USAn sotilaallinen apu Ukrainalle on tarpeeseen ja USAn resursseihin nähden surkean vähäistä

Asiaa ei paranna ollenkaan se, että esimerkiksi Saksan apu on vieläkin surkeamman vähäistä.

Sekään ei auta, että joku muu USAn presidentti kuin Biden voisi antaa Ukrainalle apua vieläkin vähemmän kuin Biden.

Luin juuri virolaisesta Postimees-lehdestä uutisen, että USA antanee lähiaikoina tietää uudesta apupaketista, jossa ”pitäisi olla kymmeniä Bradley rynnäkköpanssarivaunuja, joita Ukraina on pyytänyt.”

Lähde (kello 21.17): https://maailm.postimees.ee/7683258/blogi-316-sojapaev-ukrainas-zelenskoi-venemaa-agressioonile-on-vaja-lopp-teha-sel-aastal

—–

Tekisi mieli kirota ihan perusteellisesti, mutta eihän se auta mitään.

Kymmenien sijaan pitäisi lukumäärän olla vähintäänkin satoja – heti.

Kaikkea puolustusmateriaalia Ukrainalle annetaan erittäin hitaasti ja tipoittain. Se tarkoittaa Ukrainan asevoimille turhia tappioita ja ukrainalaisille siviileille turhia kärsimyksiä ja kuolonuhreja – verrattuna tilanteeseen, että Ukrainaa autettaisiin ihan aikuisten oikeasti.

35 vastausta artikkeliin “USAn sotilaallinen apu Ukrainalle on tarpeeseen ja USAn resursseihin nähden surkean vähäistä”

 1. Lännen apu Ukrainalle on tietysti parempi kuin ei ollenkaan apua Ukrainalle, mutta asia on kuitenkin ihan /Cstä.

  Raskas raketinheitin HIMARS on erittäin hyvä asejärjestelmä. Niitä on kuitenkin annettu Ukrainalle erittäin vähän tarpeeseen ja mahdollisuuksiin nähden.

  HIMARSilla ei tee mitään, ellei anneta myös tarpeeksi erilaisia ohjuksia kyseiseen raskaaseen raketinheittimeen. Lyhyen kantaman (noin 80 km) tarkkuusohjuksia on sentään annettu hyppysellinen ja niillä Ukraina on saavuttanut erinomaisia tuloksia.

  Valitettavasti Ukrainalle ei kuitenkaan ole annettu HIMARSeihin pidemmän kantaman (300 km) ohjuksia ATACMS. Niillä Ukraina voisi iskeä kauemmaksi Venäjän tärkeisiin kohteisiin, se vähentäisi Ukrainan sotilaiden ja siviilien turhia tappioita.

  Puuteluetteloa voisi tietysti jatkaa loputtomiin, mutta tässä aluksi.

  Ukraina sotii imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan koko demokraattisen maailman puolesta. Meidän kaikkien on äärimäisen tärkeää auttaa Ukrainaa voittamaan tämä puolustussotansa terroristivaltiota Venäjä vastaan.

 2. Saman Postimees-lähteen mukaan kello 21.49 Biden ja Scholz ovat sopineet toimittavansa rynnäkköpanssarivaunuja Ukrainalle: USA Bradleytä ja Saksa Marder-vaunuja.

  Kuulostaa hyvältä, mutta toimitusten nopeus ja määrä ovat oletettavasti surkeita. Grrr…

 3. Kieltämättä turha hidastelu johtaa sodan pitkittymiseen. Sen ei pitäisi olla kenenkään etu. Mitä he pelkäävät? putinin ”armeijaa”? Ryhmä vankilasta vapautettuja murhaajia ja juoppoja ilman varusteita.

  1. Oletan, että pelkäävät Venäjän käyttävän ydinaseita. Se pelko pitää karistaa hartioilta ja antaa Ukrainalle runsaasti aseita ja ammuksia.

 4. Kyllähän sodan logiikan pitäisi toimia siten, että Ukraina voisi tuhota ohjusten laukaisupisteet missä ne ovatkin, eikä vain keskittyä torjumaan niitä maaperällään.

 5. Putin ei ole normaali ihminen niin kuin me täällä blogissa kirjoittelevat. Hänen ajattelunsa noudattaa samoja kaavoja kuin Hitlerin tai Napoleonin, mahtava on kotimaan oltava. Hänellä on oma käsityksensä sodan kulusta ja päämääristä, jos Ukraina tuhoaisi hänen unelmansa saattaisi käytöksensä olla arvaamatonta, siitä uskon olevan kysymys USAnkin aseavun määrän ja laadun kodalla.

  En ole tarkkaan seurannut mutta se vähä mitä olen niin olen tullut käsitykseen että USAn aseapu on ollut paljon merkittävämpi kuin Euroopan maiden etten ymmärrä niin kovin moittia.
  USAlla ei liene edes niin suurta motiivia Eurooppaan verrattuna, hillitä Putinia kun on niin kaukana merten takana hänen valtakuntansa. Todellinen uhka USAlle olisi Putin jos alkaisi atomipommeja laukoa.

  1. Matti: ”USAn aseapu on ollut paljon merkittävämpi kuin Euroopan maiden etten ymmärrä niin kovin moittia.”

   USAn resursseihin verrattuna aseapu on ollut mitättömän vähäistä.

   USA voisi halutessaan toimittaa Ukrainalle ilman mitään vaikeuksia:
   – 200 Abrams panssarivaunua;
   – 500 Bradley rynnäkköpanssarivaunua;
   – 100 ATACMS-ohjusta HIMARSeihin;
   – 100 F-16 hävittäjää.

   Vaan ei toimita.

   USAn materiaalitoimitukset imperialistiselle roistovaltiolle Venäjälle Toisen Maailmansodan yhteydessä olivat aivan käsittämättömän valtavat:

   Maakuljetuskalusto, logistiikka

   – 427 284 kuorma-autoa (Studebecker, Dodge)

   – 50 501 maastoautoa (Willys)

   – 13 303 panssaroitua kuljetusvaunua ja vetäjää

   – 35 041 moottoripyörää

   – 1 981 veturia

   – 11 155 rautatievaunua

   – 8 089 rautatiekiskojen paikoittajaa

   – satoja tuhansia tonneja ratakiskoja

   – 3 700 000 autonrengasta + 81 000 tonnia kumia

   – 2 541 008 tonnia öljytuotteita

   Laivasto

   – 28 fregattia

   – 105 sukellusvenettä

   – 77 miinalaivaa

   – 3 jäänmurtajaa

   – 140 sukellusveneentorjuntahävittäjää

   – 202 torpedovenettä

   Kaikkiaan 595 laivaa

   Ilmavoimat

   – 4 952 hävittäjää Aerocobra

   – 2 410 Kingcobraa

   – yhteensä 9 681 viittä tyyppiä hävittäjiä ja pommikoneita

   Tykistö

   – 8 218 tykkiä

   – 5 815 panssaritorjuntatykkiä

   – 8 701 tykinvetäjää

   – 473 000 000 tykistön kranaattia

   Puna-armeijan vaatetukseen

   – 15 010 900 paria sotilassaappaita

   – 50 413 tonnia nahkaa

   – 69 000 000 neliömetriä puuvillakangasta

   Puna-armeijan pitämiseksi hengissä

   – 3 820 906 tonnia elintarvikkeita (etupäässä lihasäilykkeitä, voita, suklaata, …)

   Puna-armeijan viestiyhteyksien takaamiseksi

   – satoja tuhansia radioita

   – 423 107 kenttäpuhelinta

   Raaka-aineita sotakaluston valmistukseen

   – 136 000 tonnia räjähdysaineita

   – 2 317 694 tonnia terästä (myös panssariterästä), riittäisi n. 75 000 hyökkäysvaunun valmistukseen

   – 5 807 tonnia alumiiniputkia

   – 166 699 tonnia alumiinivaluja

   – 56 387 tonnia alumiinipeltiä, sotilaslentokoneiden valmistamiseen

   – 34 793 tonnia pronssia ja messinkiä tankoina

   – 7 335 tonnia pronssi- ja messinkilankaa

   – 24 513 tonnia pronssia ja messinkiä levyinä

   – 181 616 tonnia eristettyä kuparijohtoa

   Yms.

   – yli 7000 hyökkäysvaunua

   – jne. loputtomasti

 6. Apua vain sen verran että sota jatkuu.
  Krimin kohdalla olisi voitu toimia toisin.

  1. Niin, Venäjän suorittama Krimin kaappaus Ukrainalta 2014 ei johtanut mihinkään merkittäviin toimiin. Ei myöskään Venäjän heti perään tekemä hyökkäys Ukrainan Donbasiin.

   Venäjä on saanut mellastaa mielensä mukaan, ilman mitään konkreettisia seurauksia.

  1. Mielestäni heidät, joita sosiaalinen omatunto ym. painaa, pitäisi päästää vapaasti leikkimään sotaleikkejä, mutta ilman minkään maan tunnuksia, täysin sitoutumattomasti Suomesta irrallisina toimijoina, kieltäen heitä ehdottomasti paljastamasta omaa kansallisuutta.

   Muut jotka ajattelevat ja kokevat toisin, saisivat rauhassa jatkaa elämiään ilman hirvittävää sosiaalista painostusta tai velvollisuutta osallistua enegiakriisien luomiseen ja niiden pitkittämiseen.

  2. Kukahan sitä muka ”fetisoi”?
   Eiköhän asiaan kannan ottaminen johdu täysin sodan aloittaneen ryssän tekosista.

   1. Minulla ei ole mitään antipatiaa venäläisiä kohtaan, vaikka isoisäni ryssittelikin. Myöskin Ukrainan miljonääri-näyttelijän orkestroiman show’n tukeminen loputtomiin vaikuttaa kohtuuttomalta, eikä mielestäni ole USA:n kansalaisten kuten ei Suomenkaan toisinajattelijoiden velvollisuus loputtomiin kumarrella mukana. Elämä jatkuu.

    1. Liisa, pitääkö Venäjän Krimin ja Itä-Ukrainan hyökkäys hyväksyä ? Ja nyt itsenäisen valtion kimppuun käyminen ja tappaa niin omia kuin muita satojatuhansia.
     Eikö Venäjä pidä pysäyttää ennen kuin se etenee muihin itsenäisiin valtioihin vaikka Suomeen ?

     1. Nämä vakio-argumentit tulevat vastaan kuin nauhalta, jolla ihmiset maalailevat itse uhkakuvia itselleen. Voitte halutessanne itse hysterisoida itseään toteuttavat ennusteet itsellenne, itse en kuitenkaan osallistu globaalilla showpolitiikalla rakennettuihin ääliömäisyyksiin, enkä allekirjoita tällaisia ”Venäjä hyökkää seuraavaksi Suomeen” spekulointeja.
      Joku raja mielestäni siihen, kuinka pitkään ja paljon rahaa Ukrainan sotaan syydetään ja syydetään.

      1. Suomessa on kyseenalaisia ”rauhaliikkeitä ja enkeleitä”, jotka eivät halua ymmärtää, mistä tässä sodassa on kysymys ilman rajoja, valitettavaa sivistymättömyyttä.

       1. Sinä et Heikki ole kukaan minulle sivistyneisyydestä puhumaan. Se NATO-kysely, jonka perusteella sotilasliittoon liityttiin ei edustanut koko kansan yhtenäistä mielipidettä vaan pientä otantaa käsittääkseni. Minulla on rauhanturvaajana muutamia komennuksia tehneitä, Suomen puolustusvoimilla työskenteleviä tuttavia, jotka suhtautuvat hyvin viileän maltillisesti Ukrainassa käytävään sotaan. Lisäksi voin luvata, että Suomessa on runsaasti sellaisia ihmisiä, jotka ajattelevat toisin, mutteivät tuo julkisesti mielipiteitään ilmi sosiaalisen paineen vuoksi.

       2. Tuo ei ole mikään selitys historiattomuutesi puutteeseen. Kertaahan Euroopan historia Napoleonista Suomen sotaan ja edelleen siitä Staliniin ja tähän päivään.
        Mitä johtopäätöksiä voit tehdä erityisesti Venäjän kehityksestä tähän päivään suhteessa mm. naapurivaltioihinsa.
        En puhu nyt tieteestä, taiteesta
        tai kielen kulttuurista, jota arvostan.

       3. Nimimerkki Heikki Karjalainen: kokemus sivistyksen puutteesta on molemminpuolinen. Lisäksi sen ei pitäisi olla sinun ongelmasi mitä edustan tai millaisia mielipiteitä minulla on tähän päivään liittyen, vaikka olisin lukenut tai jättänyt lukematta vaikka mitä, mihin liittyvä henkilöön kohdistuva minun arvostelemisesi reflektoi ainoastaan sinun kenties suuruuskuvitelmilla, sovinismilla sekä sivistymättömyydellä rakentuvaa absurdia holhoamistasi, joka on vastenmielistä.

       4. Liisa, me puhumme nyt sodasta, jossa tapetaan brutaalisti ihmisiä ja tuhotaan kulttuuria. Siinä ei taas mitään tekemistä meidän sivistyksemme kanssa.
        Ja se taas ei auta sotia täällä mielipiteillä toisiamme vastaan. Joten minä voin laskea aseeni.

       5. Ei kannata Liisa laskea omaa rimaansa hänen tasolleen.

    2. Puolustelet siis Liisa ryssän rikollista hyökkäystä ja Ukrainan siviilien raiskaamista ja murhaamista.

 7. Imperialistinen roistovaltio Venäjä halusi saada aikaan Toisen Maailmansodan ja myös sai – Natsi-Saksa ja Kommunisti-Venäjä hyökkäsivät liittolaisina yhdessä koordinoidusti Puolan kimppuun, pitäen yhteiset voitonjuhlan ja voitonparaatin Puolan kukistumisen kunniaksi:
  https://jput.fi/Venaja_ja_Saksa_hyokkasivat_liit.htm

  Imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939, yrittäen valloittaa koko Suomen, mutta epäonnistui surkeasti yrityksessään. Saksa auttoi liittolaistaan Venäjää Talvisodassa Suomea vastaan:
  https://jput.fi/Talvisota.htm

  Kun Venäjä epäonnistui yrityksessään valloittaa koko Suomi Talvisodassa, niin Venäjä valmistautui huolellisesti hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun ja hyökkäsi alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välillä käydyn Jatkosodan. Jatkosodassakin Venäjä yritti valloittaa koko Suomen, mutta onneksi Suomi saavutti suurenmoiset torjuntavoitot jääden itsenäiseksi demokraattiseksi valtioksi:
  https://jput.fi/Jatkosota.htm

 8. Imperialistinen roistovaltio Venäjä, Venäjän miehittämänä ollut P-Korea ja kommunistinen Kiina hyökkäsivät E-Korean kimppuun aloittaen Korean sodan:
  https://jput.fi/Korean_sota.htm

  Imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Unkariin vuonna 1956 joukkomurhaten unkarilaisia, jotka eivät olleet tyytyväisiä elämään kommunistisessa orjuudessa:
  https://jput.fi/Unkari_1956.htm

  Imperialistinen roistovaltio Venäjä ja kommunistinen P-Vietnam hyökkäsivät E-Vietnamin kimppuun aloittaen Vietnamin sodan:
  https://jput.fi/Vietnamin_sota.htm

 9. Perehtymällä historiaan voi saada arvokkaita ajatuksia ja näkökohtia myös tähän Ukrainan sotaan. Kuitenkin historian tarkastelu olisi ulotettava kauas Napoleonin aikakautta vanhempaan menneisyyteen. Avainkysymys on Euroopan mitassa lännen ja idän kulttuurieroavaisuus ja vastakohtaisuus. Länsi- ja Itä-Rooman valtiollinen ero v.495 jkr ja varsinkin Rooman ja Konstantinopolin kirkkokuntien jyrkkä ja konkreettinen ero, suuri skisma v.1054 loivat keskenään vihamieliset lännen ja idän jotka nyt mittelevät asevoimin Ukrainassa. Tähän erilliseen kehitykseen perustuvat niin lännen parlamentaarinen demokratia kuin idän autoratiivinen itsevaltius.

  1. Olen kiinnostunut taidehistoriasta. Tällainen kulttuurihistoriallinen hahmottelu myös on hienoa, mutta perinteisestä sotien historiasta en ole kiinnostunut.
   Lisäksi historian tuntemuksen puute voi myös mielestäni olla nuorille lahja, kun ihmiset globaalissa todellisuudessa löytävät yhteistä samastumispintaa ilman kaunoja tai traumoja joita historiassa sotineet sekä aiemmat sukupolvet ovat tunteneet.

   Täytyisi vain saada elävät fossiilit ja muut epädiplomaatit pois päättävistä asemista sotia kylvämästä.

 10. Imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979, yrittäen valloittaa koko Afganistanin hyökkäysreitikseen Intian suuntaan, ja teki afgaanien kansanmurhaa 10 vuotta:
  https://jput.fi/Afganistanin_sota_1979.htm

  Imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi demokraattiseen Tshetsheniaan vuonna 1994, yrittäen valloittaa koko Tshetshenian, mutta hävisi sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan joutuen allekirjoittamaan Hasavjurtin rauhansopimuksen ja vetämään hyökkäysjoukkojensa rippeet Tshetsheniasta vuonna 1996:
  https://jput.fi/ensimmainen_tshetshenian_sota.htm

  Minulta löytyy enemmänkin kylmiä tosiasioita historiasta pitkin suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin, jos esimerkiksi Liisa on kiinnostunut tosiasioista.

 11. Siinä mielessä sodasta keskustelussa kyllä on vähän semmosen mediaspektaakkelin makua josta en pidä. Ei se ollut kivaa kun sitä tuli Persianlahdelta, eikä se ole kivaa nyt. Sodan ei pitäisi olla fanitettavaa viihdettä. Se on aika hirveää. Sen ei tarvitse kuulostaa hauskalta ja helpolta ajanvietteeltä.

  Juhanille voi antaa pisteen siitä että pelaa kylmiä faktoja monesti.

 12. Jos Yhdysvaltojen presidenttinä olisi kapinamilelinen Trump ei Ukraina saisi mitään tukea nyt. Trump möi omalla kautenaan jonkun ohjuslavetin, se siitä. Biden on auttanut Ukrainaa yli 20 miljardin edestä…ja lisää auttaa, muidenkin maiden ja varsinkin EU:n pitäisi auttaa lisää ja huomattavan paljon enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *