Egyptiläiset suuttuivat kuningatar Kleopatran wokettamisesta

Woke-sanaa käytetään nykyään USA:ssa ja muissa länsimaissa tarkoittamaan poliittista ajattelua, joka pohjautuu äärivasemmistolaiseen uuskommunistiseen identiteetti-ideologiaan, joka on viime vuosina tuotu ryminällä yliopistojen kampuksilta koko yhteiskuntaan kulttuurimarxilaisten toimesta.

NETFLIXIN uusi, Suomessa 10. toukokuuta julkaistava draamadokumentti Kuningatar Kleopatra on raivostuttanut egyptiläisiä.
Dokumentissa Kleopatran väitetään olleen musta.
Nimensä mukaisesti neliosainen sarja kertoo muinaisen Egyptin kuuluisasta hallitsijasta Kleopatrasta, joka hallitsi Egyptiä vuosina 51-30 eKr. Pääroolia näyttelee brittiläinen musta nainen Adele James.
Sarjan trailerissa myös esimerkiksi lainataan suoraan erästä historioitsijaa, joka väittää Kleopatran olleen musta ja ”kiharahiuksinen”.

Egyptin turismista ja antiikista vastaava ministeriö on suuttunut totuutta vääristelevästä draamadokumentista.
Ministeriö julkaisi aiheesta pitkän tiedotteen, jota siteeraa mm. Daily Mail. Siinä ministeriö usean asiantuntijan voimin väittää tiukkaan, että dokumenttitietojen perusteella Kleopatra oli vaalea ja piirteiltään kreikkalainen.

Asiantuntijalausuntojen ohella ministeriö on kiinnittänyt tiedotteeseensa mukaan myös liudan kuvia muinaisista esineistä, kolikoista ja taideteoksista, joiden ainakin uskotaan esittävän Kleopatraa.

MINISTERIÖN johtaviin virkamiehiin kuuluva Mostafa Waziri muun muassa sättii Netflixin roolitusvalintaa ”Egyptin historian vääristelystä”.

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000009552829.html

Lähteet: Ilta-Sanomat 6.5.2023, Mikko Paunion blogi Uusi Suomi 20.2.2020 ”Mikä ihmeen woke”.

9 vastausta artikkeliin “Egyptiläiset suuttuivat kuningatar Kleopatran wokettamisesta”

 1. Varokaa tätä uusvasemmistolaista ansaa.

  Yhdysvalloissa virinnyt ja muihin länsimaihin levinnyt rotuun ja identiteettiin nojaava vasemmistolainen kansalaisaktivismi (intersektionaalinen feminismi, Black Lives Matters, woke ja niin edelleen) on kuitenkin vain uusi vaihe siinä totaalidemokraattisessa ajattelussa, joka saa alkunsa jo Ranskan suuren vallankumouksen jakobiineista. Ympyrä sulkeutuu satiirimaisesti, kun sorrettujen ryhmien puolesta esiintyvät vaativat itselleen ylenpalttista hyvitystä, positiivista diskriminaatiota ja ylimyksellisiä erioikeuksia. Suomessahan tällä aallolla ratsasti taannoin Veijo Baltzar.

  Joe Bidenin ja Kamala Harrisin suosikki Amanda Gorman on musta nuori naisoletettu puhetaiteilija, jonka mielestä hänen tekstejään voivat kääntää vain mustat nuoret naisoletetut. Jos tästä kannasta johdetaan yleinen sääntö, päädytään rasistiseen kieleen ja kirjallisuuteen. Tämä tuskin on Gormanin tavoite, joten päättelemme hänen vaativan, että ihonvärinsä, sukupuolensa ja ikänsä vuoksi hänelle suodaan etuoikeus, joka ei koske esimerkiksi valkoisia keski-ikäisiä mieskirjailijoita.

  Kanta on täsmälleen päinvastainen kuin oli Martin Luther Kingillä, joka kuuluisassa puheessaan I Have a Dream (1963) pyysi, että häntä ja muita mustia ei kohdeltaisi mustina, vaan tasa-arvoisina ihmisinä.

  Onko kehitys kuudessakymmenessä vuodessa mennyt taaksepäin?

  https://www.verkkouutiset.fi/a/varokaa-tata-uusvasemmistolaista-ansaa/#dbdd7e9a

 2. Historian uudelleenkirjoittaminen politiikan ehtojen mukaan toki ottaa päähän.

  Mutta aika lailla yks hailee mitä viihdetuotanto tekee tv-sarjoihinsa.

 3. ”Aikaisemmin miehensä Will Smithin Oscar-palkintotilaisuudessa nöyryyttämisestä nykyään tunnetun ohjaajan amerikkalaisen Jada Pinkett Smithin Netflixissä pyörivä ”Kuningatar Kleopatra” on Rotten Tomatoesin1 historian alhaisimman arvosanan saanut sarja.

  Sarjaa on arvosteltu sen epämääräisyyksistä, historiattomuudesta ja “woke”-asenteesta, mikä vääristää todellisuuden.”- Anterilla on asiaa-sivusto.
  ——————————————
  Egyptiläiset suututtanut tv-sarja ei ole viihdettä vaan historiaan perustuva draamadokumentti.

  Wokettaja on wokettaja vaikka voissa paistaisi!

 4. TV-viihdettä se on, vaikka sitä väittäisi dokumentiksi. Siinä ei ole valvomassa yhtään etablisoitunutta tutkimusta, tutkijaa, tiedettä, yms.

  Aivan kuin tämä viestini on vain kommentti blogiin. Voin väittää että tämä on virallinen totuuden julistus, mutta siitä huolimatta se on vain kommentti.

  Stressaan siitä jos yhteisillä rahoilla, verorahoilla ym. tuotetaan valetta. En jaksa stressata siitä jos kaupallinen viihdeteos on surkeaa, koska voin jättää ostamatta.

 5. Meillä on sitten eri käsitys viihteestä.
  Summien summa: Maailma olisi tylsä paikka jos olisimme kaikki kaikista asioista samaa mieltä.😉

 6. Itse olen armoton wokettaja freudentalistipuolueen lakkauttamiseksi. Eivät ole vielä bonjanneet ideaa.

 7. Kleopatra tosiaan oli kreikkalaista sukua. Aleksanteri Suuren valloitusten perintönä hellenismi, kteikan kieli ja kulttuuri olivat levinneet koko Välimeren ympäristöön. Kreikan kieli oli myös Rooman valtakunnan itäosien yleiskieli, kristinuskon nimikin tuli kreikan kielen Kristus -sanasta joka tarkoittaa messiasta, Jumalan lähettämää kuningasta. Samaa perintöä oli Egyptin kreikkalaisperäinen hallitsijasuku. Eivätkä Egyptiläisetkään aivan mustia ole.

  Mutta tehtiinhän Lumikistakin, jonka nimi juontaa hänen valkoisesta ihostaan, Rusikki ottamalla pääosaan latino. Ja kääpiöistä keskikokoisia ja yhdestä nainen ( tai oletettu nainen).

  Ei näissä ole mitään rajaa. Toisaalta ennen oltiin osin toisessa äärilaidassa, kaikki olivat aina valkoihoisia. Cowboysta suuri osa oli oikeasti mustaihoisia lukemani mukaan, mutta kuinka monta lännenelokuvissa?

  1. Onneksi Tove ei astunut hiirenloukkuun, vaan osasi kuvitella muumit pyöreiksi valkoisiksi möhkäleiksi, joiden sekaan diversiteettiäkin sentään mahtuu: narratiiveja kaikennäköisille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *