserviläisiä asein valmiiksi…

  1. Marko: ”Edelleen Suomen pitäisi varustaa tarpeeksi sijoitettuja reserviläisiä asein valmiiksi…”

   Niin pitäisi. Se ei paljon naurata kun ryssä tekee yllätyshyökkäyksen ja aseet on ”200 km” päässä keskusvarastossa.

    1. Niinpä.

     Vuonna 2008 Georgia ei tehnyt ajoissa liikekannallepanoa. Sitten kun presidentti määräsi liikekannallepanon, niin: osa varastoista oli jo vihollisen valtaamalla alueella ja osa varastoista oli tuhottu.

 4. Ymmärrykseni on että Israelissa on saatu hyviä kokemuksia laserpohjaisista torjuntatekniikoista ohjuksia vastaan. Nämä skaalautuvat tehokkaammin. Ehkä vuosien sisään näistäkin saisi kelpo apua?

 5. Pois lukien lentotukialukset, suurten sotalaivojen taru taisi päättyä jo Midwayn meritaistelussa jossa kaikkien aikojen mahtavin sotalaiva : Yamatokin sai kuoliniskun pääsemättä kertaakaan tositoimiin.

  1. Suuret lentotukialuksetkin ovat vaarassa upota. Niillä on yleensä pirusti saattoaluksia, joilla on runsaasti ilmatorjuntavoimaa, sukellusveneentorjuntavoimaa, jne. Itsellään niillä lentotukialuksilla on tietysti myös esimerkiksi suto-helikoptereita.

   1. Mielenkiinnolla odotan millainen se Israelin laserpuolustusjärjestelmä tulee olemaan. Ainakin valmistaja on keskustellut että sillä voisi ampua jopa tykistön ammuksia. Hizbollahilla on yli satatuhatta ohjusta valmiina ammuttavaksi Israeliin joten luonnollisesti siellä etsitään ratkaisua tuohon puolustuksen kyllästymiseen.

 6. Ja Ukrainassa pohditaan jättikö kenraali tietäen miinoittamatta venäläisten sisääntulotien?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *