Kala se on kyttyrälohikin

🐟🐟🐟
Sekä Norjan että Suomen kalaviisaat ovat helisemässä rajajoki Tenoon nousevien kyttyrälohien kanssa.
”Padoista ja muista torjuntatoimista huolimatta Tenoon on noussut kuluvana kesänä erittäin runsaasti kyttyrälohta ja tästä vierasajista on tullut joen uusi lohivaltias.Luken arvion mukaan jokeen on uinut kesä-heinäkuussa yli 100 000 ”ryssänlohta”, mikä on monta kertaa enemmän kuin kudulle pyrkivän Atlantin eli nk. Tenon lohen määrä.
Norjan kalaviisailla on yhä vahva usko siihen, että kyttyrälohi saadaan hävitettyä Finnmarkin joista kalapadoilla. Useimmilta muilta usko on ruvennut hiipumaan. Monen utsjokelaisen mielestä taistelu on jo hävitty.”

Miksi potkia tutkainta vastaan?
Jos ”ryssänlohi” on niin elinvoimainen kuin Tenolla näyttää, eikö sitä pitäisi vihaamisen sijasta ruveta hyödyntämään? Vaikka se ei ole semmoinen vonkale kuin Atlantin lohi. kalahan se on sekin, vieläpä lohikala.

Hieman tietoja kyttyrälohesta: Kyttyrälohi elää kaksi vuotta ja kasvaa 40-50 cm pitkäksi ja 1,5-2 kilogramman painoiseksi. Kutuaikana kyttyrälohen noustessa jokiin, koiraalle kehittyy helposti tunnistettava selkäkyttyrä sekä koukkuleuka.
Kireitä siimoja!
Lähteet: Wikipedia, Lapin Kansan pääkirjoitus 15.8.-23 ”Kaikki irti vieraslaista”.

18 vastausta artikkeliin “Kala se on kyttyrälohikin”

 1. Luin kalamiehen tietokirjasta että atlantin lohi (Salmo Salar) on tutkijoiden mukaan alkuperäinen lohi josta muut lohet ovat polveutuneet. Esim tyynen meren lohet: Kuningaslohi, punalohi, koiralohi, masolohi ja se kyttyrälohi.

 2. Vaikka itse tykkään kalastuksesta, lohen pyynti ei ole minua suuremmin innostanut. Lohijoki, Tornio-Muoniojoki on tuossa 40 kilsan päässä, autolla puolen tunnin matka, mutta ei se vedä puoleensa. Luvat ovat kalliit ja saaliin kanssa on kuulemma niin ja näin.
  Vannoutuneet lohimiehet sanovat, että kuningaskalaa kannattaa pyytää, vaikkei saisikaan. Itse ajattelen vähän eri malliin. Mutta makunsa kullakin.
  Kyllähän lohi hyvä syöntikala on, mutta ei sitäkään päntiönä voi syödä. Ei edes norjalaista kassilohta!

  1. Mä lasken kaikki tummat eli kutuasuiset lohet takaisin jonkkaan, koska siinä vaiheessa ne eivät ole syömäkelpoisia. Lohi merivaiheessa ja nousuvaiheessa hopeakylkisenä on herkkua monella tapaa valmistettuna.

 3. Takavuosina eräs pitkän matkan tuttava oli meillä yötä. Oli kesä ja kärpäset. Tuttava oli ostanut Tornionjokivarresta pyyntituoreen soppelin kokoisen lohen ja suolannut sen. Kysyi että huolitko. Vastasin että kyllä vaan. Suolaus oli kohdallaan, kala oli hyvää, mutta miksi kala oli loheksi niin vaalean väristä? Melkein haueksi olisi luullut. Olen kuullut, että Tornio-Muoniojoen lohet ovat ”kalpeita” väriltään.

 4. Suomalaiset haluavat ampua kaiken, mikä uhkaa vaikkapa vahingossa kaataa heidän roskapönttönsä, kuten itärajalla pelmunnut villikoiralauma, jonka kaikki yksilöt tietysti suomalaisten mielestä tulee välittömästi ampua, koska nämä olivat hakeneet ravintoa ihmisten roskiksista sekä tappaneet muutamaisen haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kissanperkeleen.

  Tässäpä syytä kerrakseen lähteä ampumaan. 🙁

    1. Sehän on aivan tuttua, eikä siinä mitään uutta, että narsistiset ihmiset käyttävät joitakin omina ”syntipukkeinaan”, he tarvitsevat jonkun syntipukin, jonka päälle kaataa omat sontalastillisensa.

 5. Kyttyrälohi on ruokakala juuri kun se nousee jokiin, mutta kovin nopeasti se muuttuu kyllä syömiskelvottomaksi.

 6. Klo 11.00. Kaksi Liisan asiatonta kommenttia poistettu.
  Koetahan pitää se toksinen feminismisi taka-alalla.

 7. Tyyneltä mereltä peräisin oleva kyttyrälohi on saalismäärältään ja kaupallisesti tärkeä lohikala Yhdysvalloissa Alaskan rannikolla.

  Norjassa ja Suomessa Jäämereen laskevien lohijokien rannoilla onkin ratkaistava mitä tehdä rajusti viime vuosina lisääntyneelle kyttyrälohelle. Täällä vielä epäluulot varjostavat kalalajia, joka makeaan jokiveteen noustuaan mätänee ja kuolee kudun päätteeksi.

  Merivaiheessa kyttyrälohi on kirkas ja arvosteltu ruokakala. Jokeen noustuaankin kalaa voi jonkin aikaa pyytää ennen kuin sen elinkiertoon kuuluva rappeutuminen alkaa.

  Norjassa tänä kesänä joista poistopyydetyistä merivaiheen kirkkaista kyttyrälohista merkittävä osa menee kalatehtaille jalostukseen. Kyse on vasta tuhansista kiloista.

  Vilkasta keskustelua kyttyrälohen joka toinen vuosi tapahtuvan vaelluksen taloudellisesta hyödyntämisestä käy Norjassa parhaillaan.

  https://yle.fi/a/74-20040902

 8. Minä väitän: miksei se muka olisi mahdollista käydä dialogia vaikka pihakoiralaumallisen kanssa, kun oman sessunsakin kanssa päivittäin juttelee.

  Toivoa ei pidä menettää, vaikka toivo onkin kuulemma tyhjä ja merkityksensä menettänyt termi.

 9. Klo19:08. Liisan tänään kirjoittamat asiattomat kommentit poistettu.
  Koeta nyt vaan pitää se toksinen feminismisi taka-alalla.

 10. Klo12:35. Kaksi Liian tänään kirjoittamaa asiatonta kommenttia poistettu.
  Jos haluat kuulla lisää Ayaan Hirsi Alin syvästä pettymyksestä Hollannin vasemmistoon ja länsi feminismiin silloin parikymmentä vuotta sitten, kirjoitan siitä ehkä jo tänään, tai sitten en.

 11. Kyllä itselle riitti yksi kyttyrälohi olen toki niitä saanut muutaman yhdestä koitin tehdä syötävää ei mennyt kun yksi pala alas
  Pahaa syötävää koko kyttyrä kala
  Haukikin on parempaa kun on noin 3 kg terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *