Saako köyhä varastaa ruokaa

On mediassa paljon herättänyt keskustelua kun näyttelijä Amanda Palo on kertonut että kun köyhä nälkäänsä kaupassa näpistää niin sivullinen pitäisi katsoa toisaalle, Amanda on todennut myös että syy nälkään ja varastamiseen on nykyisen hallituksen syy.

Omana mielipiteenäni sanon että en hyväksy varastamista millään syyllä nykysuomessa.

Rupesin ajattelemaan että miten itse suhtautuisin kun kaupassa näkisin jonkun näpistävän, katsoisinko toisaalle, ilmoittaisinko kauppiaalle vai ryhtyisinkö tykönäni pohtimaan onko näpistäjä rikas vai köyhä ja siltä pohjalta toimisin. Uskon että kykyni tulkita ihmistä eivät riittäisi.

Palon vuodatusta on paljo käytetty lyömäaseena hallitusta kohtaan mikä sinänsä ei ole kummallista, jokaisesta mahdollisuudesta on hallituksen vihollisen otettava vaari että saa muutosta haluamaansa suuntaan aikaiseksi.

Sellaista taustaa olen lukenut että joillakin alueilla on näpistely lisääntynyt, joillakin ei mutta ylipäänsä on näpistelyä esiintynyt ihan kaikenväristen hallitusten hallitessa.

Helpompi olisi asiasta vääntää jos tuntisi taustoja, kuinka moni varastaa vaikka ei ole köyhä, sillä uskon että muutkin kuin köyhät varastavat, laittaako joku rahansa johonkin turhaan (esim viinaan tai peliriippuvuuteensa) ja pihtaa ravinnosta, millainen ruoka kelpaa jne.

32 vastausta artikkeliin “Saako köyhä varastaa ruokaa”

 1. Kaupan liiton johtavan asiantuntijan Terhi Kuljukka-Rabbin mukaan myymälävarkauksien määrä on ollut Suomessa viime vuosina kasvussa.

  ”Kyllä ne ovat aika monen vuoden ajan lisääntyneet, sen osoittaa jo poliisin rikosilmoitustilasto. Eli trendi on nouseva”, Kuljukka-Rabb kommentoi MT:lle.

  Hänen mukaansa näpistykset kohdistuvat usein tuoteryhmien kalleimpiin tuotteisiin.

  ”Tyypillisesti varastetaan helposti eteenpäin myytävää tavaraa tuoteryhmien hintavammasta päästä. Merkkivaatteita ja -kosmetiikkaa näpistellään runsaasti. Elintarvikkeissakin korostuvat kalliimmat tuotteet.”

  Alkoholituotteet pysyvät myymälävarkaiden kestosuosikkeina vuodesta toiseen.

  ”Takavuosina on ilmennyt, että alkoholivarkaudet alkavat yleensä korostua kevään tullen. Mutta niitä tehdään kyllä ympäri vuoden.”

  Kuljukka-Rabb huomauttaa, että myymälävarkauksia tehdään useista erilaisista motiiveista käsin.

  ”Näpistelijöiden motiivi riippuu aina tapauksesta ja se myös määrittää, mitä halutaan viedä. Yleinen ymmärrys on, että usein myymälävarkauksia tehdään ajatuksena myydä tuotteita eteenpäin ja siten rahoittaa jotain muuta toimintaa, usein päihteiden käyttöä.”

  Päihderiippuvaisten lisäksi myymälävarkauksia tekevät muutkin.

  ”Koululaisilla ja nuorisolla mukana saattaa olla jännityksen hakemista. Sitten on niitäkin ihmisiä, jotka perustelevat asiaa sillä, että varastaminen on elinehto, jotta saa päivittäiset tarpeet hankittua. Sitäkään en pidä oikeutettuna motiivina”, Kuljukka-Rabb sanoo.”

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/ff22890b-b870-4694-975d-eca604751ea6

 2. Mikäli Amanda Palo olisikin näyttelijän sijaan kauppias niin mahtaisiko hän olla asiasta samaa mieltä?

 3. Aletaan vaeastelemaan, jos naapurilla on uusi auto saa sen varastaa koska ”Amanda Palo”

 4. Tuollaisen ”näyttelijät” voi laittaa aboikottiin ja julkisesti kertoa, ettei mene vahingossakaan katsomaan esityksiä, missä tämä esiintyy.
  Sinänsä tuo selitys siitä, että on nykyisen hallituksen vika, on selvää ideologista vasuripotaskaa.

 5. Ei saa !
  Sitten on näitä muita ”köyhiä” korvien välistä, kuten eräs porvoolainen hammaslääkäri kleptomaani, jolle se oli elämäntapa.
  …ja sitten on näitä muita varkaita.

 6. On vaan fakta asia sekin että jos ei ole rahaa mitä tekee no voihan sen arvata

  Varmaan varastaa ennen kun kuolee nälkään kaupan puoli voi kiittää itseään

  He ne hinnat nosti ei asiakas en silti tuota hyväksy mutta kun vaihtoehtoina on varastaa taikka kuolla nälkään

  Kukin voi sitten miettiä mitä nyt tehdään
  Kleptomaanit ovat asia erikseen terv tepivaari

 7. Lidl ajaa alas itsepalvelukassoja huijausten vuoksi. Lohituotteissa on hälytysnapit.
  Sitten on näitä punnitsijoita vajaalla pussilla ja lapun jälkeen vähän lisää.
  Sitten on näitä isoihin kulttuurivaatteisiin upottajia.
  Sitten on näitä pikkupoikia.

  1. Olen kuvitellut että kaupat laittavat näitä itsepalvelukassoja säästääkseen kustannuksissa. Jos ne poistetaan kasvavat hintapaineet, tietysti myös myymälävarkaudet maksamme me rehelliset asiakkaat. Kauppa perii aina omansa, varsinkin Suomessa aidon kilpailun puuttuessa, no mitä nyt Lidl vähän asettelee pieniä kapuloita kahden suuren rattaisiin.

   1. Minä käytän aina kassapalvelua, en suin surminkaan halua kassahenkilöille, palvelulle loppua.
    Prisma Tampereen keskustassa kassoilla kulkee hommat sujuvasti ja väki 90 %:sti käyttää kassoja. Jokunen nopea on itsepalvaluissa ja info on tyhjän panttina.
    Meidän lähi K-marketissa muutama käyttää itsepalvelua ja nuoretkin, isot joukot opiskelijoita/ koululaisua vain kassaa.

    1. Kylällämme Sale kauppaan tuli vähän aikaa sitten itsepalvelukassa. Kassanhoitajat ovat siitä katkeria, työpaikkoja on harvassa pikkukylällämme. Olen onneksi huomannut että paikalliset eivät itsepalvelukassaa käytä, jotkut satunaiset turistit lähinnä. Huijaamiseen olisi oivalliset mahdollisuudet sillä kukaan ei itsepalvelukassaa valvo.

 8. Minun tarjoamani lääke varastelun kitkemiseksi on ollut kymmeniä vuosia sama.

  Ensimmäisestä kerrasta erittäin suuri sakko, joka myös peritään keinolla millä hyvänsä.

  Toisesta kerrasta pistetään istumaan jalkapuuhun kaulassa lappu: Olen Varas.

  Kolmannesta kerrasta nirri pois.

  1. Eikös se riitä että eka kerrasta yksi käsi katki ja toisesta kerrasta toinen…ilman käsiä alkaakin olla jo kyky jos vielä varastelee…

 9. Yksi todella ilkeä oletus tässä on taiteilija Palolta: hän olettaa että kaupan pitäjä on aina rikas ja varas aina köyhä.

  On kauppiaita jotka tekevät tymäkkää tuloa, mutta katsokaa miten kauppoja ajetaan alas, tulee sulkemisia, konkursseja.

  Ja katsokaa miten iso osa varkaista tulee hyväosaisista, ja/tai aatteelliselta puolelta.

  Taiteilija Palo toimii yksiselitteisesti väärin. Lukuvinkkinä rikoslain 17 luku. Tuo alkaa sanoin…

  Joka joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai julkisesti väkijoukossa taikka yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen…

 10. ”Ja katsokaa miten iso osa varkaista tulee hyväosaisista, ja/tai aatteelliselta puolelta” juuri tämä arveluttaa, ihmisen käytöstä ohjaa ahneus ja oman edun tavoittelu varakkuudesta riippumatta. Onhan epäilyjä että ruokajoissakin ollaan samoilla motiiveilla kuin on näpistelyssäkin, onnetonta todella avun tarpeessa olijoiden vuoksi

 11. Varastaa ei saa, vaikka olisi ollut viikon syömättä.

  Mutta sitten se toinen juttu, hyvä kun on se ohitusautomaatti, kun aina joku alkaa pitkässä jonossa veikkaamaan. Se tuntuu olevan kiusallisen hidas toimenpide ja moni muu minun lisäkseni alkaa hikoilla.

 12. No eihän se varastaminen oikein ole mutta mutta toiset on tuomitessaan ihmisiä totaalisen väärässä

  Jos ei saa rahaa mistään millä ostatkaan ja nälkä on

  Ja tuo kolmen kk karenssi on yksi varastamiseen vievä asia terv tepivaari

 13. Mutta mitä se vielä tuokaan joku voi huomata ensi kesänä mihis mun potut ovat menneet

  Taikka porkkanat sipulit plus muuta vihannekset terv tepivaari

  1. Tepi, arvaappa kuka söi meidän perunat ja porkkanat. Minä muutaman rivin istutin perunoita ja kylvin porkkanaakin. Peurat perhanat söivät heti kun hiukan niistä tuli vihreätä maanpinnalle. Sanotaan vielä, että perunenkin vihreät osat ovat myrkyllisiä, mutta hyvin kelpasivat.

   1. Joo noinkin on voinut käydä muistelin tuossa kaksijalkaisia peuroja joita kulki maaseudulla ja veivät potut parempiin suihin

    Mutta varmaan maistuu myös peuroille oon jopa nähnyt kun iso koira söi lumiukon nenän terv tepivaari

 14. Itse ostan päivittäistavarat yleensä Varkauden Prismasta melko aikaisin aamulla. Silloin ei yleensä ole pitkiä kassajonoja, joten maksan ostokseni tavallisella miehitetyllä (mieluummin naisitetulla) kassalla. Kassat ovat yleensä ystävällisiä ja hoitavat hommansa hyvin. Joskus voi myös vaihtaa muutaman sanan tervehtimisen lisäksi.

  Jos kuitenkin tavalliselle kassalle näkyy syystä tai toisesta muodostuvan jonoa, joten automaattikassa näyttää paremmalta vaihtoehdolta, niin sitten valitsen sen. Sekin on toimiva vaihtoehto.

 15. Enpä paljonkaan käy prismassa kun tuo jäsenyys maksoi ennen sata markkaa nyt sata ekee terv tepivaari

 16. Eikös Suomessa ole aika hyvä sosiaaliturvajärjestelmä, eikä ihmisen varmaankaan tarvitse varastaa syödäkseen.

  Päihde- ja mielenterveysongelmat sekä osaamattomuus oman talouden pidossa sen sijaan ovat nähdäkseni tekijöitä, joiden vuoksi ihmisillä lipsuu ote tai ei osata arvioida rahan riittävyyttä suhteessa omaan kulutukseen. Tai omaa kulutusta suhteessa käytettävissä oleviin varoihin.

  Masennus ja erilaiset nepsy-ongelmat ovat myös tekijöitä, jotka saattavat lamaannuttaa ihmisen toimintakyvyttömäksi, mutta itsekin noista kärsineenä enemmänkin ollut lähinnä ongelmana mistään kuluttamisesta tai edes syömisestä tai kaupassa tai missään käymisestä innostuminen. Tällöin ei ole kiusausta tai tarvetta varastaa, koska usein tilillä on ylimääräistäkin, kun ei käy missään. Laskut toki saattavat masennuksen takia kasaantua ja jäädä maksamatta, jos on kovin lamaantunut.

  Mutta on varmasti paljon ihmisiä, myös omassa tuttavapiirissä, jotka suhtautuvat syystä jos toisesta vapaamielisemmin vaikkapa kaupasta makeisten näpistelyyn. Monet rynnistänevät opportunistisesti ämpäreiden ja juomapullojensa kanssa bensa-asemalle, jos sellaisella sattuu olemaan jostakin virheestä johtuva hetkellinen alennusmyynti. Ja onhan meillä Robin Hoodimme, joka tarina ja toiminta itseäni ärsyttää, jos mietitään Suomen kontekstia.

  Itse olen teini-iässä varastellut kaveriporukan mukana kaupoista ulkomailla asuessani, joka omalla ja monen kaverin kohdalla johtui varmaan teiniyteen sekä siihen liittyviin koti-ongelmiin, kenties jonkinlaiseen epäsuoraan omia vanhempia vastaan uhmaamiseen, jos tytöt tunsivat tulleensa ohitetuiksi tai koulussa tai perheessä oli ollut jotakin ongelmia, jotka purkaantuivat teinityttöjen angstisena rintaliivien tai muun varasteluna, josta jäimme porukalla kiinni ja omalla kohdalla tuo harrastus loppui siihen.
  Jotkin kaverit jatkoivat jopa kalliita tenniskenkiä tai muuta varastellen. Itse vaihdoin koulua silloin sitten.

  Mutta ehkä minun näin aikuisena on hieman vaikeampi hyväksyä toisten aikuisten ihmisten näpistelyä, johon en sivullisena varmaankaan kuitenkaan puuttuisi, tai ehkä saattaisin asiasta vinkata kassalle.

  Varastelu toisilta yksityis-henkilöiltä sen sijaan on itselleni jotakin räikeämpää, jonka koen yleisenä kunnioituksen puutteena kanssaihmisiä kohtaan, piittaamattomuutena toisten rajoista sekä hyvin ikävästä patologisesta elämäntavasta. Tällainen ei mielestäni kuulu hyvinvointivaltioon, että pitää pelätä vievätkö ihmiset vaatteetkin päältä, kuten eräältä brasilialaiselta entiseltä ystävättäreltä, jonka kotikaupungissa ei voi lähteä edes ulos lenkille siisteissä vaatteissa, vaan turvallisinta on pukeutua ns. rönttövaatteisiin, jos käy vaikka juoksulenkeillä.

  Toisten ihmisten kunnioittamisessa sekä puutteissa kanssaihmisten arvostusta kohtaan on mielestäni kuitenkin paljon vakavampia ilmenemismuotoja kuin vaikkapa kaupasta näpistely.

  1. Ehkä itselleni mielenkiintoisempi kysymys olisi kysymys luotettavuudesta ja siitä, missä määrin tai millä alueilla itse kukin on ja ei ole luotettava kriittisen realistisesti.

   Jokainen ihminen valehtelee monista eri syistä johtuen; kuten häpeän tunteen vuoksi — tai epävarmuudesta johtuen, tai tarpeesta vältellä jotakin asiaa; tai jos ei halua ryhtyä selittelemään jotakin asiaa ihmiselle, jonka kanssa ei tunnu luontevalta käydä keskustelua jostakin aiheesta, niin tällöin mieluummin sanoo jotakin mikä toiselle on helpppoa kuulla ja minkä toinen hyväksyy vastaukseksi. Ja voi valehdella jos välittää eikä halua läheisensä kärsivän suotta siitä, että kuulee jonkin asian jonka kuulemisesta hän vain kärsisi. Onhan noita lukuisia syitä valehdella, jotka eivät tee ihmisestä sinällään epäluotettavaa, vaikka itse toki soisin kaikkien ihmisten löytävän sellaisia ihmissuhteita ja sen laatuista läheisyyttä, jossa ei tarvitsisi valehdella vaan tuntuisi luontevalta sekä turvalliselta voida olla oma itsensä.

   En kuitenkaan usko, että meistä kukaan on 100% luotettava, vaan omien kokemusteni myötä pidän hyvin harvinaislaatuisena sitä, että ihminen todella elää arvonsa todeksi.
   On mielestäni myös suotavaa lakata vaatimasta kanssaihmisiltä täydellisyyttä, tai painostaa ihmisiä toimimaan jollakin tavoin, koska sellainen on omiaan lisäämään valehtelua sekä nostaa ihmisten kynnystä haluta olla avoin.

   Suomalaiset kyllä tälläkin blogialustalla mieluusti ja kovaäänisesti signaloivat hyveitään ja arvojaan sekä oikeakielisyyttä, mihin itse suhtaudun melkoisen skeptisesti ja soisin hieman realistisempaa ja lämminhenkisempää kanssakäymistä, vaikka tämänhetkinen yhteiskunnallinen ilmapiiri sekä internet vuorovaikuttamisen kontekstina on juurikin omiaan etäännyttämään ihmiset sekä aiheuttanee vähemmän tiedostaville ihmisille häiriökäytöstä, moraalisten pidäkkeiden katoamisen ynnä muuta ikävää.

   Mielestäni (suomalaisessa) mediayhteiskunnassa vallitsee yleisestikin melko ikävä ihmisiä toisistaan etäännyttämisen ilmapiiri, joka ikään kuin kannustaa ihmisiä kritisoimaan sekä arvostelemaan toinen toisiaan eri katsomoista, mitä pidän ikävänä ja minkä vuoksi olen elänyt vuosia seuraamatta mitään uutisia ja osallistumatta mihinkään me-too tai muihin ilmiöihin; en myöskään tykkää katsoa TV-viihdettä enkä pohjimmiltaan helpolla lähde muodostamaan mistään mitään fiksoitua mielipidettä, tai varsinkaan lähde osallistumaan joukolla tuomitsemisiin. En vaan tosissani osaa/ halua sellaista. Ehkä siksi olen joutunut hyväksikäytetyksikin. Kun kasvanut perheessä, jossa ollut pakkokin ymmärtää vähän liikaakin asioita. Pidän sitä ihan myönteisenä ominaisuutena, ettei koe tarvetta sitoutua mihinkään, vaan mieluummin yrittää kerryttää ymmärrystä tekijöistä ja asioista, jotka vaikuttavat ihmisen tai eläimenkin käytökseen/ toimintaan.

 17. Lait ja asetukset ovat välttämättömiä pelisääntöjä, joita ilman vallitsee viidakon laki.
  Varastaminen on rikos. Jos ei ole rahaa ruokaan, Suomen kaltaisessa demokratiassa kukaan ei kuole nälkään, jos vain itse on aktiivinen ja hankkii apua.
  Jos taas haluaa ideologisesta syystä nähdä nälkää, sekin on mahdollista.

 18. Mitä tulee sosiaaliturvaan, minusta riittävän hyvä sosiaaliturva (Suomi ja muut demokratiat, jossa kokonaisveroaste mahdollistaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden) pitäisi pitää voimassa jos suinkin mahdollista. Sosiaaliturvaan käytetty raha palautuu yhteiskuntaan takaisin. Jos taas sosiaaliturvaa karsitaan liikaa, se kostautuu lieveilmiöinä (esim. päihde- ja mielenterveysongelmat, rikollisuus – -), jotka yhteiskunta joutuu kuitenkin maksamaan puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä.
  Miten tämä kokonaisuus sitten toteutetaan, se onkin poliittista shakkia. Esimerkiksi näkemys, ettei valtion tarvitse maksaa velkojaan takaisin, on minusta vastuutonta puhetta.

   1. Marinin hallituksen aikana köyhien määrä lisääntyi kymmenillä tuhansilla.
    Sekin lienee nykyhallituksen syytä – ainakin punademujen kielestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *