Riikka Purra ja Valo Vesikauris

Mikä yhdistää perussuomalaisten johtajaa ja valtionvarainministeri Riikka Purraa sekä Trans ry:n puheenjohtajaa ja ihmisoikeusaktiivi Valo Vesikaurista? Vastaus on se, että he molemmat ovat oikeassa, mutta erittäin väärällä tavalla. Koska molemmat ovat täysin eri kohdalla poliittista spektriä, on epätieteellinen vertailu oudolla tapaa kiehtovaa.

Näin he sanoivat

Riikka Purra kirjoitti äärivanhoillisen islamin karmeasta tilasta naisten ja tyttöjen oikeuksien osalta. Tässä kirjoituksessa on juuri se mediassa tunnetuksi noussut lainaus mustia säkeistä.

Valo Vesikauris kommentoi sukupuolineutraalien wc-tilojen haasteista, joista monet johtuvat huonosti käyttäytyvistä miehistä. Tästä on siteerattu laajalti ohjeistusta, että cis-sukupuoliset miehet pitäisi ohjata käytöskouluun ongelman korjaamiseksi.

Näin siinä kävi

Molemmat ovat oikeassa. Monissa islamin haaroissa on sietämättömän surkea, absoluuttisen anteeksiantamattoman surkea tila naisten oikeuksissa. Miesten käytös wc-tiloissa on verrattain usein äärimmäisen surkeaa ja pistää ihmettelemään jäikö käytöstapojen oppiminen väliin.

Molemmat ovat väärässä. Islamin ongelmia ei takuuvarmasti korjata sillä, että lähdetään herjaamaan suuria ihmisryhmiä. Myöskään transsukupuolisten ja cis-miesten välisiä ymmärryksen puutteita ei korjata herjaamalla toista osapuolta leveällä pensselillä.

Kaava on sama: todetaan todellinen ongelma, sitten tehdään kaikki mahdollinen ongelman pahentamiseksi. Arvaan jo seuraavat askeleet: kun ilmapiiri pahenee, uhriudutaan ja nostetaan panoksia. Toistetaan kunnes löytyy joku toinen ongelma jonka ratkaisu halutaan ryssiä.

Ilman dialogia ja kohtaamisia ei synny kestävää rauhaa eikä todellisia ratkaisuja. Ei koskaan.

4 vastausta artikkeliin “Riikka Purra ja Valo Vesikauris”

 1. Ainakin muslimeilla olisi motiivi sabotoida yhteisvessoja.
  Mutta pöhkövaivaa poteva Vesikauris ei liene muslimeista kuullutkaan.

  Tuskin mustalaisetkaan hyväksyvät. Kyseessä lienee tabu.
  .

 2. Ennen oli tärkeintä että oli vessa. Taannoin oli kaksi vessaa ja kumpaankin ruuhka oltiin jonossa miehet ja naiset ja mentiin sitä mukaan kun vapautu eikä karsottu oliko miesten vai naisten puoli.

 3. Meillä oli työmaalla jo 1980 luvulla kolme vessa katekoriaa miehet naiset ja toimihenkilöt terv tepivaari

 4. Jos uutta taloa rakentaa, on melko helppo pykätä siihen kolmas rinnalle.

  Tämä on niitä asioita että ehdottomasti haluaa olla myötämielinen eri ihmisten eri tarpeille, mutta samalla ei pidä heittää yhtä bussin alle toista auttaakseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *