Auttakaa miestä mäessä!

Okei, ei tämä ole kovin vakava hätä, paitsi jos gastronomia on prioriteeteissa korkealla. Ajattelin kuitenkin joukkoistaa.

Olipa kerran…

Päivänä muutamana, vuosia sitten löytyi paikallinen pieni merkki nimeltä Lemmon Luomu. Heillä oli hyvää pizzaöljyä ja täysin erinomaista chiliöljyä. Siihen kun dippasi palan focacciaa niin tuli mukava pieni virne silmäkulmaan.

Mutta niin siinä kävi, että Lemmon Luomu pisti lapun luukulle eikä heidän öljyä enää saa.

Joten olen tässä, yksin pimeässä, vieraassa vihamielisessä kaupungissa, elämä on ankeaa ja lapsena piti kouluun hiihtää kesät talvet, ylämäkeen molempiin suuntiin. Eikä minulla ole edes chiliöljyä.

Aikanaan suomalaisena merkkinä tunnettu, nyttemmin amerikkalaistunut Keiju on aika mautonta. Alavuden chiliöljy on huomattavasti parempaa – ja kotimaisempaa – mutta chilin maku on hellää ja pehmoista.

Kapitalistina tehtäväni on olla ahne, enkä saa koskaan tyytyä siihen mikä on kohtuullista. Haluan tymäkämpää chiliöljyä. Haluan makua!

Joten kysyn fiksummilta suosituksia.

19 vastausta artikkeliin “Auttakaa miestä mäessä!”

 1. Jos haluat ”chilidynamiittia”, niin tässä:

  ”SPIRACHA SAUCE” Go- Tan.
  ”Foodloving Asian family.
  Est 1954”

  Punainen pullo 215 ml. Vihreä korkki.
  Minun suuni ei sitä kestä.

 2. Chiliöljyyn ota kantaa, minulle outo alue, kunhan joskus pulverimaista chiliä ripottelen piristeeksi.
  Mutta mikä avauksessa kiinnitti huomiota oli elävä kieli, selvästi kirjallisia kykyjä.

  Kapitalismikin siinä vilahti, kas kun juuri satuin lukemaan Hesarista tarinan aiheesta, sellaisen kovin skeptisesti, etten sanoisi tuomitsevasti suhtautuvan niin alla linkki, ainakin vasemmistolaisille tuottaa varmaan mielihyvää se lukea

  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010225364.html?utm_source=twitter&utm_medium=toimitus-dlvr

  1. Kyllähän tutkijanaiset ovat oikeilla jäljillä mitä kapitalismiin tulee. Sehän on perusahneen ihmisen luoma, jota taas perusvihreän luonto ei mitenkään kestä.
   Mutta taitaa se housun lahkeessa roikkuva kapine
   olla kapitaismiakin suurempi luonnon tuhoaja uskon seuralaisineen.
   Mutra, mites nuo sitten enää kytketään johonkin vasemistoon tai oikeistoon, jotka määrittelyinä ovat älyvapaita. Paitsi että ns. vasemmistoon on iät ja ajat pesiytyneet älyn taiteen ja filosofisen ajattelun jättiläiset. Oikeistoon rahan ahneuden jättiläiset.

   1. Olet Heikki edelläkulkija yrittäessä häivyttää oikeisto vasemmisto asettelua. Aika sitkeästi se vielä istuu suomalaisten ajattelussa, että työmaata riittää Sinulle.
    Alku muunlaiseen asetteluun voisi tulla siitä että vaalikoneiden nelikentästä poistetaan oikea ja vasen.

    1. Oikeisto-vasemmistojako on erittäin tärkeä.

     Oikeisto haluaa vähemmän veroja, eli lisää kilpailukykyä, lisää talouskasvua – ja päättää itse miten tulojaan käyttää.

     Vasemmisto haluaa lisää ”ilmaisia” julkisia palveluja, lisää tulonsiirtoja rikkailta köyhille (eli lisää veroja ja lisää velkaa).

  2. Tämä maustejuttu sopii hyvin politiikan mausteeksi.

   Meinaan ei kommunismikaan ollut/ ole mitään vasemmistolaisuutta, mitä siksi nimitellään. Päinvastoin, se oli kapitalismia pahimmillaan eli valtionkapitalismia, joka omisti vielä ihmisetkin.
   Vasemmistolaisuus on enemmänkin ihmisten välistä moniarvoista tasa-arvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Keskustalaisuuskin on lähellä sitä.

   1. Kiina on valtionkapitalismin paras esimerkki, mikä kontrolloi ja omistaa ihmisetkin. ”Vapaus” on vain rahan vapautta tehdä rahaa ihmsillä ja luonnolla. Siinä yhdistyy oikeistolaisuuden ylin päämäärä.

 3. Entäpä jos kokeilisit ihan itse tehdä chiliöljyä.

  Tuoreita sopivan tulisia chilejä tai vaikka mietoa ja tulista sekaisin – laadukasta oliiviöljyä ja turauttaa sauvasekoittimella sekaisin. Maistelua ja tarvittaessa lisää chilejä.

  Voisi kokeilla myös lorauttaa punaviinietikkaa sekaan.

  Jos oikein hifistellä haluaa, niin miksipä ei myös paloiteltuja valkosipulin kynsiä ja taas sauvasekoitinta.

 4. Tuo Juhanin idea on jotain mitä pitää kyllä kokeilla myös. Sriracha on sinänsä tuttu ruoan kanssa. Ei kovin tulinen mutta ihan kiva. Se ei tosin ole ihan hirveän hyvä leivän dippailuun.

  Ja tuo Hesarin linkki on kyllä oikein ihana muistutus nykyjournalismista, tai siis sen puutteesta. ”Somevaikuttaja” on nykyään niin korkea titteli että sillä on automaattisesti kaiken asiantuntija.

 5. Minulla oli aikanaan työkaveri jonka kanssa kävimme
  silloisessa työmaaruokalassa
  ja hän laittoi aina ruokansa päälle
  jotain kikkomania
  ei edes maistanut miltä se ruoka olisi maistunut?
  Minusta paras nautinto
  maistella eri ruokalajeja ilman lisämausteita…

  1. Kikkoman on itämaisiin kalaruokiin ja riisiin sopiva erittäin suolainen mauste, Eikä se ole edes väkevä.

   Kyllä suola ja yrtit ovat kaikkien ruokien mausteiden aatelia.

  2. ”Minusta paras nautinto
   maistella eri ruokalajeja ilman lisämausteita…”

   Minustakin on mautonta työntää ruokaan tai vaikkapa makkaran päälle sitä sun tätä – ilman, että on edes maistanut ensin miltä se maistuu ilman lisämausteita.

   Kun minulla on tapana tehdä suuria annoksia ruokaa kerralla (vaikkapa kuuden litran kattilallinen) ja syödä sitä sitten joka päivä yhdellä aterialla kunnes se kattilallinen on syöty, niin siinä tapauksessa lisämaustaminen lautasella tuo vaihtelua.

   Yhtenä päivänä ei lisämausteita, toisena vaikkapa Tabascoa, kolmantena ketsuppia, jne.

 6. Kuuleman mukaan Viljakkalassa oli naisten huusholli jossa keitettiin ruokaa kerralla iso kattilallinen ja se oli pöydällä niin monta päivää kunnes oli tyhjä. Siitä itse kukin sai käydä syömässä silloin kun oli nälkä. Maustamisesta ei mainintaa…

 7. Toki ruokaa pitää ensin maistaa ilman mausteita, mutta jos puhutaan patonkityyppisestä leivästä vaikkapa, eihän siinä makua ole. Kuka laittaa voita, kuka juustoa, kinkkua, kuka öljyä.

  Toki voileivästä saa ihan perus pippurillakin maukasta, ei siitä kahta sanaa.

  1. Georgiassa saa sikäläistä leipää (puri) pienistä leipomoista juuri paistettuna. Vaalea suurehko salmiakin muotoinen leipä. Siitä voi murtaa palasen ja syödä sellaisenaankin, mutta voin (karaki) kanssa se on todella hyvää. Ei tarvitse mitään mausteita.

   Se saattaa olla alunperin armenialainen leipä. Ostan yleensä Virossa käydessäni kotiin mukaan ja lämmitän mikrossa joko voin tai kermajuuston kera. Herkullista.

  2. Juureen leivottua hiukan jo kuivahtaneita hapanleipäsiivuja.
   Päälle reilusti veitsellä tai lusikalla levitettyä pehmeää avokadoa. Pippuria myllystä ja käsin sitruunasta puristettua mehua. Erikoisherkkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *