Israelille laser -puolustus kahdessa vuodessa

Rafael Advanced Defence Systemsin johtaja Yuval Steinitz ilmoitti Israelin saavan käyttöönsä laseriin perustuvan puolustusjärjestelmän osittain jo vuoden päästä ja täysin kahdessa vuodessa. Olipa aikataulu sitten lopulta mikä tahansa niin lähellä se näyttää olevan. Laserilla on – kuten jo kirjoitin – mahdollisuus mullistaa täysin perinteinen sodankäynti. Laserilla voidaan torjua ohjuksia, tykinammuksia, drooneja, lentokoneita; ainakin kaikkea lentävää. Nykyisin ohjuksia pyritään ampumaan alas torjuntaohjuksin ja vaikka ne ovatkin kehittyneet, niin tulos on usein epävarma ja torjuntaohjukset kalliita. Puhumattakaan siitä, jos hyökkääjä ampuu samanaikaisesti satoja tai jopa tuhansia ohjuksia: niiden kaikkien pudottaminen on mahdotonta.

Laser sen sijaan on niin halpa, että teoriassa niitä voitaisiin ”tuhlata” valtava määrä yhtä ammusta kohden ja saavuttaa niin suuri pudotusvarmuus, ettei ohjusten ampumisessa ehkä olisi enempää järkeä kuin nallipyssyllä räiskimisessä. Paitsi että tavallinen sodankäynti muuttuisi raskaiden aseiden merkityksen vähentyessä niin myös ohjuksiin perustuva ydinpelote menettäisi merkityksensä. Tätähän Neuvostoliitossa pelättiin kun Reagan esitteli ”tähtien sota” – hankkeensa, mutta teknologia ei silloin vielä ollut valmis ja maailmakin muuttui.

Ehkä tässä on myös syy sille miksi Putinin Venäjä kehittelee ”ydintorpedoita” ohjusten lisäksi?

Rafael on sama yhtiö jolta Suomi tilasi oman ohjuspuolustusjärjestelmänsä, Daavidin lingon ja se tekee yhteistyötä USAlaisen Raytheonin kanssa.

8 vastausta artikkeliin “Israelille laser -puolustus kahdessa vuodessa”

 1. Soturi- ja supersankarimaisissa väkivaltafantasioissaan egojaan pullisteleville, testosteroneissaan itselleen yskiville papparaisille sodat lienevät syy puolustaa teidän miesten itsenne aiheuttamien ja ylläpitämien sotien sotavarusteluhankkeita sekä uusia leluja, romua sekä teknologiaa, jota käytännössä suurin osa tavallisista ihmisistä sodan kontekstin sekä teknologian hyötykäytön kontekstien ulkopuolella suurkuluttavat täysin turhaan omaan narsismiinsa.

  Odotan ilolla, että suurten ikäluokkien miessukupuoliset on saatu hautojen rauhaan, jonka jälkeen nuoremmat ihmiset voisivat edistää jotakin herkkiä sekä muunlaisia arvoja ja maailmassa olemisen tapoja väkivallan lietsonnan ja normalisoinnin sijaan, jota meillä Ukrainan sodasta jatkuva uutisointi sekä perussuomalaisten väkivaltainen kielenkäyttö ynnä barbarismi on normalisoinut, taannuttaen ihmiset jopa rasismiin ja kollektiiviseen hysteeriseen ryssittelyyn.

  Kuinka tyhmä täytyy olla, ettei tätä ymmärrä, että vaikka maailmassa on väkivaltaa, ei itsen tarvitse heittäytyä mutaliejuun eikä vajota maakuoppaan?
  Teknologisen kehityksen sekä luonnontieteellisen sivistyksen hedelmät ovat nähtävissä kaatopaikoilla roskavuorissa sekä siinä paisuvassa roskan ja romun määrässä, jota pakkomielteisesti tälle planeetalle ihminen, kaikkein suurin parasiitti, kylvää.

  1. Ja koska Norppa alkoi keskustella minun blogissani metsästyksestä, otan vapauden kommentoida myöskin hänen blogiinsa täysin aiheeseen liittymättä vielä tästä jäätävästä ihmiskeskeisyyden hysteriasta, joka korona-pandemiassakin sai aikaan aivan massiiviset määrät roskaa myöskin maskihysterian muodossa.

   Itse en ottanut yhtäkään rokotetta enkä käyttänyt maskeja, ei siksi, että olisin rokote-vastainen, vaan siksi, että elän arvojeni mukaista mahdollisimman lääkkeetöntä ja roskatonta elämää, jossa pyrin huomioimaan sekä kunnioittamaan toisia ihmisiä muilla, hienotunteisilla tavoin materialismissa mässäilyn sijaan, joka johtaa siihen, että seksitauteja vastaankin rokottaudutaan, jotta voidaan mässäillä seksipositiivisuudessa sekä levittää joku kuppa uudestaan Suomeen vuonna 2023.

   Mikä siinä on, että ihminen hakemalla hakee jonkun ulkoisen elementin ”suojaamaan” itseään sen sijaan, että suhtautuisi itse omalla arkisella toiminnallaan velvollisuudentuntoisesti sekä vastuullisesti niin, ettei ruttoja ja kulkutauteja ynnä muuta paskaa tarvitse levitellä toisten niskaan??

   1. Kun itse otit sen metsästyksen esiin, älä räksytä, kun siihen kommentoidaan.
    Paskan jauhaminen kostomielessä osoittaa vain pienuutesi – ei ”loistavuuttasi”.

    1. 😀 Näinhän tuo Norppa ihan omasta päästään minulle minun pblogissani totesi, mutta on hienoa, että meillä on täällä Pirkan blogien oma papukaijaksikin heittäytyvä, joka toki itse ”kostaa” uskollisesti joka välissä papukoimiensa puolesta. Ja ei, metsästäminen ei ole mielestäni eettistä. 😀

  1. Laser vieläpä mitä puolustuksellisin aiotussa muodossa: sillähän on tarkoitus vain pudottaa hyökkääjän ohjukset ja ammukset ym.

 2. On niitä laseraseita tehty ennenkin.

  Ongelmana on kuitenkin ”teholähde” tarvitaan hetkellisesti suuri teho ja jos niitä ”droneja”, tms. tulee satamäärin kerralla, niin tarvitaan melkoisesti energiaa.

 3. Silti, yksi torjuntaohjus maksaa ties mitä, kymmeniä tuhansia euroja. Yksi ”ammus” laserilla muutaman euron. En tiedä miten israelilaiset ovat tuon tehokysymyksen ratkaisseet. Haasteena heillä ovat Hizbollahin tuhannet ( muistaskseni yli sata tuhatta) ohjusta Libanonissa jotka saisivat aikaan suuren tuhon konfliktissa ja tietysti myös Iranin mahdolliset ydinaseet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *