Apuharvennusta alamaailmassa – tai ylämaailmassa, ihan miten vaan

29.2.2024 Verkkouutisten mukaan Ukraina on ampunut 13 venäläiskonetta alas 12 päivässä. Su-34:a, Su-35:a ja  erittäin kalliin tutkakoneen A-50U, jota voi verrata länsimaisiin AWACS-koneisiin.

Tänään 2.3.2024 Ukraina on ilmeisesti ampunut alas taas kolme ryssän konetta (2 kpl Su-34 ja yhden Su-35). Lähde: Postimees-lehti.

Alasampumisvauhti on ihan kohtalaisen hyvä – toivottavasti jatkuu samana edelleen. Ryssät taitavat luulla, että Ukrainalta loppuu ilmatorjuntaohjuksetkin, eikä pelkästään tykistön ammuksista ole huutava puute.

7 vastausta artikkeliin “Apuharvennusta alamaailmassa – tai ylämaailmassa, ihan miten vaan”

  1. En tiedä onko ukrainalaisilla sinänsä mitään uutta osaamista.

   Ennemminkin tuntuu siltä, että ryssät ovat hitaita oppimaan. Kun jossakin ammutaan niiden koneita alas vähittäin ja tukuttain, niin ei uskota, että sinne ei kannata lentää. Niinpä sitten taas ammutaan koneita alas vähittäin ja tukuttain.

   Sentään niitä A-50 tutkakoneita on ammuttu alas vasta kaksi tässä lähiaikoina ja näyttää siltä, että niitä ei riitä enää alas ammuttavaksi samaa vauhtia. Niinpä ryssät näyttävät niiden suhteen varovaisilta. Koneen mukana menee kymmenkunta pitkän koulutuksen saanutta erikoisosaajaa.

 1. Ilmatorjunta on se paras ja sellaista pitäisi sitten olla meilläkin ja riittäästi sillä ne koneet ovat kalliita.

  1. Ukraina on pinta-alaltaan suuri maa ja rintamalinja hyvin pitkä – karkeasti 1000 km on aktiivista rintamalinjaa.

   Siten ilmatorjuntaa ei mitenkään riitä kaikkialle – Suomessa on sama ongelma.

 2. Taitaa se vähän olla että kun satatuhatta aziz kombat fighteria rakentaa pitkin persiaa teltoissa shahadeja siihen tahtiin ettei niitä vaan pysty torjumaan kaikkia, niin hyvä sitten suunnata tulta tarkasti.

  1. Shahedeja torjutaan etupäässä konekivääritulella.

   Esimerkiksi Pick-Upin lavalle korkea alusta 12,7 mm konekiväärille. Torjuntakeskus ajattaa niitä autoja oletetulle Shahedin reitille ja sitten tulta. Esimerkiksi Harkovassa niitä Pick-Uppeja konekiväärien kanssa on noin 100. Suomessa tuskin ensimmäistäkään.

   Ilmatorjuntaohjukset ovat kalliimpia kuin sellainen drone. Niitä säästetään lentokoneille ja helikoptereille.

 3. 15 konetta kahdessa viikossa.

  Ihan tarkkoja päiväkohtaisia lukuja ei löydä mistään. Ukraina nimittäin odottaa todistetun pudotuksen, eikä laske osuman saanutta konetta pudotukseksi, ennen kuin se on todistettu pudonneeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *