Älä pelkää äläkä kerjää stressiä

Terveyteni käytyä vähän turhan reunalla liiasta stressistä, otin parin päivän pääntyhjennyksen luonnon keskellä. Tuttuun tapaan se auttoi, ja herätti myös ajatuksia. Totuus ei ole mitään uutta: tasapainon hakeminen on elämän matka, mutta maalissa ei olla koskaan.

Painettakin tarvitaan

Eroja on epäilemättä yksilöissä, mutta minä ainakin tarvitsen painetta saadakseni kunnolla aikaan. Deadlinet ovat yksi asia jota jäin kaipaamaan journalistiajoilta, mutta onneksi dediksiä löytää lukuisista muistakin paikoista. Tiukka paine ajasta, rahasta ja työtehtävän haasteista on tärkeää ihmisen kehittymiselle. Samaa voi toki sanoa myös muista aiheista, kuten haastavat kohtaamiset vaikkapa sairaan läheisen äärellä. Vasta paine näyttää mihin pystymme.

Nykyajassa pidän erityisen vaarallisena ajatusta, että epämukavat asiat ja kiusalliset totuudet pyyhitään pois ihmisten luota. Yhdysvaltalaisten opinahjojen sensitiivisyysohjelmat, historiallisten kirjojen sensuroinnit – tai kotimaiset puistojen nimien vaihdot ovat kahdella sanalla sanoen järkyttävää typeryyttä. Meidän tulee altistua historiamme virheille ja vaihtoehtoisille mielipiteille, jos älykkyydelle annamme mitään arvoa. Ajatus tai kannanotto jota ei asiallisesti haasteta ei ole painomusteensa arvoinen. Se ei ole sananvapautta vaan totalitarismia, jossa puolustetaan oikeutta olla samaa mieltä johtavan eliitin kanssa.

Mutta rajansa pitää myös tietää. Havaintoni on, että stressiä ja huolia tulee joka tapauksessa vastaan. Ylimääräistä stressiä ei pidä hankkia. Joillekin tämä voi tulla toksisesta ihmissuhteesta, toiselle somesisällön seuraamisesta, kolmannelle liiallisen tekemisen haalimisesta. Joskus pitää sanoa ei. Joskus pitää nollata. Stressiä on turha kerjätä ja lähteä hakemaan enempää. Kuten vaikkapa mainio koomikko Hasan Minhaj jokunen vuosi sitten opetti, voit myös päättää että yksinkertaisesti lakkaat stressaamasta muutamasta asiasta. Hän itse totesi silloin, että ei enää ota stressiä blackfacesta (=vaaleaihoinen maskeeraa itsensä tummaihoiseksi). Ehkäpä meistä jokaiselta voi löytyä yksi asia, josta ei vain kannata enää ottaa pulttia?

Raja kulkee tuossa

En kerro, missä raja menee, koska siihen on monta miljardia oikeaa vastausta. Ehdotan kuitenkin, että vastauksen hakeminen on voitto itsessään. Ehdotan myös, että jos vastaan on tulossa puhuri, joskus sitä vastaan kannattaa marssia, joskus väistää. Minulle esimerkiksi teki erinomaisen hyvää väistyä Junnilan ministerikohun keskusteluista.

Opi siis ottamaan haaste vastaan ja opi myös ajoin sanomaan kohtelias ei – ennen kaikkea itsellesi.

16 vastausta artikkeliin “Älä pelkää äläkä kerjää stressiä”

 1. Kyuu,- Se on niin, että yksi ainoa auringonsäden riittää hävittämään satoja varjoja ja elämä ei ole ongelma joka pitää ratkaista, vaan todellisuus joka pitää elää.
  Joten, valoa päin ja hyvää alkanutta Heinäkuuta.

 2. Stressi on hyvä renki mutta isäntänä huonoimpia asioita mitä olla voi mutta eipä sitäkään kukaan voi väistellä terv tepivaari

 3. Omassa työpaineessa minulla oli Rajasalmen silta jonka ylitin illalla ja työ paineineen jäi taakse.
  Työstressiä pitää olla mutta tasapainossa pysyminen edellyttää palauttavaa aikaa sellaista joka vie ajatustyön muualle.
  Psygiatreja tarvitaan kun ei hallita tasapainoa. Vika myös työnantajissa.

 4. Stressin aiheuttaja minulla on se, ettei olisi tekemistä, vaan että täytyisi tehdä tikusta asiaa.
  Työ on ollut aina ”sata asiaa” päällekkäin ja poikittain, se piti steressin pois.
  Ainoa ja pirullinen stressin aiheuttaja on asia, jota ei osaa ja pitäisi tehdä se väenväkisin.
  Toinen on esiintyminen isolle porukalle, jos on pienikin epäilys, että on aukko jossakin tiedossa tai soittamisessakin, kun mennään vaikeusasteen ylärajalle tekniikassa.

 5. Minä en kaipaa työtä vaan teen ne ennenkuin kerääntyvät jonoksi vanha sanonta vie mennessä tuo tullessa on aika hyvä neuvo terv tepivaari

  1. tepi,- Näin eläkeläisenä sitä voi jo ajatella niin, että älä tee sitä tänään, minkä voit huomennakin jättää tekemättä.

   1. No voi tietysti noinkin ajatella minä en noin tee tuolla ajatuksella ne työt jää jonoksi

    Mitä taas tulee tuollaseen ajatukseen ettei tee jotain tänään jättää huomiseksi jonka voi toisella teettää terv tepivaari

 6. No enpä tiedä mutta teen töitäni sen mukaan mitä itse huomaan en silloin kun toiset haluaa

  Työkin pitää valita jossa on vähän tekijöitä ei antaa neuvoja vaikka nekin olis helppoja asioita

  Toisille esim suhkepullo on mitä on vettä täyteen suhkimista illalla aamulla sitten näet ne asiat jotka ovatkin ruosteessa terv tepivaari

 7. Eläke ei tarkoita elämän sammumista. Työ ei tarkoita palkkatyötä. Tekemisen saa jos tekemistä haluaa.

  Tämän takia olen aina pitänyt tärkeänä että valtiovalta ymmärtäisi ihmisten tekemistä laajemmin. Jos ihminen tekee merkityksellistä vapaaehtoistyötä, se ei tarkoita että hän on työtä vieroksuva.

  1. Pori Areenalla tästä työn roolista eri elämänvaiheissa puhuttiin asiaa. Juontaja Jari Korkki avasi ja eläkeliiton pj. laajensi. Yrittäjien pj. korosti palkallista lisätyötä, joka kykenee.
   Antti Palola terveyttä ja ansaittua vapaa-aikaa.
   Lauri Lyly voimakkaasti vapaaehtoistyötä ja omaishoidon merkitystä yhteiskunnalle suurina tekijönä. Psykologi mielenterveystekijöitä olla tekemista.
   Myös puhuttiin varattomuudesta ja ”ylivarallisuudesta” makaamassa pankkien eläkeläistileillä. Yhteiskunnan taloudellinen eläkeläistilanteen ero on äärimmäisen suuri ja suurenee huonon eläkekertymän vuoksi nuoremmilla.

   1. Pitää ottaa huomioon sekin, että nuoremmat , mittaavat yhteiskunnan varoista erilaisina tukiaisina melkoisen summan, mikä voidaan katsoa ennakkoeläkkeeksi ja siksi peruste pienemmälle eläkkeelle.
    Nykyeläkeläiset eivät niitä saaneet, joten suurempi eläke on oikeutettu.

 8. Kyläyhdistyksen talkoita n. 20 päivänä vuodessa. Ehkäpä eräässä uskonnollisessa yhteisössäkin voisi olla tarvetta. Puolueen talkoissa olen ollut vähän laiskasti.

 9. On toki tuo kökkä en tosin enää niissä ole mukana kun yhden porukan kanssa
  Muut ovat sitten saaneet mennä ns poistoon talkoot ovat talkoita joista koko porukka sitten saavat hyödynkin terv tepivaari

 10. Toivoa sopii että olikeistohallituksemme näkisi ihmisen sieltä seteliahneuden takaa…

 11. Isoissa puolueissa on se ongelma että jokainen heistä näkee ihmisen niin monen oman järjestönsä kautta, ei koskaan ihmisenä. Mutta asia voi muuttua jos meteliä pidetään.

  Ihminen ei ole (ainakaan ainoastaan) esim. yrittäjäliiton, SAK:n liiton, tai ekonomiliiton jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *